دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تجمّل

تجمل در لغت به معنای خود را زینت‌دادن و آراستن است و به صورت اسمی به معنای وسایل آرایش و آن‌چه موجب نشان دادن شأن و شکوه باشد، به کار می‌رود.
تجمّل
تجمّل

تجمّل

تجمل در لغت به معنای خود را زینت‌دادن و آراستن است و به صورت اسمی به معنای وسایل آرایش و آن‌چه موجب نشان دادن شأن و شکوه باشد، به کار می‌رود.

در قرآن به بلامانع بودن استفاده از زینت تصریح شده است و به زینت کردن هنگام عبادت توصیه شده است. همان‌طور ‌که به جلال و شکوه تجمل‌آمیز و آراستگی برخی پیامبران نیز اشاره شده است.

سیرۀ پیامبر اکرم و ائمه (علیهم السلام) نیز مؤید این است که تجمل به خودی خود ناپسند نیست و حتی ممدوح است. پیامبر اکرم همیشه عطر می‌زد، به طوری که از بوی خوشش شناخته می‌شد و در سفر، شانه و آینه و روغن برای موی سر و مسواک و سرمه به همراه داشت، انگشتر نقره به دست می‌کرد و عبای خز و لباس‌های نقش‌دار و زیبا می‌پوشید.

از امام صادق (علیه السلام) نقل شده است که خداوند تجمل را و این‌که انسان خود را زیبا نشان دهد، دوست دارد و زندگی نکبت‌بار و آشفته را دشمن می‌دارد، زیرا خداوند وقتی به بنده‌اش نعمتی عطا می‌کند، دوست دارد که اثر آن را در زندگی او ببیند.

امام صادق (علیه السلام) دربارۀ چگونگی تجمل، به لباس پاکیزه و بوی خوش و خانۀ زیبا و تمیز اشاره کرده‌اند. هم‌چنین وقتی شخصی از ایشان دربارۀ کسی پرسید که لباس‌های فاخر زیادی دارد و خود را با آنها می‌آراید، حضرت او را مسرف ندانست و آیۀ 7 سوره طلاق را تلاوت فرمود.

ائمه (علیهم السلام) در هنگام عبادت زینت می‌کرده‌اند و لباس‌های خوب می‌پوشیده‌اند. توصیه‌های ائمۀ معصومین به تجمل در کتب روایی، تحت عناوین مختلفی نظیر «الزّی و التجمل»، «اظهار التجمل و کراهة التَّباؤس»، «التجمل و اظهار النعمة» و نیز «التّطیب و التنظیف» و «الطهارة» آمده است.

در احادیث آمده است که تجمل، حزن و اندوه را از بین می‌برد و سبب ذلت دشمن و قطع طمع از مسلمانان می‌شود.

موارد مؤکد تجمل

  • 1- تجمل زن و شوهر برای یکدیگر
  • 2- تجمل در وقت عبادت به جزء زمان حج که باید بدون تشریفات بود.
  • 3- تجمل برای برادر دینی خود
  • 4- تجمل در مقابل دشمنان

موارد نهی از تجمل

  • 1- تجمل از راه حرام
  • 2- تجمل نامتناسب و ناهماهنگ با وضع اجتماعی و اقتصادی زمان
  • 3- تجملی که سبب شهرت شود.
  • 4- تجملی که منجر به اسراف گردد.
  • 5- تجمل هنگام مصیبت
  • 6- تجملی که سبب تشبّه مردان به زنان یا برعکس و نیز تشبّه به کفار شود.
  • 7- تجملی که متناسب وضع مالی شخص نباشد.
    منبع:
  • دانشنامه جهان اسلام، زیر نظر غلام‌علی حداد عادل، بنیاد دائرةالمعارف اسلامی، چاپ اوّل، 1380، ج6، ص595

قرآن

شماره آیه 7
نام سوره طلاق

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

قيام در برابر ظلم شاه و تحجر حوزه

قيام در برابر ظلم شاه و تحجر حوزه

بررسي تقابل گفتمان امام(ره) با دو جريان «حكومت پهلوي» و «ركود در نظام حوزوي...
سالمرگ بيروني، دانشمند بزرگ ايراني

سالمرگ بيروني، دانشمند بزرگ ايراني

ابوريحان محمد بيروني دانشمند بزرگ ايراني 13 دسامبر سال 1048 ميلادي (22 آذر) در شهر غزنه (افغانستان امروز) وفات يافت.
صلح های تحمیلی برای حذف تدریجی هویت فلسطینی

صلح های تحمیلی برای حذف تدریجی هویت فلسطینی

تلاش فراوان سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی در طول بیش از‌یک قرن برای محو‌یک هویت مسلّم و قطعی تاریخی به نام هویت مردم مسلمان فلسطین و قدس به عنوان قبله اوّل مسلمین صورت گرفت و در کنار سه فعالیت اول، تلاش‌های خستگی ناپذیر دیپلماسی نیز برای مشروعیت بخشی حکومت جعلی اسرائیل انجام گرفت.
سالروز اعلام انقلاب فرهنگی

سالروز اعلام انقلاب فرهنگی

نقلاب اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی در سحرگاه 22 بهمن 1357 به پیروزی رسید، ولی علیرغم پیروزی انقلاب ولی هنوز هم آثار حاکمیت فرهنگی رژیم سابق در نهادهای حکومتی به چشم می‌خورد و گاهی هم باعث کارشکنی‌هایی می‌‌گردید.
اول اردیبهشت روز بزرگداشت سعدی شیرازی

اول اردیبهشت روز بزرگداشت سعدی شیرازی

شیخ مصلح الدین سعدی شیرازی بی تردید بزرگترین شاعری است که بعد از فردوسی آسمان ادب فارسی را با نور خیره کننده اش روشن ساخت و آن روشنی با چنان تلألویی همراه بود که هنوز پس از گذشت هفت قرن تمام از تاثیر آن کاسته نشده است و این اثر تا پارسی برجاست همچنان برقرار خواهد ماند.

پر بازدیدترین ها

No image

امام حسن و طلاق زیاد؛ افسانه یا واقعیت

در برخی کتب روائی و تاریخ وارد شده است؛ حضرت امام حسن در طول حیات خود با زنان متعدد ازدواج کرده زود هم طلاق می‌داد و لذا در برخی روایات از آن حضرت با عنوان «مِطْلاق» یعنی زیاد طلاق دهنده، یاد شده است.
Powered by TayaCMS