دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

روسفیدی و روسیاهی در قیامت

خداوند متعال می فرماید: «برخی در قیامت روسفید و عدّه ای دیگر روسیاه و سیاه رو هستند» (آل عمران/ 106)
روسفیدی و روسیاهی در قیامت
روسفیدی و روسیاهی در قیامت

قال الله تبارک و تعالی:

«یَومَ تَبیَضّ وُجوهٌ وَتَسوَدّ وُجوهٌ»

(آل عمران/ 106)

خداوند متعال می‌فرماید:

«برخی در قیامت روسفید و عدّه‌ای دیگر روسیاه و سیاه رو هستند»

توضیح:

«روسفیدی و روسیاهی در قیامت»

همان گونه که توحید، بهشت و جهنم در چند بخش در قرآن کریم ارائه شده، اخلاق نیز چنین است. عبادات در سفید رو کردن و روسفید شدن انسان سهم مؤثری دارند.

در روایتی از امام صادق (ع) آمده است که:

«وقتی حضرت آدم (ع) به سراغ درخت ممنوع رفت و چیزی را خورد که نباید بخورد، در اثر آن لکّه سیاهی در صورتش پیدا شد، اما پس از چندین نماز، این لکّه سیاه به تدریج زائل شد»[1]

ائمه (علیهم السلام) با این تشبیه معقول به محسوس به ما آموختند که خطیئه و گناه، مایۀ ‌سیه رویی در قیامت است و نماز سهم مؤثری در تبدیل روسیاهی به روسفیدی دارد.

مهمترین عضو ظاهری انسان صورت اوست، به همین جهت انسان هنگامی که شرمنده می‌شود، صورتش عرق می‌کند و سرخ می‌شود؛ نه دست و پای او، ارتباط ویژه‌ای بین صورت و جان آدمی وجود دارد. حیا نیز در چشم ظهور خاصی دارد. در اسلام دستور داده شده است که حتی صورت حیوان را نزنید؛ در قیامت ممکن است همۀ بدن انسان تبه کار سیاه باشد، ولی قرآن فقط از سیاهی صورت او خبر می دهد. قرآن نمی ‌فرماید: عدّه‌ای در قیامت، سیاه پوست محشور می‌شوند، بلکه می‌فرماید: سیاه روی محشور می‌شوند. به این ترتیب می‌بینیم ذات اقدس اله، مسائل اخلاقی را به این برمی‌گرداند که باطن اخلاق بد، جهنم است و حقیقت اخلاق خوب، بهشت است.

    منبع: جوادی آملی (آیت الله)، عبدالله، مبادی اخلاق در قرآن، ص 173-172.
    [1] . علل الشرائع، جلد 2، صفحه 34، حدیث 2.

قرآن

شماره آیه 106
نام سوره آل عمران

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پرسش و پاسخ چگونگی مقابله با فتنه‌ها

پرسش و پاسخ چگونگی مقابله با فتنه‌ها

از منظر امام علی(ع) روش‌ها و راهکارهای برخورد و مقابله با فتنه‌های زمانه چگونه باید باشد؟
پناهگاه امن خدا

پناهگاه امن خدا

از نظر قرآن، هر کسی در هر مشکل و مصیبتی قرار گرفت، باید چاره کار خویش را در ایمان به خدا بداند و به محل امن و امانی برود که همان خدا است.
پنج عنصر پیام‌رسانی در فرآیند تبلیغی معصومین (ع)

پنج عنصر پیام‌رسانی در فرآیند تبلیغی معصومین (ع)

هر مکتب و جریان فکری پیامی را داراست که بی‌شک هر مکتب یا جریان اجتماعی نیز پیامی دارد که در واقع روح تبلیغ است و فرآیند تبلیغ بدون وجود آن بی‌معنی است.
پنج ویژگی رفیق خوب

پنج ویژگی رفیق خوب

صداقت (به معنای دوستی) مرزهائی دارد که اگر این خطوط اصلی و این مرزها وجود داشت، صداقتی که آثار فراوان شرعی و برادری شرعی بر آن مترتب است، مترتب خواهد شد؛ والاّ نه.
پیامبر اکرم(ص)؛ مظهر رحمت الهی

پیامبر اکرم(ص)؛ مظهر رحمت الهی

خداوند در قرآن پیامبر اکرم(ص) را به عناوین و نام‌هایی چند ستوده و صفات بسیاری را برای او برشمرده است.

پر بازدیدترین ها

پناهگاه امن خدا

پناهگاه امن خدا

از نظر قرآن، هر کسی در هر مشکل و مصیبتی قرار گرفت، باید چاره کار خویش را در ایمان به خدا بداند و به محل امن و امانی برود که همان خدا است.
غصب

غصب

کسی باغ یا خانه یا مغازه‌ای را غصب کند. گناه به اندازه‌ای بزرگ است که امام صادق(ع) از قول پدر بزرگوار و اجدادشان و آنان از پیامبر اکرم(ص) نقل می‌کنند که اگر کسی حتی یک وجب از زمین دیگری را غصب کند، در قیامت آنچه غصب شده، طوقی از آتش می‌شود و به گردن غاصب می‌افتد و با این رسوایی او را به صف محشر می‌آورند و با همان حالت، در پیشگاه حق تعالی حاضر می‌گردد، مگر اینکه توبه کند و برگردد.
Powered by TayaCMS