دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

آثار شرح و ضيق صدر سالك

No image
آثار شرح و ضيق صدر سالك

(بدان اي سالک راه خدا!) از براي تواضع و تکبر، موجبات و اسباب بسياري است که از جمله آنها شرح صدر و ضيق صدر است. انساني که داراي شرح صدر باشد. هرچه از کمال و جمال و مال و منال و دولت و حشم در خود ببيند، به آن اهميت ندهد، و در نظرش بزرگ و مهم نيايد. سعه وجودي چنين انساني، به قدري است که بر تمام واردات قلبيه غلبه کند و از ظرف وجودش، هيچ چيزي لبريز نکند، و اين سعه صدر از معرفت حق تعالي پيدا شود، در مواد مستعده لايقه انس با خدا، قلب را به مقام اطمينان و طمأنينه رساند.

ياد حق تعالي دل را از منازل و مناظر طبيعت منصرف کند، و تمام جهان و جهانيان را از نظر او بيندازد، و دلبستگي به احدي غير از حق پيدا نکند و همتش به مرتبه اي رسد که تمام عوالم وجود در نظرش نيايد، و اين خود منشأ تواضع براي حق شود، و به تبع براي خلق، زيرا خلق را از حق ببيند، و همين منشأ عزت نفس و بزرگواري هم شود، زيرا روح تملق که از نفع طلبي و خودخواهي پيدا شود، در او نيست.

پس، خداخواهي سعه صدر آورد، و سعه صدر تواضع و عزت نفس آورد، و در مقابل خودخواهي و خودبيني هم از ضيق صدر است و هم ضيق صدر مي آورد، و آن مبدأ تکبر است.(1)

__________________________________

1- شرح حديث جنود عقل و جهل، امام خميني، ص 202

روزنامه كيهان، شماره 21067 به تاريخ 5/3/94، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

بشاریه

No image

نقطویه

No image

سلمانیه

No image

نصیریه(نمیریه)

No image

اسحاقیه

پر بازدیدترین ها

No image

نقطویه

No image

فرقه عجلیه (عمیریه)

No image

فرقه تناسخیه

No image

نصیریه(نمیریه)

No image

سلمانیه

Powered by TayaCMS