دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

فرقه اثنی عشریه Ithna

No image
فرقه اثنی عشریه Ithna

نویسنده : سيد حسين ميرنور الهي

كلمات كليدي : اماميه، شيعه، اثني عشريه، مهدويت، اصحاب الانتظار

ماهیت امامیه (اثنی عشریه)

امامیه یا اثنی عشریه مکتبی است در برابر اهل سنت. امامت در مذهب شیعه از ارکان اعتقادی محسوب می­شود. چرا که منکرین این عقیده در مذهب تشیع واقع نمی­شوند. امامت در این مذهب به طور کامل و معین شامل دوازده تن می­باشد که در طول دو قرن و نیم استمراری هدفمند و جریانی پویا بر آن حاکم بود. مخالفین شیعه بطور مشخص در مساله امامت با شیعه تضاد دارند. شیعه مخالفین و منکرین امامت حقه را از خود نمی­داند و بر این مخالفین، امامیه و یا اثنی عشریه اطلاق نمی­کند مانند تمامی فرق اهل سنت و منحرف شدگان از مکتب شیعه مثل کیسانیه، زیدیه، اسماعیلیه، فطحیه، واقفیه و سایر گزافه گویان (غلات).

امامیه، شیعه و اثنی عشریه همه مفاهیم تابناک یک حقیقت هستند. شیعه امامیه همان مذهب حقی است که اسلام ناب محمدی صلی الله علیه و آله و سلم در آن متجلی شد. معمولا بحث شیعه و یا امامیه را در برابر اهل سنت عنوان می­کنند و اثنی عشریه را در برابر هر فرقه منحرفی که در مساله امامت با امامیه تطابق کامل ندارند عنوان می­کنند.

البته نویسندگان مغرضی چون شهرستانی و بغدادی برای تضعیف مذهب حقه اثنی عشری از اختلاف زیاد و کثرت فرق در شیعه یاد می­کنند[1] و بگونه­ای ناشایست با تهمت و افتراء به بزرگان شیعه، آنان را سران فرقی منحرف از شیعه معرفی می­کند مانند زراریه و یونسیه و شیطانیه.[2] بعلاوه اینکه از عناوین مختلفی مانند شیعه و رافضه و اثنی عشریه و امامیه و... برای نشان دادن تکثر مکتب شیعه استفاده می­نمایند. این نوشته­های مغرضانه برای ایجاد توهم کثرت و اختلاف در شیعه است. در حالی­که تمام این عناوین، تعابیر مختلفی از یک مکتب می­باشد که آن هم مکتب امامیه و به تعبیر دیگر شیعه اثنی عشریه است. به همین جهت ما نیز در این نوشته از عنوان اثنی عشریه استفاده نمودیم تا روشن شود که اثنی عشریه همان شیعه و امامیه است.

اثنی عشریه در روایات

اثنی عشریه نامی دیگری از امامیه و شیعه است. روایاتی بسیار از وجود دوازده امام علیهم السلام خبر می­دهند. همانطور که مهدویت یک وعده الهی است امامت ائمه اثنی عشر از وعده­های دیگر الهی است که محقق شد.

در برخی از این روایات مستقیما اسامی و مشخصات دوازده امام ذکر شده است و در برخی از لفظ اثنی عشر استفاده شده است.[3] یقینا ایمان به امامت هریک از امامان در زمان وجود خودشان و در زمان بعد واجب بوده است. با این وجود در زمان امام دوازدهم، مکتب امامیه به نهایت خود دست می­یابد و به همین دلیل به مکتب امامیه،اثنی عشریه می­گویند.

1. امیرالمومنین علی علیه السلام می­فرماید:

برای محمد صلی الله علیه و آله و سلم دوازده امام عادل است.[4]

2. جابر بن عبدالله انصاری به نزد فاطمه زهرا سلام الله علیها می­رود و می­گوید:

نزد ایشان لوحی بود که اسامی جانشینان پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم در آن بود و من اسامی ایشان را شمردم که دوازده تن بودند.[5]

3. امام باقر علیه السلام می­فرماید:

خداوند عزوجل پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم را به سوی جن و انس مبعوث گرداند و بعد از او دوازده جانشین تعیین نمود.[6]

4. امیرالمومنین علی علیه السلام می­فرماید:

من و یازده تن از فرزندانم امامان محدث هستیم.[7]

اسامی ائمه اثنی عشریه

شیعه اثنی عشریه با مدارک قطعی به جانشینی، وصایت و امامت دوازده تن اعتقاد دارد که عبارتند از:

1. حضرت امام علی بن ابی طالب علیه السلام ( تولد:سال 30 عام الفیل - شهادت 40 ه.ق )

2. حضرت امام حسن بن علی المجتبی علیه السلام (3 ه.ق – 50 ه.ق)

3. حضرت امام حسین بن علی سید الشهداءعلیه السلام ( 4ه.ق- 63ه.ق)

4. حضرت امام علی بن الحسین زین العابدین علیه السلام (38ه.ق - 95 ه.ق)

5. حضرت امام محمد بن علی الباقر علیه السلام (57ه.ق - 114ه.ق)

6. حضرت امام جعفر بن محمد الصادق علیه السلام (83 ه.ق - 148 ه.ق)

7. حضرت امام موسی بن جعفر الکاظم علیه السلام (128ه.ق - 183ه.ق)

8. حضرت امام علی بن موسی الرضا علیه السلام (153 ه.ق - 203 ه.ق)

9. حضرت امام محمد بن علی التقی علیه السلام (195 ه.ق - 220 ه.ق)

10. حضرت امام علی بن محمد النقی علیه السلام (214ه.ق - 254ه.ق)

11. حضرت امام حسن بن محمد العسگری علیه السلام (231 ه.ق - 260ه.ق)

12. حضرت امام حجة الله القائم المهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف (تولد 255 )

مخالفین مکتب حقه امامیه اثنی عشریه نیز هنگام ذکر عقاید امامیه در مساله امامت به معرفی این بزرگواران می­پردازند. از فضایل اهل بیت علیهم السلام همین بس که دشمنان را وادار به خضوع در برابر عظمت خویش کرده­اند و این خضوع در بسیاری از آثار اهل سنت و ادیان دیگر کاملا هویداست.[8]

به این ترتیب باید دانست که تشیع رهبران و امامانی دارد که از طرف خداوند و به نص پیامبر صلی الله علیه وآله و سلم منصوب بوده­اند. جابر بن عبدالله انصاری از اصحاب رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم شاهد این اعتقاد است همانطور که به گفته او اشاره شد.

امامان شیعه در طول دو قرن و نیم به هدایت و امامت امت پرداختند. امامت یک عهد الهی است که مخصوص به عده­ای خاص از آل محمد علیهم السلام بوده است، در حالی­که دشمنان تشیع می­کوشند تا امامت در شیعه را با انتخابی بودن امامت و یا ساختگی بودن شیعه تضعیف کنند.[9]

مقاله

جایگاه در درختواره تاریخچه فرق
جایگاه در درختواره اثنا عشریه

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

آیت الله حاج میرزا محمد غروی تبریزی (آیت اخلاص)

او يكي از علماي واقعي و زاهد بود و تا آخر عمر، تدريس را ترك نكرد . در سرما و گرما و با كهولت سن، راه طولاني را پياده به مدرسه طالبيه مي آمد . چند بار شاگردانش عرض كردند: «حاج آقا چرا سوار تاكسي نمي شويد؟» فرمود: «من كه توان آمدن دارم، چرا مال امام را خرج كنم؟
No image

حضرت آیت الله حاج میرزا علی هسته ای اصفهانی

مرحوم هسته اي اصفهاني، موقعي كه آوازه و شهرت مرحوم آيت الله شهيد شيخ فضل الله نوري در ايران منتشر شده بود، وارد تهران شد و ابتدا به دروس برخي از اساتيد مشهور تهران رفت، ولي آنان را قابل استفاده براي خود نديد و دروس آنان را قابل مقايسه با اساتيد اصفهان ندانست.
No image

مرحوم حاج عباسعلی حسینی

در این بخش سیره ی تبلیغی مرحوم حاج عباسعلی حسینی بیان شده است.
No image

حاج شیخ حسن حجتی واعظ

رحوم حجتي واعظ، سخنوري بصير، شجاع، بليغ و فصيح بود . هنوز هم بعد از چهل سال از خاموش شدن اين خورشيد درخشان شمال، در افواه و السنه مردم سخن از ملاحت و شيريني سخنان وي مي رود .
No image

امام خمینی (ره) آینه مهر و قهر

امام در طول شبانه روز حتي يك دقيقه وقت تلف شده و بدون برنامه از قبل تعيين شده نداشتند . با توجه به شرايط سني و ميزان فعاليتي كه داشتند، باز هم ساعات خاصي را در سه نوبت - هر كدام، نيم تا يك ساعت - به اهل منزل اختصاص داده بودند كه هر كدام از ما كه مايل بوديم خدمت ايشان مي رسيديم و مسائل خودمان را مطرح مي كرديم.

پر بازدیدترین ها

No image

شيخ جعفر مجتهدي(ره)10

زمانی که آقای مجتهدی در قم بسر می بردند، دهه اول ماه محرم در منزلشان مراسم سوگواری و عزاداری حضرت اباعبدالله الحسین (علیه السلام) برپا بود، یک روز عاشورا که در خدمتشان بودیم و بیرون اتاق در حیاط، مراسم عزاداری برقرار بود، یکمرتبه حالشان دگرگون شد و شروع به بیان صحنه ای از روز عاشورا نمودند و به طوری آن را مجسم کردند که هر روز عاشورا آن صحنه در نظرم آمده و هرگز آن را فراموش نمی کنم.
No image

حضرت آیت الله حاج میرزا علی هسته ای اصفهانی

مرحوم هسته اي اصفهاني، موقعي كه آوازه و شهرت مرحوم آيت الله شهيد شيخ فضل الله نوري در ايران منتشر شده بود، وارد تهران شد و ابتدا به دروس برخي از اساتيد مشهور تهران رفت، ولي آنان را قابل استفاده براي خود نديد و دروس آنان را قابل مقايسه با اساتيد اصفهان ندانست.
No image

شيخ جعفر مجتهدي(ره)1

جت الإسلام دکتر محمد هادی امینی، فرزند برومند مرحوم آیت الله علامه امینی صاحب کتاب نفیس «الغدیر» نقل کردند:در سال 1349 هـ ش پس از وفات مرحوم پدرم علامه امینی، به خاطر تألیف و نشر کتابی به نام «قهرمان فخر» که در آن مطالبی بر ضد حزب بعث درج شده بود؛ دولت عراق تصمیم به جلب و محاکمه من گرفت.لذا مجبور به ترک نجف اشرف و عازم ایران شدم و در تهران اقامت گزیدم.
No image

آشنایی با شخصیت شیخ فضل الله نوری (رضوان الله علیه)

راساس اظهار نظر نويسندگان، چنانچه شيخ فضل الله مدتي كوتاه در عتبات درنگ مي كرد، احتمال مرجعيت عامه اش بعد از ميرزاي شيرازي زياد بود، اما آنچه باعث شد وي از سوي ميرزاي شيرازي براي كسب اطلاع دقيق از اوضاع ايران، ترك عتبات كند، اوضاع نگران كننده ايران در اين دوره بود.
No image

شيخ جعفر مجتهدي(ره)8

جناب مجتهدی در مورد عظمت معنوی جناب حافظ برای استاد مجاهدی نقل کرده اند :روزی مأمور شدم تا به اصفهان رفته و به مدت یک هفته مرکب یکی از روضه خوان های اهل بیت را تر و خشک کنم! ایشان می فرمودند:بعد از اتمام ماموریت ، از خانه که بیرون آمدم، مأموریت دیگری به من محول شد که بایستی به شیراز می رفتم. وقتی به دروازه قرآن شیراز رسیدم، نوری مرا تا حافظیه همراهی کرد.
Powered by TayaCMS