دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

كسالت و بی حالی

No image
كسالت و بی حالی

نشاط و اشتیاق یا رغبت و علاقه انسان به زندگی، حالتی است كه موجب پیشرفت و رشد می‌شود و فقدان آن انسان را از پیشرفت و حتی کنترل امور عادی زندگی باز می‌دارد. در همین راستا پیشوایان دینی ما با سیره و سخن خویش كسالت و بی حالی را تقبیح کرده و ارزش نشاط و امیدواری را به گونه‌های مختلفی بازگو كرده اند. امام صادق(ع) به طور ویژه این موضوع را به بعضی از فرزندان خویش گوشزد كرده و می‌فرماید: بر تو باد به دوری از كسالت و بی‌حالی و غصه و اندوه در زندگی كه این دو مانع بهره و لذت تو از دنیا و آخرت می‌شود. شناخت درست و دقیق درد نیمی‌ از درمان است و آشنا شدن با بیماری تنبلی، بی حالی و بی حوصلگی هم ما را برای درمان، قدرت و قوت روحی بیشتری می‌بخشد. امام علی (ع) نشان روشن این پدیده را این گونه بیان فرمود: تأخیر انداختن كارها، نماد نمایان كسالت، تنبلی و دلمردگی است. به یقین با شناخت این نشانه نخست خود را می‌توان آزمود، سپس درباره دوستان، همكاران و تمامی‌ اطرافیان قضاوتی سنجیده داشت. هرگاه به تأخیر انداختن كارها شیوه همیشه انسان شود، بیماری بی حوصلگی و كسالت به چشم می‌خورد و نیاز به درمان‌هایی دارد، که خود آن هم مراحلی دارد.

ایجاد امید و زنده‌دلی

هرگاه خوف و هراس انسان نسبت به گذشته یا تیرگی و تاریكی درباره حال و آینده در وجود آدمی ‌حكفرما شود، روح و روان انسان و در پی آن اعضا و اندام ما نسبت به اعمال امید بخش سخت و سنگین می‌شود. دمیدن روح امید و امیدواری نسبت به رحمت و رضوان الهی، غبار‌های تیره و تار نومیدی را از دل و دیده كنار می‌زند.

پرهیز از پرخوری

پرخوری، بی ارادگی و خمودی می‌آورد و رعایت اعتدال در خوردن، سلامتی و طول عمر به آدمی داده و دل و جان را صفا می‌بخشد. خوردن بیش از حد روح را سرگرم می‌كند تا غذای زائد هضم شود و بدن را به سوخت و ساز بیشتری وادار سازد و سرانجام انسان را زودتر از موعد از پا درمی‌آورد. بدین خاطر بیشتر انسان‌های پرخور عمر طولانی ندارند. امام علی(ع) فرمود: كسی كه زیاده روی در خوردن نماید سه چیز گریبان او را می‌گیرد: پوشش بر قلب او، چرت بر چشم او و كسالت و سستی در بدن او.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

قيام در برابر ظلم شاه و تحجر حوزه

قيام در برابر ظلم شاه و تحجر حوزه

بررسي تقابل گفتمان امام(ره) با دو جريان «حكومت پهلوي» و «ركود در نظام حوزوي...
سالمرگ بيروني، دانشمند بزرگ ايراني

سالمرگ بيروني، دانشمند بزرگ ايراني

ابوريحان محمد بيروني دانشمند بزرگ ايراني 13 دسامبر سال 1048 ميلادي (22 آذر) در شهر غزنه (افغانستان امروز) وفات يافت.
صلح های تحمیلی برای حذف تدریجی هویت فلسطینی

صلح های تحمیلی برای حذف تدریجی هویت فلسطینی

تلاش فراوان سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی در طول بیش از‌یک قرن برای محو‌یک هویت مسلّم و قطعی تاریخی به نام هویت مردم مسلمان فلسطین و قدس به عنوان قبله اوّل مسلمین صورت گرفت و در کنار سه فعالیت اول، تلاش‌های خستگی ناپذیر دیپلماسی نیز برای مشروعیت بخشی حکومت جعلی اسرائیل انجام گرفت.
سالروز اعلام انقلاب فرهنگی

سالروز اعلام انقلاب فرهنگی

نقلاب اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی در سحرگاه 22 بهمن 1357 به پیروزی رسید، ولی علیرغم پیروزی انقلاب ولی هنوز هم آثار حاکمیت فرهنگی رژیم سابق در نهادهای حکومتی به چشم می‌خورد و گاهی هم باعث کارشکنی‌هایی می‌‌گردید.
اول اردیبهشت روز بزرگداشت سعدی شیرازی

اول اردیبهشت روز بزرگداشت سعدی شیرازی

شیخ مصلح الدین سعدی شیرازی بی تردید بزرگترین شاعری است که بعد از فردوسی آسمان ادب فارسی را با نور خیره کننده اش روشن ساخت و آن روشنی با چنان تلألویی همراه بود که هنوز پس از گذشت هفت قرن تمام از تاثیر آن کاسته نشده است و این اثر تا پارسی برجاست همچنان برقرار خواهد ماند.

پر بازدیدترین ها

No image

امام حسن و طلاق زیاد؛ افسانه یا واقعیت

در برخی کتب روائی و تاریخ وارد شده است؛ حضرت امام حسن در طول حیات خود با زنان متعدد ازدواج کرده زود هم طلاق می‌داد و لذا در برخی روایات از آن حضرت با عنوان «مِطْلاق» یعنی زیاد طلاق دهنده، یاد شده است.
No image

چشمه ی زمزم

فتح خیبر

فتح خیبر

روزی که ستاره فروزان اسلام در سرزمین " مدینه" درخشید، ملت یهود بیش از قریش، عداوت پیامبر و مسلمانان را به دل گرفتند، و با تمام دسیسه ها و قوای خود، بر کوبیدن آن کمر بستند.
Powered by TayaCMS