دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مراء ؛ جدال کلامي باطل

برخي از افراد در هر چيزي وارد مي‌شوند و با ديگران به بحث مي‌پردازند، در حالي که هيچ‌گونه اطلاعاتي ندارند.
مراء ؛ جدال کلامي باطل
مراء ؛ جدال کلامي باطل

برخي از افراد در هر چيزي وارد مي‌شوند و با ديگران به بحث مي‌پردازند، در حالي که هيچ‌گونه اطلاعاتي ندارند. اينان ممکن است تا آن حد زياده روي کنند که حرف حقي را از گلوي ديگري بيرون بکشند و به جاي آن باطلي را قرار دهند و او را تحت فشار رواني مجبور سازند تا قولي را بر زبان راند که مخالف علم و دانش اوست و در حقيقت از حرف حق خود کوتاه بيايد. چنين رفتاري را «مراء»  در کلام مي‌گويند.

به سخن ديگر، يکي از انواع جدال‌هاي باطل، «مراء»  است. واژه «مراء» از «مري» به معناي حلقوم و مسير آن است. کسي که اهل مراء است، در حقيقت مي‌خواهد سخني را از حلقوم ديگري بيرون کشد و سخن خود را جايگزين کند.

اينکه در قرآن از مراء برحذر مي‌دارد به سبب همين رويه غلط و نادرستي است که در گفت‌وگو و تبيين حقايق مطرح است. کساني که مي‌خواهند حرف را از مري و از حلقوم ديگري بيرون بياورند چنين رويه‌اي ممنوع و حرام است. انسان وقتي علم ندارد نبايد درباره آن مسئله سخن بگويد؛ از اين رو، به پيامبر(ص) فرمان مي‌دهد با کساني که علم ندارند و به مراء و جدال مي‌آيند گفت‌وگو و جدلي نداشته باشد:  فَلَا تُمَارِ فِيهِمْ إِلَّا مِرَاءً ظَاهِرًا؛ پس درباره ايشان جز مراء و جدال ظاهر مکن!(کهف، آيه 22)

به هر حال، مراء، به معناي اعتراض بر سخن فرد ديگر و اظهار نقص کلام او به قصد پست کردن آن شخص و اظهار زيرکي خود، بدون فايده اخروي، از اخلاق مذموم است؛ خواه در مسائل علمي باشد و خواه در غير آن؛ اعتراض به حق باشد يا به باطل. مگر آنکه اين اعتراض در مسائل ديني و به قصد فهمانيدن يا فهميدن حق باشد.

روزنامه کيهان

تاريخ انتشار: يکشنبه 5 آذر ماه

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

پر بازدیدترین ها

No image

صدقه به فامیل واجبتر است یا دیگران؟!

نظر به این‌ که هر شخصی نسبت به بستگانش آگاهی بیشتری دارد و اگر در میان آنان شخص نیازمندی باشد وی را می‌شناسد بر این اساس، اگر همه ما به این وظیفه عمل کنیم دیگر در جامعه، نیازمند و فقیری موجود نخواهد بود.
No image

برخورد با همسر در اسلام

بر خلاف برخی تفکرات غلط و عوامانه و در حقیقت ظالمانه، در منطق اسلام زن برای مرد یک کنیز یا یک برده ویا کسی که کار منزل را انجام میدهد، واز بچه های شوهر نگهداری میکند نیست، بلکه به عنوان شریک شوهر ویار و همکار او در اداره امور زندگانی و تربیت فرزندان مطرح میباشد، لذا اسلام دستور فرموده که همسران باید از اذیت و بد زبانی و فحاشی به یکدیگر بپرهیزند.
No image

معاشرت با انسان های دیگر از نظر اسلام

برخورد با دیگران به عنوان انسان وهمنوع ، صرف نظر از هر چیز دیگری . اسلام به این نوع معاشرت تأكید دارد و حدود و چهار چوبه كلی روابط و اخلاق جهانی مسلمانان را مشخص می‌كند.
No image

بهترین روش رفتار با دیگران از کلام رسول ‏اکرم(ص)

اگر روشى را دوست دارید که مردم آن گونه با شما رفتار کنند، به همان روش با دیگران برخورد کنید. هر چه را براى دیگران پیشنهاد مى‏کنید همان بهترین روش است و شما نیز بر اساس آن با آنان رفتار کنید. زیرا انسان جز انتظار خوش رفتارى از مردم ندارد، کمترین اهانتى را از سوى آنان نمى‏پذیرد راضى نیست که کسى به او تهمت زند، و نمى‏پسندد که کسى از معایب او پیش دیگران سخن بگوید هر چند آن عیوب را واقعا داشته باشد.
No image

هدف از تشکیل خانواده

Powered by TayaCMS