دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نشاط علمی مکتب امام صادق(ع)

در زمان امام صادق(ع) نشاط علمی فوق العاده ای پیدا شد و همان نشاط علمی عاملی برای گسترش مرزهای مختلف دانش اسلامی و حتی علوم کاربردی جامعه مسلمین شد.
نشاط علمی مکتب امام صادق(ع)
نشاط علمی مکتب امام صادق(ع)
نویسنده: ‌زینب میری

در زمان امام صادق(ع) نشاط علمی فوق العاده ای پیدا شد و همان نشاط علمی عاملی برای گسترش مرزهای مختلف دانش اسلامی و حتی علوم کاربردی جامعه مسلمین شد. در دوران این امام همام فضایی برای تعالی جامعه اسلامی مهیا شد که از لحاظ بسط و گسترش فضای علمی و اقتصادی نسبت به دوران قبل و بعد خود بی نظیر بود. حال سئوال اینجاست که چه عاملی باعث شد این تحول شگرف ایجاد شود و به روایت تاریخ جامعه اسلامی الگویی برای تمامی ملتهای آن روز شود؟ پاسخ این سئوال اساسی با توجه به الگو بودن ائمه معصوم(ع)، قطعاً راهکاری بی بدیل برای جامعه انسانی می‌باشد.‌

از مجموع بررسی فضای تاریخی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی یا به عبارتی پارادایم حاکم بر آن دوره می‌توان استنتاج نمود این است که دو عامل را می‌توان کشف نمود که در ذیل به توضیح اجمالی آن خواهیم پرداخت.‌

الف- شرایط و بستر اولیه اقتصادی

زمان امام صادق(ع) سطح زندگی عامه مردم و جامعه تا حدی بهبود یافته بود. دهک‌های متوسط و متوسط به پایین توان تهیه غذا و امکانات اولیه حیات را داشتند. دادو ستد یا به عبارتی بازار اقتصادی رونق داشت واز رکود خارج شده بود. اکثر مردم علاوه بر تهیه امکانات اولیه، به پس انداز و گسترش سرمایه روی آورده بودند. حتی خود حضرت امام صادق(ع) نیز لباسهای فاخر می‌پوشید و سوار بر مرکب راهوار می‌شد. این مطلب دلیلی بر این است که سطح پایین جامعه همانند امام که پیشوای آنان است زندگی می‌کردند.‌

اقتصاد ایران طی سه دهه فراز و فرود و کسب تجربیات بسیاری از مدیران ارشد اقتصادی و مدلهای اقتصادی مختلف به حدی از اقتدار اقتصادی رسیده است. مانند کاهش وابستگی کشور به نفت و صادرات کالاهای غیر نفتی، کاهش حجم دولت و... لذا می‌تواند وارد جهش بزرگ و جهاد اقتصادی شود. و مهمترین نتیجه این جهش بزرگ، اشتغالزایی (بزرگترین دستاورد اقتصادی-اجتماعی) است. با بررسی سیر تاریخی اقتصاد ایران، مسیر رشد و توسعه را در بخشهای مختلف آن مشاهده می‌کنیم.‌

ب- رهبری علمی جامعه؛

عامل حیاتی دیگر که بیش از همه مهم است، خود پویایی علمی و مدیریت صحیح آن است. خود علم باعث رونق بیشتر فضای اقتصادی محیط می‌شود و به تبع آن به رشد بیشتر خود علم نیز کمک می‌کند. مثلاً باوجود اختناق و تقابل شدید فرهنگی بین دنیای اسلام و غیر مسلمانان حصر علمی وجود داشت که امام صادق (ع) با اتخاذ تدابیر و راهکارهایی این حصر را شکستند و مرزهای دانش هر رشته را گسترش دادند و فضای علمی را به سوی فضای اجتهاد علمی که منجر به تولید علم است، هدایت نمودند.‌

یکی از این راهکارها، تاکید ایشان به جهاد علمی، قبل از جهاد اقتصادی است.اهمیت این موضوع برای جناب شیخ الائمه(ع) به قدری بود که حتی در توضیح مباحث عرفانی برای قشر عرفای جامعه، علم و اقتصاد را به هم پیوند می‌داد. به عنوان مثال ایشان در تفسیر مربوط به جنود عقل و جهل می‌فرمایند: «یکی از سپاهیان عقل، غنا و یکی از سپاهیان جهل، فقر است. » با این تعبیر مشخص می‌شود که «فقر» و «جهل» لازم و ملزوم هم هستند. بر این اساس می‌توان این گونه نتیجه گرفت که عقب ماندگی اقتصادی، هم فقر دینی در جامعه ایجاد می‌کند و هم موجب بروز فقر فرهنگی در جامعه می‌شود. با توجه به این موضوع عکس نقیض آن یعنی طرف دیگر سکه هر دو یعنی« دانش » و «اقتصاد قدرتمند» نیز لازم و ملزوم هم خوهند بود.

امروز نیز در جامعه انقلاب اسلامی ایران و در شرایط خاص کنونی، رهبر فرزانه انقلاب تاکید بسیار خاصی روی تولید علم بومی و تشکیل فضای علمی و دانش بنیان دارند.‌

مدل حکومتی جمهوری اسلامی که بر پایه تعالیم اسلامی شکل گرفته است، در بعد اقتصادی نیز باید کارآمد باشد‌

بر اساس آنچه بیان شد؛ تکلیف همه خدمتگزاران نظام در تحقق اهداف بیان شده از سوی رهبر معظم انقلاب روشن تر می‌شود که در همه ابعاد کوشا باشند و استفاده از علم و دانش روز به مبارزه با بحرانها و تحریمهای جنگ اقتصادی برخیزیم و نگذاریم طرح‌های جنگ نرم فضای سیاسی-اقتصادی بین الملل برضد منافع ما به نتیجه برسد. باشد که با درس گیری از ابعاد مختلف مکتب اقتصادی، امام صادق (ع)، این رسالت عظیم اقتصادی را تحقق بخشد. تا نظام مقدس جمهوری اسلامی بتواند در زمینه اقتصادی نیز به بلندای پیشرفت و کسب موفقیت‌های روزافزون عظیم اقتصادی نیل پیدا کند.

مقاله

نویسنده زینب میری

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

آیت الله حاج میرزا محمد غروی تبریزی (آیت اخلاص)

او يكي از علماي واقعي و زاهد بود و تا آخر عمر، تدريس را ترك نكرد . در سرما و گرما و با كهولت سن، راه طولاني را پياده به مدرسه طالبيه مي آمد . چند بار شاگردانش عرض كردند: «حاج آقا چرا سوار تاكسي نمي شويد؟» فرمود: «من كه توان آمدن دارم، چرا مال امام را خرج كنم؟
No image

حضرت آیت الله حاج میرزا علی هسته ای اصفهانی

مرحوم هسته اي اصفهاني، موقعي كه آوازه و شهرت مرحوم آيت الله شهيد شيخ فضل الله نوري در ايران منتشر شده بود، وارد تهران شد و ابتدا به دروس برخي از اساتيد مشهور تهران رفت، ولي آنان را قابل استفاده براي خود نديد و دروس آنان را قابل مقايسه با اساتيد اصفهان ندانست.
No image

مرحوم حاج عباسعلی حسینی

در این بخش سیره ی تبلیغی مرحوم حاج عباسعلی حسینی بیان شده است.
No image

حاج شیخ حسن حجتی واعظ

رحوم حجتي واعظ، سخنوري بصير، شجاع، بليغ و فصيح بود . هنوز هم بعد از چهل سال از خاموش شدن اين خورشيد درخشان شمال، در افواه و السنه مردم سخن از ملاحت و شيريني سخنان وي مي رود .
No image

امام خمینی (ره) آینه مهر و قهر

امام در طول شبانه روز حتي يك دقيقه وقت تلف شده و بدون برنامه از قبل تعيين شده نداشتند . با توجه به شرايط سني و ميزان فعاليتي كه داشتند، باز هم ساعات خاصي را در سه نوبت - هر كدام، نيم تا يك ساعت - به اهل منزل اختصاص داده بودند كه هر كدام از ما كه مايل بوديم خدمت ايشان مي رسيديم و مسائل خودمان را مطرح مي كرديم.

پر بازدیدترین ها

No image

شيخ جعفر مجتهدي(ره)1

جت الإسلام دکتر محمد هادی امینی، فرزند برومند مرحوم آیت الله علامه امینی صاحب کتاب نفیس «الغدیر» نقل کردند:در سال 1349 هـ ش پس از وفات مرحوم پدرم علامه امینی، به خاطر تألیف و نشر کتابی به نام «قهرمان فخر» که در آن مطالبی بر ضد حزب بعث درج شده بود؛ دولت عراق تصمیم به جلب و محاکمه من گرفت.لذا مجبور به ترک نجف اشرف و عازم ایران شدم و در تهران اقامت گزیدم.
No image

شيخ جعفر مجتهدي(ره)8

جناب مجتهدی در مورد عظمت معنوی جناب حافظ برای استاد مجاهدی نقل کرده اند :روزی مأمور شدم تا به اصفهان رفته و به مدت یک هفته مرکب یکی از روضه خوان های اهل بیت را تر و خشک کنم! ایشان می فرمودند:بعد از اتمام ماموریت ، از خانه که بیرون آمدم، مأموریت دیگری به من محول شد که بایستی به شیراز می رفتم. وقتی به دروازه قرآن شیراز رسیدم، نوری مرا تا حافظیه همراهی کرد.
No image

شيخ جعفر مجتهدي (ره) 9

روزی در فصل زمستان هنگام خروج از منزل از شدت سرما دو عبا بر دوش انداختم در بین راه به سیدی از دوستان برخورد نموده و پس از اینکه مقداری از مسیر را با ایشان طی کردم متوجه شدم که از سرما بخود می لرزد، فوراً یکی از آن دو عبا را که بر دوشم بود و تازه تهیه کرده بودم به ایشان دادم.
No image

حضرت آیت الله حاج میرزا علی هسته ای اصفهانی

مرحوم هسته اي اصفهاني، موقعي كه آوازه و شهرت مرحوم آيت الله شهيد شيخ فضل الله نوري در ايران منتشر شده بود، وارد تهران شد و ابتدا به دروس برخي از اساتيد مشهور تهران رفت، ولي آنان را قابل استفاده براي خود نديد و دروس آنان را قابل مقايسه با اساتيد اصفهان ندانست.
Powered by TayaCMS