دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

لاویان

No image
لاویان

كلمات كليدي : لاویان، سفر سوم، تورات، كتاب مقدس، عهد عتیق

نویسنده : هادی جهانگشای

عنوان کتاب از نام عبری آن در سپتواجنت[1] گرفته شده است که به معنای «مربوط به لاویان» است. عنوان عبری آن(Waygigra) اولین کلمه از متن عبری کتاب و به معنی «و او می‌خواند» است. گر چه متن کتاب فقط مربوطبه وظایف پسران هارون و سایر لاویان محسوب می‌گردید.[2] پس می‌توان گفت این کتاب نام خود را از یکی از اسباط بنی‌اسرائیل، یعنی سبط لاوی گرفته است. کاهنان بنی‌اسرائیل همه از این سبط بودند. و چون این کتاب بیشتر درباره کهانت و وظایف کاهنان سخن گفته به این نام نامیده شده است.[3]

مستر هاکس لاویان را کتاب سوم از پنج سفر می‌داند. و بعد از ذکر وجه تسمیه آن به لاویان اضافه می‌کند: «عبرانیان آنرا شریعت کاهنان خوانند».[4]

موضوع کتاب

موضوع اصلی کتاب لاویان «تقدس» است. «زیرا من یهوه خدای شما هستم، پس خود را تقدیس نمایید و مقدس باشید زیرا من قدوس هستم(44:11)[5] تقدس خدا و انسان موضوعی است که در این کتاب به آن پرداخته شده است(انسان بایستی با تقدس خود به خدا احترام بگذارد.) لاویان کتابی در خصوص پرستش است. قوانین موجود در این کتاب در کوه سینا به موسی داده شد.

کتاب لاویان بخش زیادی را به قربانی‌ها اختصاص می‌دهد. قربانی‌ها برای چندین موقعیت و مناسبت مختلف طراحی شده(باب‌های 1-7)[6] این قربانی‌ها بر حسب چگونگی تقدیم شدن(کاملاً سوزانیده شوند یا در تکه‌ها و بخش‌های مختلف تقدیم شوند.) نوع(گاو نر، بز، بره، فاخته، کبوتر، آرد) و هدف و منظور از آن(برای گناه، در بجا آوردن نذر و عهد، بعنوان سپاسگذاری و شکر) دارای تفاوتها و انواع می‌باشد. در قسمت آغازین لاویان مردم نسبت به خصوصیات و ویژگی‌های قربانی‌ها آگاهی داده می‌شوند(لاویان1:1 – 7:6). و سپس به کاهنان تعلیم داده می‌شود که چگونه این قربانی‌ها را تقدیم نمایند(لاویان 8:6و 7 : 38). در این سفر آمده کاهنین نیز نباید نقص جسمی داشته باشند(باب‌های 8 –10).

خونریزی بعد از زایمان، زخم، سوختگی و طاسی، ترشحات بدن مردان، عادات ماهانه زنان همه از عوامل لکه‌زا(نقص) محسوب شده و مظهر نقص روحانی است که کاملیت روحانی انسان را از بین می‌برد. بیماری که دچار ضایعات قابل مشاهده پوستی است بایستی همانند خارج شدن آدم و حوا از باغ عدن خارج گردد. چنین شخصی بعد از معاینه توسط کاهن و گذراندن قربانی نقص می‌توانست دوباره به اردوگاه داخل گردد.

قوانین

پس از بستن پیمان در سینا، خدا به عنوان پادشاه، تمام قوانین زندگی قوم بنی‌اسرائیل را وضع کرد. در این کتاب توجه خاصی به مراسم مذهبی بنی‌اسرائیل شده است. آئین قربانی‌ها که در مکانی مقدس ارائه می‌گردید، مظهری از تقدس و رحمت خدا بود. قربانی‌ها تحت کنترل و نظارت کاهنین قرار داشت. هر قربانی علاوه بر داشتن مفهومی خاص برای قوم اسرائیل دارای مفهومی سمبلیک و روحانی بود.[7]

از آنجائیکه کاهنان دارای نقش مهم و مخصوصی در تقدیم قربانی‌ها در اختیار دارند. لذا بخش زیادی از کتاب به انتخاب هارون به عنوان کاهن اعظم و پسرانش به عنوان کاهنان یاور، دستیار او داده شده‌اند. علاوه بر دستورات مربوط به قربانی‌ها، قوانین شرعی حوزه موضوعاتی از قبیل موضوعات زیر را در بر می‌گیرد:

غذای پاک و ناپاک(لاویان 11)، تطهیر پس از زایمان(لاویان12)، بیماری‌های پوستی(لاویان 13 و 14)، ترشحات بدنی(لاویان 15) خوردن خون(لاویان 17) روابط جنسی(لاویان 18) و روابط اجتماعی(لاویان 19.)

در اواسط کتاب روز کفاره توصیف می‌گردد(لاویان 16). روز کفاره سالی یک بار رخ می‌دهد آن روز، روزی است که کاهن اعظم به قدس‌الاقدس وارد می‌شود تا برای خود و برای قوم اسرائیل کفاره نماید. یک بز قربانی می‌شود و خون آن نیز بر تابوت عهد مالیده می‌شود و بز دیگر نیز از اردوگاه بیرون فرستاده می‌شود تا نمادی برای حمل کردن و دور کردن گناهان قوم اسرائیل باشد. کتاب لاویان در مورد برخی گناهان مشخص نیز حکم صادر می‌کند(لاویان 20) و قوانینی را برای گناهان تدارک می‌بیند(لاویان 21 و 22). روزهای مخصوص نیز در این کتاب تعریف می‌شوند از قبیل: نسبت، فصحف عید نوبرها، عید هفته‌ها(که همچنین به نام‌های پنطیکاست و درو محصول معروف است.)(لاویان 23).

در طی سال سبت(هر هفت سال) محصولی نباید در زمین کاشته شود تا زمین استراحت کند(لاویان 25 : 1-7).

در سال یوبیل(که هر 50 سال است) بدهی‌ها و قرض‌ها باید لغو گردد و زمین‌ها باید به صاحبان اصلی آن برمی‌گشت.(لاویان 25: 8 – 55) ده یک(عشر) محصول و فراورده زمین متعلق به یهوه است و به استفاده کاهنان و لاویان در می‌آمد. کتاب لاویان دستورالعمل یهوه به اسرائیل در رابطه با پرستش و رفتار سلوک است.

از سویی بی‌وفایی نیز نتیجه‌ای به جز از دست دادن زمینه‌ای که خداون به بنی‌اسرائیل داده بود نداشت. با وجود همه این اخطارها، اسرائیل نسبت به یهوه بی‌وفایی کرد و عاقبت یهوه نیز آنها را تبعید و جلای وطن نمود(لاویان 26: 40 – 45).

در مورد نویسنده کتاب، مستر هاکس می‌گوید: این کتاب می‌باید از تصنیفات موسی بوده باشد. اگر چه محتمل است که هارون وی را امداد نموده. این کتاب محتوی تاریخ ماه اول سال دوم بعد از خروج بنی‌اسرائیل از مصر است.[8]

مقاله

نویسنده هادی جهانگشای
جایگاه در درختواره ادیان ابراهیمی - یهودیت

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

آیت الله حاج میرزا محمد غروی تبریزی (آیت اخلاص)

او يكي از علماي واقعي و زاهد بود و تا آخر عمر، تدريس را ترك نكرد . در سرما و گرما و با كهولت سن، راه طولاني را پياده به مدرسه طالبيه مي آمد . چند بار شاگردانش عرض كردند: «حاج آقا چرا سوار تاكسي نمي شويد؟» فرمود: «من كه توان آمدن دارم، چرا مال امام را خرج كنم؟
No image

حضرت آیت الله حاج میرزا علی هسته ای اصفهانی

مرحوم هسته اي اصفهاني، موقعي كه آوازه و شهرت مرحوم آيت الله شهيد شيخ فضل الله نوري در ايران منتشر شده بود، وارد تهران شد و ابتدا به دروس برخي از اساتيد مشهور تهران رفت، ولي آنان را قابل استفاده براي خود نديد و دروس آنان را قابل مقايسه با اساتيد اصفهان ندانست.
No image

مرحوم حاج عباسعلی حسینی

در این بخش سیره ی تبلیغی مرحوم حاج عباسعلی حسینی بیان شده است.
No image

حاج شیخ حسن حجتی واعظ

رحوم حجتي واعظ، سخنوري بصير، شجاع، بليغ و فصيح بود . هنوز هم بعد از چهل سال از خاموش شدن اين خورشيد درخشان شمال، در افواه و السنه مردم سخن از ملاحت و شيريني سخنان وي مي رود .
No image

امام خمینی (ره) آینه مهر و قهر

امام در طول شبانه روز حتي يك دقيقه وقت تلف شده و بدون برنامه از قبل تعيين شده نداشتند . با توجه به شرايط سني و ميزان فعاليتي كه داشتند، باز هم ساعات خاصي را در سه نوبت - هر كدام، نيم تا يك ساعت - به اهل منزل اختصاص داده بودند كه هر كدام از ما كه مايل بوديم خدمت ايشان مي رسيديم و مسائل خودمان را مطرح مي كرديم.

پر بازدیدترین ها

No image

شيخ جعفر مجتهدي (ره) 9

روزی در فصل زمستان هنگام خروج از منزل از شدت سرما دو عبا بر دوش انداختم در بین راه به سیدی از دوستان برخورد نموده و پس از اینکه مقداری از مسیر را با ایشان طی کردم متوجه شدم که از سرما بخود می لرزد، فوراً یکی از آن دو عبا را که بر دوشم بود و تازه تهیه کرده بودم به ایشان دادم.
No image

حاج شیخ حسن حجتی واعظ

رحوم حجتي واعظ، سخنوري بصير، شجاع، بليغ و فصيح بود . هنوز هم بعد از چهل سال از خاموش شدن اين خورشيد درخشان شمال، در افواه و السنه مردم سخن از ملاحت و شيريني سخنان وي مي رود .
No image

شهید بهشتی در آیینه خاطرات

در سفري كه به تركيه داشتيم، در راه آنكارا در يكی از شهرهاي جنوبي شبي را گذرانديم. صبح كه مي خواستيم زودتر حركت كنيم پسر كوچكم اظهار تشنگي كرد، به مغازه اي رفتم و نوشابه اي براي او گرفتم . كيفي را كه مبلغ كمي پول و تمام اسناد - از گذرنامه گرفته تا اسناد ماشين - در آن بود در همان مغازه فراموش كردم و حركت كرديم . حدود 250 كيلومتر كه از آن محل دور شده بوديم براي خوردن صبحانه نگه داشتيم . از روي عادتي كه داشتم دست بردم تا كيفم را بردارم ديدم نيست!
No image

شيخ جعفر مجتهدي(ره)8

جناب مجتهدی در مورد عظمت معنوی جناب حافظ برای استاد مجاهدی نقل کرده اند :روزی مأمور شدم تا به اصفهان رفته و به مدت یک هفته مرکب یکی از روضه خوان های اهل بیت را تر و خشک کنم! ایشان می فرمودند:بعد از اتمام ماموریت ، از خانه که بیرون آمدم، مأموریت دیگری به من محول شد که بایستی به شیراز می رفتم. وقتی به دروازه قرآن شیراز رسیدم، نوری مرا تا حافظیه همراهی کرد.
No image

شيخ جعفر مجتهدي(ره)6

زمانی در ایام ماه صفر به اتفاق هیأت از قزوین به مشهد مقدس مشرف شده بودم، هنگامی که با هیأت جهت عزاداری به حرم مطهر حضرت رضا (علیه السلام) مشرف شدیم به حضرت رضا (علیه السلام) عرض کردم آقاجان مدت یک سال است که آقای مجتهدی را ندیده ام، اگر آقای مجتهدی خادم و غلام حقیقی شما هستند امروز که ما به منزل ایشان می رویم در منزل باشند و ما را بپذیرند،در ضمن دوستی داشتم که آقا را ندیده بود، او می گفت: شنیده ام آقای مجتهدی خیلی ادعا دارند، به او گفتم: ایشان اصلاً ادعایی ندارند و مخالف با این حرفها هستند. دوستم گفت: اگر این شخص واقعاً راست می گوید به منزلش که می رویم ما را بپذیرد و یک عبا با سی و پنج هزار تومان پول به من بدهد.
Powered by TayaCMS