دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

دعای هميشگی تحليلگران مؤمن

No image
دعای هميشگی تحليلگران مؤمن

پرسش:

اينکه در سيره پيامبر گرامي اسلام آمده است که آن حضرت همواره اين دعا را بر زبان جاري مي ساختند «اللهم ارني الاشياء کما هي» منظور از اين دعا چيست و چه تأثيراتي بر ابعاد فکري، نظري و رفتاري انسان دارد؟

پاسخ:

براساس اين دعا از خداي متعال مي خواهيم که حقيقت و واقعيت اشياء را آن گونه که هست به ما نشان بدهد نه آن گونه که ما مي توانيم ببينيم. واقع بيني يا جهان بيني اگر منطبق با واقعيات و حقايق عالم هستي نباشد اولين سنگ بناي انحراف و گمراه شدن انسان در عرصه هاي نظري و عملي است. بدين لحاظ از اهميت و جايگاه والايي برخوردار است. مرحوم آيت الله قاضي همواره طلاب و شاگردان خود را توصيه به قرائت اين دعا به ويژه در قنوت‌هاي نماز مي کردند. چرا که انديشمندان، نظريه پردازان و تحليلگران اگر در اين گام موفق نباشند و واقعيت هاي جهان هستي را آن گونه که هست نبينند، يقيناً در گام هاي بعدي که تحليل و تبيين و ارائه راهکارهاي عملي براي حل مشکلات و معضلات فردي و اجتماعي است موفق نخواهند بود. اصولاً ما جهان هستي و دنيا را آن گونه مي بينيم که عقل و جانمان توان ادراکش را دارد و ممکن است با آنچه در عالم واقعيت هست مطابقت نداشته باشد. به تعبير ديگر ما دنيا را آن طوري مي بينيم که مي توانيم ببينيم. نه آن طوري که در عالم واقع هست. اينکه انسان نگاهش به عالم هستي و واقعيات دنيا تغيير مي کند و منطبق با واقعيات موجود عالم هستي نمي گردد به عوامل مختلف فکري، رواني و جسمي انسان برمي گردد. اگر کسي با هرگونه پيشداوري، ملاحظه مصالح و منافع خود و يا انگيزه هاي قومي، قبيله اي، جناحي يا باندي، يا با حب و بغض و انواع بيماري هاي جسمي که در نگاه انسان تأثير می‌گذارد به واقعيات جهان هستي بنگرد، به طور قطع نگاهش با حقيقت و واقعيت اشياي عالم هستي منطبق نخواهد بود. بدين خاطر در دعاي معروف به دعاي مطالعه مي خوانيم: اللهم اخرجني من ظلمات الوهم و اکرمني بنور الفهم...» خدايا من را از تاريکي هاي اوهام بيرون بياور و نور فهم و شناخت و واقعيات جهان هستي را به من کرامت کن. (1) آري حقيقت گرايي در سرلوحه زندگي پيامبران و امامان (عليهم السلام) قرار داشت، چرا که آنان مي دانستند بين آب و سراب فرق است و نبايد اين دو را در هم آميخت، دعاي هر روزه آن بزرگواران اين بود که: «اللهم ارني الاشياء کما هي» خداوندا! امور را آن گونه که هست به من نشان بده!(2)

يا به خدا عرض مي کردند: «يا رب ارني الحق کما هو عندک» خدايا حق را همان گونه که در نزد توست براي من نمايان کن! (3)

يا در فرازي از دعاي بعد از نماز عشا که از امام صادق(ع) نقل شده چنين مي خوانيم: «اللهم ارني الحق حقا حتي اتبعه، و ارني الباطل حتي اجتنبه، ولا تجعلها علي متشابهين، فاتبع هواي بغير هدي منک» خدايا! واقعيت حق را به من نشان بده تا از آن پيروي کنم، و باطل را به من بنمايان تا از آن دوري ورزم، و حق و باطل را براي من مبهم و نامشخص نکن، که در نتيجه از هواي نفس خود به دور از راه هدايت تو، پيروي نمايم.(4)

بر همين اساس مبارزه با خرافات و راه هاي بيهوده، و طريقه هاي پوچ و غلط انداز، و هرگونه بدعت در سرلوحه تعليمات پيامبران و رهبران الهي بوده و هست، آنها امين و راستگو و واقع‌بين بودند، و چهره حق را آن گونه که بود به مردم نشان مي دادند، نه اينکه سراب را به عنوان چشمه زلال آب معرفي کنند، و با فريب کاري و دغل بازي وارد شوند و باطل را به صورت حق و يا حق را به صورت باطل نشان دهند. پيکار آن بزرگواران، با بت پرستي و طاغوت پرستي و هرگونه تقليد کورکورانه و خرافات براي آن بود که حقيقت را به مردم نشان دهند، و پيرايه ها را از چهره زيباي حق بزدايند، و آلودگي هاي خرافات و انحرافات را از آيينه دل بشويند. بنابراين اصل واقع نگري و پرهيز از اوهام گرايي به ما مي آموزد که با مجموعه عواملي که ما را از اين اصل دور مي کند شامل: تبعيت از هواي نفس، منافع و مصالح، ارزش هاي قومي، قبيله اي و حزبي و باندي، حب و بغض ها، پيشداوري ها، نارسايي هاي جسمي و... مقابله کرده و آنها را از خود دور کنيم.

1- خلاصة الاذکار، مرحوم فيض کاشانی.

2- عوائداللئالي، ج4، ص132.

3- بحارالانوار، ج14، ص10.

4- همان، ج 86، ص120.

         روزنامه كيهان، شماره 21664 به تاريخ 15/4/96، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پرسش و پاسخ چگونگی یاری کردن اهل بیت(ع) بخش اول

پرسش و پاسخ چگونگی یاری کردن اهل بیت(ع) بخش اول

در آموزه‌های اهل بیت(ع) به ویژه ائمه اطهار(ع) طلب یاری کردن توسط آن بزرگواران مطرح شده است.
پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

دوره پهلوی را می‌توان دوره رشد و گسترش بهائیت دانست. بسیاری از چهره‌های شاخص بهائیت در این دوره، با بهره‌مندی از حمایت‌های ویژه شاه، سمت‌های سیاسی و اقتصادی متعددی را به دست آوردند.
چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

درباره عوامل گرایش ایرانیان به علویان و مذهب تشیع، مورخان و پژوهشگران نظرات متفاوتی بیان کرده‌اند.
چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

انسان چگونه خودش را به اخلاق فاضله متخلق کند و از رذایل اخلاقی دوری نماید؟ چگونه این معنا را در مرحله عمل پیاده کند؟ علمای اخلاق می‌گویند: ابتدا انسان باید حالت موجود نفس را حفظ کند و سپس به تهذیب رذایل و جبران ضررهای گذشته بپردازد.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS