دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اسناد جدید «سیا» در مورد بقایی و دیگران

No image
اسناد جدید «سیا» در مورد بقایی و دیگران

روزنامه دنیای اقتصاد

تاریخ: 5/6/1396

مظفر بقایی

بخشی از اسناد جدیدی که از سوی وزارت امور خارجه آمریکا منتشر شده است به گزارش دیدار دیپلمات‌ها و مأموران سیا با سیاستمداران سرشناس ایرانی آن دوران و تحلیل مواضع آنها اختصاص دارد. در بین این گزارش‌ها، ارتباط مستمر با چهره‌های طراز اولی چون مظفر بقایی هم به چشم می‌خورند. ارتباط چهره‌های سیاسی ایرانی با سفارتخانه‌ها به شکل مستمر و فراجناحی در دهه‌های بعد نیز ادامه داشت،‌ چنان که در تابستان و پاییز ۱۳۵۷، شخصیت‌های شاخص اپوزیسیون آن زمان، مانند مهدی بازرگان، ناصر میناچی و علی‌اصغر حاج‌سیدجوادی جلسات مرتبی با دیپلمات‌های آمریکایی و بریتانیایی برگزار می‌کردند. اما در میان گزارش‌های ماموران سیا و سفارت آمریکا از ملاقات با مقامات سیاسی در سال‌های 30 تا 33 نام چند نفر بیشتر در میان است.

 مظفر بقایی‌کرمانی، سیاستمدار فرصت‌طلب که دریافته بود آمریکایی‌ها ابزار مهمی برای رسیدن او به هدف اصلی خود، یعنی کسب قدرت دولتی هستند، دیدارهای متناوبی با مقامات آمریکایی داشته است که گزارش آنها در این اسناد آمده است. سند ۱۲۵ که در ماه سپتامبر ۱۹۵۲ [شهریور ۱۳۳۱] در واشنگتن تهیه‌ شده، گزارش کوتاهی می‌دهد از تلاش بقایی برای ارتباط با «مقام عالی سیا» در تهران و این تذکر که جذب بقایی از سوی این سازمان جاسوسی به خاطر رهبری حزب زحمتکشان ملت ایران، روزنامه شاهد و تعدادی نماینده مجلس که به او وفادار هستند، او را به «مهره‌ای بسیار باارزش» تبدیل خواهد کرد؛ اما در ضمیمه سند ۱۹۲ که در تاریخ ۱۶ آوریل ۱۹۵۳ تهیه ‌شده و حاوی طرح مفصلی برای براندازی حکومت دکتر مصدق است، حامیان بقایی در مجلس شورای ملی بیشتر از سه نماینده ارزیابی نمی‌شوند و در ادعای حزب زحمتکشان درباره تعداد اعضایش نیز تردید وارد می‌شود. این گزارش همچنین شرح می‌دهد که حزب زحمتکشان قدرت خیابانی چندانی ندارد و به همین دلیل هم بقایی موردتوجه طراحان کودتا قرار نمی‌گیرد. در ماه‌های پس از سقوط دولت مصدق نیز نام رهبر حزب زحمتکشان، مدام در گزارش‌های سفارت آمریکا و سازمان سیا به چشم می‌خورد. بنا به گزارشی (سند ۳۲۲) که یک ماه پس از ۲۸ مرداد تنظیم ‌شده، با توجه به عدم اعتماد آمریکایی‌ها نسبت به توانایی زاهدی در مهار حزب توده و مواجهه جناح خارج‌شده از نهضت ملی شامل بقایی و مکی و کاشانی با نخست‌وزیر جدید پس از کودتا و شرایط بحرانی زمان، نام بقایی به‌عنوان جایگزین زاهدی در محافل ارتش مطرح‌ شده است.

به نقل از یک مقاله نوشته سیاوش رنجبردائمی، استادیار تاریخ ایران در دانشگاه منچستر

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پرسش و پاسخ چگونگی یاری کردن اهل بیت(ع) بخش اول

پرسش و پاسخ چگونگی یاری کردن اهل بیت(ع) بخش اول

در آموزه‌های اهل بیت(ع) به ویژه ائمه اطهار(ع) طلب یاری کردن توسط آن بزرگواران مطرح شده است.
پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

دوره پهلوی را می‌توان دوره رشد و گسترش بهائیت دانست. بسیاری از چهره‌های شاخص بهائیت در این دوره، با بهره‌مندی از حمایت‌های ویژه شاه، سمت‌های سیاسی و اقتصادی متعددی را به دست آوردند.
چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

درباره عوامل گرایش ایرانیان به علویان و مذهب تشیع، مورخان و پژوهشگران نظرات متفاوتی بیان کرده‌اند.
چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

انسان چگونه خودش را به اخلاق فاضله متخلق کند و از رذایل اخلاقی دوری نماید؟ چگونه این معنا را در مرحله عمل پیاده کند؟ علمای اخلاق می‌گویند: ابتدا انسان باید حالت موجود نفس را حفظ کند و سپس به تهذیب رذایل و جبران ضررهای گذشته بپردازد.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
No image

معاویة بن ابی‌سفیان

رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS