دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تشنگی آور بدست

ای گروه مسلمین سعادت برای کسی است که مشغول کند عیب خود او، او را از توجه کردن بعیوب دیگران و گریه کند به خطاهای خویش. (رهنمای گمشدگان،علامه مصطفوی)
تشنگی آور بدست
تشنگی آور بدست

تشنگی آور بدست[1]

قال علی(ع):«یا ایها الناس طوبی لِمَن شَغَله عیْبه عن عیوب الناس و بَکی علی خَطیئته»(نهج البلاغه، 255)

پیدایش دانش و بینش و فرا رسیدن کمالات انسانی بسته است به دو مقدمه: طلب و شوق، مدد و توفیق. ما باید پیوسته در راه طلب بکوشیم، و به هر وسیله که ممکن است این یکتا سرمایه‌ی سعادت را در نفس خویش تقویت نماییم، ما نه تنها بواسطه‌ی طلب و شوق به مقاصد خویش دست یافته و وظایف انسانیت و بندگی را تأدیه می‌کنیم؛ بلکه با آن کلید خوشبختی توفیق الهی و مدد غیبی را هم که مقدمه دیگر وصول بمقصد است میتوانیم جلب نمائیم که با یاری و مدد خدایی، گامهای آدمیت را برداریم.

دلابسوز که سوز تو کارها بکند نیاز نیم شبی دفع صد بلا بکند

طبیب عشق مسیحا دم است و مشفق لیک چو درد در تو نبیند که را دوا بکند

کسانیکه از ترقیات آدمیت و مراحل روحانیت بازمانده و غرق عالم حس و شهوت هستند: از افرادی تشکیل یافته‌اند که در نتیجه نگاه نکردن به نقائص خود و ندیدن عیوب خویش از حقیقت طلب و شوق بی‌نصیبند، دردی نمی‌بینند تا به درمانش بکوشند، و به احتیاجی برنمی‌خورند تا در رفع آن قدم بردارند، و از شدت ضعف و ناتوانی تشنگی و گرسنگی خود را نمی‌فهمند.

ما‌ها اگر از راهنمایی پیشوایان دین و حقیقت پیروی کرده و از رفتار و گفتار آن عقلهای برجسته جهان و برگزیدگان خداوند‌سبحان تشکر و قدر دانی مینمودیم : هرگز اینطور نبودیم که هستیم. تیرگی و سختی دل ما بجایی رسیده است که کلمات غیبی را هم با چشم پست خود می‌نگریم‌، دستورهای الهامی و آسمانی را پشت گوش می‌اندازیم، در عالم وجود تنها فطرت پست و حس حیوانی خود را می‌بینیم و بس، و به هیچگونه در باره نقایص و زشتیها و عیبهای خویش اندیشه نمی‌کنیم، و برخطا و گناه نفس خود افسوس نمی‌خوریم.

هر کجا دردی دوا آنجا رود هرکجا فقری نوا آنجا رود

هرکجا مشکل جواب آنجا رود هرکجا پستی است آب آنجا رود

آب کم جو تشنگی آور بدست تا بجوشد آبت از بالا و پست

    پی نوشت:
  • [1] .علامه مصطفوی ؛حسن، رهنمای گمشدگان، تهران، مرکز نشر علامه مصطفوی، 1385، اول،ص 30

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

خطبه 236 نهج البلاغه : ياد مشكلات هجرت

خطبه 236 نهج البلاغه موضوع "ياد مشكلات هجرت" را مطرح می کند.
No image

خطبه 237 نهج البلاغه : سفارش به نيكوكارى

خطبه 237 نهج البلاغه موضوع "سفارش به نيكوكارى" را بررسی می کند.
No image

خطبه 238 نهج البلاغه بخش 1 : وصف شاميان

خطبه 238 نهج البلاغه بخش 1 موضوع "وصف شاميان" را مطرح می کند.
No image

خطبه 240 نهج البلاغه : نكوهش از موضع گيرى‏ هاى نارواى عثمان

خطبه 240 نهج البلاغه موضوع "نكوهش از موضع گيرى‏ هاى نارواى عثمان" را بررسی می کند.
No image

خطبه 241 نهج البلاغه : تشويق براى جهاد

خطبه 241 نهج البلاغه به موضوع "تشويق براى جهاد" می پردازد.

پر بازدیدترین ها

No image

حکمت 9 نهج البلاغه : روش زندگى با مردم

حکمت 9 نهج البلاغه موضوع "روش زندگى با مردم" را بررسی می کند.
No image

حکمت 127 نهج البلاغه : ضرورت ياد مرگ

حکمت 127 نهج البلاغه موضوع "ضرورت ياد مرگ" را بیان می کند.
No image

حکمت 21 نهج البلاغه : روش گرفتن حق

حکمت 21 نهج البلاغه موضوع "روش گرفتن حق" را مطرح می کند.
No image

حکمت 12 نهج البلاغه : نعمت ها و نا سپا سي

حکمت 12 نهج البلاغه به موضوع "نعمت ها و نا سپا سي" می پردازد.
No image

حکمت 139 نهج البلاغه : علمى، اخلاقى، اعتقادى

موضوع حکمت 139 نهج البلاغه درباره "علمى، اخلاقى، اعتقادى" است.
Powered by TayaCMS