دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

توزین

‌توزین دکتر احد فرامرز قراملکی براساس فرمان تحلیل مشکل با گرایش حداکثرى تمام مسائل محتمل را فهرست مى‌کنیم و به واقعى بودن یا پندارى...
No image
توزین
‌توزین دکتر احد فرامرز قراملکی براساس فرمان تحلیل مشکل با گرایش حداکثرى تمام مسائل محتمل را فهرست مى‌کنیم و به واقعى بودن یا پندارى بودن، اولویت داشتن یا نداشتن توجهى نمى‌کنیم. فرض کنید مشکل واحد را به صد مسئله تجزیه کرده‌ایم. در فرمان توزین مسئله خود را از میان مسائل محتمل فهرست شده انتخاب مى‌کنیم. مسئله‌اى که واقعى بوده و برخوردار از اولویت باشد. چگونه مى‌توان مسائل را سنجید و مسئله خود را در این میان انتخاب کرد؟ براى اجراى فرمان توزین محقق باید از خود بپرسد مسئله من در این میان کدام است؟‌مهم آن است که وى بتواند مسئله خود را از میان انبوه مسائل به دست آمده در مرحله تجزیه حدس زده و آنگاه حدس خود را در ترازوى ملاک‌هاى دقیق ارزیابى کند. براى انتخاب مسئله چهار ملاک عمده وجود دارد: 1- نیاز اجتماعی:‌تحقیقات کاربردى به حل معضله‌اى در جامعه ناظرند و مسئولیت‌هاى اجتماعى محقق را به رفع نیازهاى جامعه سوق مى‌دهند.در تحقیقات فقهى به عنوان مثال بحث از عبد وامه مورد نیاز جامعه نیست، در حالى که بحث از احکام فاینانس از نیازهاى فقهى و ضرورى جامعه مى باشد. امروزه در عرصه‌هاى مختلف علوم انسانی، نیازهاى پژوهشى فراوانى وجود دارد. به عنوان مثال مسئله خودشناسى که از محورهاى مهم پژوهش‌هاى معاصر محققان مغرب زمین در مطالعات روانشناختى و فلسفى است، نیاز مبرم اجتماعى در عرصه‌هاى فردى وسازمانى است. 2- اولویت معرفتی:‌بسیارى از مسائل در تطور معرفتى ضرورت مى‌یابند. مسئله‌اى نقش زیربنایى نسبت به مسائل دیگر دارد؛ به همین دلیل بررسى و حل آن اولویت مى‌یابد. محققانى که در علم موجب انقلاب مى‌شوند در واقع به پرسش و تحقیق در زیر ساختى‌ترین عناصر علم دست مى‌زنند. محققى به گزارش و تحلیل آراى مفسران در تعیین مصداقى آیات محکم و متشابه علاقه مى‌یابد و محقق دیگرى به تامل در مبانى معرفت شناختى و کلامى دیدگاه مفسران در تعیین جدول آیات محکم و متشابه علاقه نشان مى‌دهد. تحقیق دوم اگرچه صعب العبور و دشوار است اما مسئله‌اى زیربنایى را پژوهش مى‌کند. فرض کنید کسى نقد مبانى ابن جوزى در روایات را موضوع مسئله تحقیق قرار مى‌دهد. آیا تاکنون بازسازى مبانى ابن‌جوزى در تحقیقات سلف انجام شده است؟ بازسازى مبانى ابن‌جوزى در این امر به لحاظ معرفتى مقدم بر نقد مبانى وى است. 3- علایق شخصی:‌محقق نباید به هیچ طریقى به نحو منفعلانه به تحقیق بپردازد و مسئله پژوهش بر وى تحمیل گردد. بارورى تحقیق منوط به مشارکت فعال و مستمر محقق با مسئله است و آن هم در گرو علاقه اصیل- و نه کاذب- وى به مسئله مى‌باشد. علاقه کاذب و پندارى ناشى از مد شدن مسئله و برخاسته از موضع انفعالى محقق آسیب زاست. محقق براى تشخیص اینکه علاقه‌اش اصیل است یا پندارى محتاج خودشناسى است. 4- توانایى فردی:‌برخى از محققان صرفا بر حسب احساس ضرورت و برحسب علاقه وافر خود به پژوهش مى‌پردازند و از سنجش توانایى فردى غافل مى‌شوند. در بحث بهره‌ورى بیان شد که سنجش توانایى فردى یکى از ارزیابى‌هاى ضرورى پیش از تحقیق مى‌باشد. مسئله‌اى را باید انتخاب کرد که محقق در تحقیق آن نقصان اساسى و غیرقابل رفع نداشته باشد. ملاک سنجش توانایى فردى به اصل مسبوقیت پژوهش به آموزش بر مى‌گردد .
روزنامه رسالت

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS