دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حرکت در اعراض

No image
حرکت در اعراض

كلمات كليدي : حرکت در اعراض، مسافت، جوهر، حرکت مکاني، حرکت کيفي، حرکت کمي، حرکت وضعي

نویسنده : جمال سروش

یکی از لوازم حرکت مسافت است که عبارت است از آن چیزی که در هنگام حرکت جسم پیوسته عوض می‌شود و نو می‌گردد.[1] حال این سؤال مطرح است که آن چیزی که در حرکت دائماً عوض می‌شود چیست؟ مشهور فلاسفه از قدیم معتقد بودند که تنها چهار چیز است که در حرکت ممکن است تغییر کند و به بیان دیگر تنها در چهار مقوله از مقولات دهگانه، حرکت واقع می‌شود[2] و آنها عبارتند از: مقوله‌ی أین، کیف، کم و وضع. اما در سایر مقولات عرضی (که عبارتند از: فعل، انفعال، متی، اضافه و جده) و همچنین در جوهر، حرکتی واقع نمی‌شود.

حرکت در جوهر در مدخل مستقلی خواند آمد و درباره‌ی حرکت در اعراض تنها برای هر یک از چهار مقوله‌ی فوق یک مثال زده و به توضیح مختصری بسنده می‌کنیم. اما نقد و اشکالاتی که در این باب آمده از قبیل نحوه‌ی ارجاع برخی از مقولات فوق به برخی دیگر و یا بررسی حرکت در سایر مقولات عرضی را به کتب تخصصی فلسفی وامی‌گذاریم. [3]

انواع حرکت در اعراض

1) حرکت مکانی: محسوس‌ترین انواع حرکت، حرکت مکانی است که بستر آن، مکان اجسام می‌باشد و فلاسفه، مقوله‌ی أین را به عنوان مسافت آن معرفی کرده‌اند.[4] حرکت مکانی مانند حرکت یک سنگ از ارتفاع تا سطح و مانند حرکت زمین به دور خورشید.

2) حرکت کیفی: خود چهار قسم فرعی دارد که عبارتند از:

الف) حرکت در کیف نفسانی؛ مثل این که هر کسی در درون خود می‌یابد که نسبت به چیزی یا شخصی علاقه یا نفرت پیدا می‌کند و این علاقه یا نفرت به تدریج زیاد یا کم می‌شود و یا از بین می‌رود؛

ب) حرکت در کیفیات محسوسه؛ مانند رنگ‌ها؛

ج) حرکت در اَشکال؛ مثلاً اگر دو سر نخی را که در امتداد خط مستقیم قرار گرفته است تدریجاً به هم نزدیک کنیم به گونه‌ای که به حالت انحناء درآید در اینجا سطح مستوی و خط مستقیم (اگر دارای خط بالفعلی باشد) تدریجاً به صورت منحنی درمی‌آید.

د) حرکت در کیفیت استعدادی و شدت و ضعف یافتن تدریجی آن؛ مانند حرکت در کیف استعدادی هسته‌ی خرما در فرایند تبدیلش به درخت خرما.[5]

3) حرکت کمی: که یا حرکت در کم منفصل یعنی عدد است و یا حرکت در کم متصل و مقدار جسم (اعم از خط و سطح و حجم) است؛ برای قسم اخیر می‌توانیم به گیاه یا حیوانی در حال رشد اشاره کنیم که متصلاً حجمش و به تبع آن سطح و خطش نیز در حال تغییر است.

4) حرکت وضعی: مانند حرکت کره بر محور خود است و اساساً می‌توان حرکت وضعی را به حرکت مکانی بازگرداند؛ زیرا هرچند در حرکت وضعی مکان کل جسم تغییری نمی‌یابد، ولی اجزاء جسم متحرک تدریجاً جابه جا می شوند و مثلاً جزیی که در سمت راست واقع شده به سمت چپ می‌رود یا جزیی که در بالا واقع شده به پایین می‌آید. حرکت وضعی و مکانی هر دو به ارادی و غیر ارادی تقسیم می‌شوند.[6]

مقاله

نویسنده جمال سروش

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

No image

حواس ظاهری و باطنی

No image

مراتب و درجات عقل

صفات خداوند

صفات خداوند

No image

مُثُل افلاطونی

Powered by TayaCMS