دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

شکیبایی و تحمل

No image
شکیبایی و تحمل

بی‌تابی و قرار از كف دادن و يا همان جزع و فزع واكنش افراد ضعيف در برابر مصيبت است. بی‌تابی نه تنها موجب تخليه هيجان نمی شود، بلكه موجب افزايش مصيبت و موجب بزرگ‌نمايی آن نزد فرد آسيب ديده می‌شود. مصيبت، سنتی الهی است، چرا که ما خاكيان در سختی آفريده شده ايم و جوهره جان ما، بايد جلای رنج را برای صيقل يافتن تحمل نمايد. خداوند در جای جای قرآن به اين مسأله اشاره كرده و مصيبت‌های امت‌های پيشين و رسولان بزرگ خود را در پيش ديد ما قرار داده است. شكيبايی و تحمل از لوازم زندگی در اين فضای پر مصيبت است و امامان معصوم (ع) ما رهنمودهای فراوانی را برای پيروانشان به يادگار نهاده‌اند تا از اين آزمون بزرگ، صابر و بشارت گيرنده به درآيند. ما اين رهنمودها را بر اساس مرحله و زمان مناسب كاربرد آنها به اقسام زير تقسيم می‌كنيم؛

سكون

روزها و لحظه‌های نخستين رويارويی با مصيبت، سخت و تلخ است. فشار شديد مصيبت و بهت حاصل از آن، انسان را گاه به فعاليت‌های غير عادی سوق می‌دهد. برخی به گريه و زاری می‌پردازند، برخی به داروهای تسكين دهنده رو می‌آورند و برخی فعاليت‌های اضافی و جنب و جوش‌های بيهوده از خود نشان می‌دهند. پس نخستين كار ما جلوگيری از فعاليت‌های اضافی است كه گاه در حالت‌های خاص و شديدتر، به كارهای نابخردانه می‌كشد. جنب و جوش اضافی و فعاليت‌های بيهوده به هنگام رسيدن مصيبت نادرست است و نه تنها كمكی به تسكين آن نمی كند، بلكه موجب هدر رفتن توان روحی و جسمی فرد مصيبت ديده كه بايد به نحوی عقلانی و حساب شده هزينه شود می‌گردد.

بی‌تابی نكردن

بی‌تابی و قرار از كف دادن و يا همان جزع و فزع واكنش افراد ضعيف در برابر مصيبت است. بی‌تابی نه تنها موجب تخليه هيجان نمی شود، بلكه موجب افزايش مصيبت و موجب بزرگ‌نمايی آن نزد فرد آسيب ديده ميیشود. حضرت علی(ع) می‌فرماید: بی‌تابی موقع بلا تمام محنت است.

عبادت و ذكر

در ميان رفتارهای ائمه به هنگام مصيبت، نماز خواندن، صدقه دادن، روزه گرفتن و ذكر گفتن نيز روايت شده است. درباره رويارويی اميرمؤمنان(ع) با مصیبت روايت شده كه هزار ركعت نماز می‌خواندند و گاه به شصت نفر صدقه می‌داد و سه روز را روزه می‌داشت و فرزندانش را نيز به همين امور فرمان می‌داد. اين عبادت‌ها افزون بر جلب محبت خداوند و رضايت و رحمت الهی موجب فراموشی نسبی شخص، نسبت به مصيبت وارده می‌شود و او را به زندگی عادی باز می‌گرداند. ذكر نيز جايگاه ويژه ای در شيوه برخورد ائمه با مصيبت دارد، به ويژه اذكار ويژه ای مانند ذكر يونسيه كه برگرفته از قرآن است. در نتيجه در هنگام وارد شدن مصيبت سعی كنيم كه اشتغال به امور مهم را از سر بگيريم و از سر بی‌تابی و ناشكيبايی كارهای مهم خود را رها نكنيم و به عزاداری افراطی و طولانی و غم و غصه خوردن غير معمول روی نياوريم و دوای درد خود را اشتغال داشتن به كارهای اساسی و مهم بدانيم حتی اگر اين گونه هم نباشيم خويشتن داری خود را حفظ كنيم.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

Powered by TayaCMS