دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

علت بسیط و علت مرکب

No image
علت بسیط و علت مرکب

كلمات كليدي : علت بسيط، علت مركب، بسيط خارجي، بسيط عقلي، تركيب خارجي، تركيب عقلي، تركيب تحليلي

نویسنده : مهدي افضلي

یکی از تقسیمات علت، تقسیم آن به بسیط و مرکب است، علت بسیط علتی است که جزء ندارد، ولی علت مرکب علتی است که جزء دارد. از شناخت علت مرکب خود به خود علت بسیط شناخته خواهد شد. به همین دلیل نخست اقسام ترکیب را نام‌ می‌بریم تا علت مرکب روشن شود، سرانجام علت بسیط متمایز خواهد شد.

ترکیب نیز گاه ترکیب حقیقی است و گاه ترکیب اعتباری. در تقسیم علت به بسیط و مرکب، همه اقسام ترکیب مد نظر نیست؛ تنها ترکیب‌هایی که در بحث علت و معلول دخیل باشند مورد توجه قرار خواهند گرفت.

ترکیب خارجی

اجسام به دلیل آن‌که مرکب از ماده و صورت می‌باشند، نوعی از ترکیب را می‌سازند که از آن به ترکیب خارجی تعبیر می‌شود؛ طبعا علت چنین موجوداتی نیز مرکب خواهد بود. از باب نمونه انسان در خارج مرکب از نفس و بدن است. در این‌گونه موارد علتی‌که موجب پیدایش چنین معلول‌هایی می‌شود علت مرکب خواهد بود. در مقابل چنین ترکیب، بساطت به معنای عدم ترکب از ماده و صورت وجود دارد. از باب نمونه وقتی عقول ملاحظه شوند، دیده می‌شود که ترکیب از ماده و صورت در آن‌ها معنا ندارد. این‌گونه امور چه بخواهند معلول باشند و چه علت در هر دو صورت به لحاظ خارج بساطت دارند.

ترکیب عقلی

ترکیب عقلی ترکیبی است که در ظرف تحلیل ذهنی یک شیء به امور و حیثیات گوناگون تحلیل می‌شود؛ ممکن است در خارج این پدیده بساطت داشته باشد. مانند ترکیب انسان ذهنی از جنس و فصل.

ترکیب از وجود و ماهیت

این نوع ترکیب در تمام ماسوی‌ الله راه دارد و تنها خداوند متعال از آن منزه است. زیرا قاعده کلی "کل ممکن زوج ترکیبی من ماهیه و وجود" در همه ممکنات سریان دارد. بدین ترتیب علت، گاه به لحاظ خارج و گاه به لحاظ عقلی مرکب است، گاه از منظر خارج و عقل بسیط است، اما به لحاظ وجود و ماهیت واجد ترکیب می‌باشد. در این میان علتی که در آن هیچ گونه ترکیبی راه ندارد، وجود واجب تعالی است که از همه انواع ترکیب مبراست. اما سایر علل همگی از نوعی ترکیب برخورداراند. حتی در مورد صادر اول که نزدیک‌تر از همه به واجب تعالی است، ترکیب از وجود و ماهیت راه دارد.

مقاله

نویسنده مهدي افضلي

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

No image

حواس ظاهری و باطنی

No image

مراتب و درجات عقل

صفات خداوند

صفات خداوند

No image

مُثُل افلاطونی

Powered by TayaCMS