دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ادخال سرور

رسول اکرم اسلام فرمودند: محبوب‌ترین کار نزد خدای بزرگ، شادمان کردن مؤمنان است.» (اصول کافی، ج2، ص151)
ادخال سرور
ادخال سرور

ادخال سرور

قال رسول الله(ص): «انَّ احَبَّ الْاعْمالِ الَی اللَّهِ عَزَّوَجلَّ ادْخالُ السُّرُورِ عَلَی الْمُؤمِنینَ»

از جمله کارهایی که در فرهنگ اسلام ارزش والایی دارد و توصیه فراوانی به آن شده، و پاداشی بس بزرگ برای آن در نظر گرفته شده، «ادخال سرور» در قلب مؤمن است. سروری که نزد خداوند متعال مأجور بوده و موجب شادی رسول خدا و ائمه اطهار ‌شود. آنچه در نگاه اول از معنای سرور به ذهن سبقت می‌گیرد خنداندن دیگران است، اما این پندار شایع معنای تام و کاملی از ادخال سرور نیست، و حتی شاید در بعضی مواقع یک کار لغو و بیهوده محسوب شود. روزی امیرالمؤمنین(ع) به همراه عده‌ای از یارانشان از مسیری عبور می‌کرد. شخصی از راه رسید و عبای ایشان را از دوش حضرت برداشت و فرار کرد. همراهان حضرت از پی او دویدند و در نهایت او را به همراه عبا تسلیم حضرت کردند. امام علی(ع) با اشاره به آن فرد از همراهانش پرسید که او کیست؟ عرض شد: این فرد دلقکی است که با کارهایی از این قبیل مردم مدینه را می‌خنداند و موجبات شادی آنها را فراهم می‌کند. حضرت بی‌توجه به آن شخص فرمود: به او بگویید خدا روزی دارد که در آن روز اهل کارهای بیهوده و باطل می‌فهمند که دستشان خالی است.[1]

ادخال سرور در معنای واقعی خویش جایی است که شادی جای غم می‌نشیند و این امر زمانی حاصل می‌گردد که غم از دل به کلی برود؛ حال اگر کسی را که مشکلات فراوان مادی وی را احاطه کرده و توانایی رفع آنها را ندارد خنداندی؛ غم را از دل وی شسته‌ای؟ قطعاً چنین نیست.

براساس مطالب بیان شده می‌توان نتیجه گرفت که هر کار خیر در قبال مؤمنین که باعث شادی قلبی ایشان شود در قالب «ادخال سرور» معنا می‌یابد. امام صادق(ع) در این‌باره می‌فرماید: هرکس بر مؤمنى سرور وارد کند (کنایه از این‌که او را از گرفتارى‌ای نجات دهد، قرضش را ادا کند، به عیادتش برود، حاجتش را روا نماید) خداوند، عمل او را مجسم کند تا وقت مرگش به او بگوید: اى دوست خدا! بشارت باد تو را به کرامت و رضوان الهى. این عمل مجسم با او هست تا داخل قبر شود. باز همان بشارت را بدهد چون به محشر درآید، باز هم همان بشارت را بدهد و در هر هولى با او هست‌ و همان بشارت را مى‌دهد؛ مؤمن از این چهره بشارت دهنده مى‌پرسد: کیستى؟ پاسخ مى‌دهد: سرورى هستم که براى فلان کس آوردى.[2]

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

مطلب مکمل

سلسله کتب موسوعه كلمات الرسول الاعظم (ص) ⠕ جلدي)

سلسله کتب موسوعه كلمات الرسول الاعظم (ص) (15 جلدي)

پيامبر اعظم (صلي الله عليه و آله) روح همه انبياء اولياء و شهدا بوده و جان اين جهان است. شريعت او كامل ترين و جامع ترين شريعت ها و در بردارندة همة جنبه هاي فردي و اجتماعي آنان مي باشد، از اين رو چون خود، اعظم رسولان است شريعت او نيز اعظم شرايع است و سيره هاي رفتاري و سلوك هاي فردي و اجتماعي او آيينة تمام نماي انبياي الهي است و سخنان او پيام رسان عظيم ترين مفاهيم الهي و راهنماي كمال و سعادت براي انسان ها است؛ فهم سخنانش انسان ها را از ظلمت ها جهل به نور هدايت مي كشاند و فرموده هايش با فطرت انسان ها هموار بوده و به دل و جان آنها روح عبوديت و ذكر حق القا مي كند.

جدیدترین ها در این موضوع

پناهنده Refugee

پناهنده Refugee

اصطلاح «پناهنده»، «پناهندگان» و «پناهندگی» از جمله اصطلاحاتی است که در نظام حقوق بشر بسیار متداول بوده و به کرات مورد استفاده قرار گرفته است.
الزام آور Binding

الزام آور Binding

اصطلاح «الزام‌آور» از جمله اصطلاحاتی است که در نظام حقوق بشر در ترکیب‌‌‌‌های مختلفی از جمله «معاهده الزام‌آور»
اعلامیه استقلال Declaration of Independence

اعلامیه استقلال Declaration of Independence

از جمله مهمترین تحولات مربوط به دوران اواخر عصر روشنگری، وقوع حوادث سیاسی و انقلاب‌های حقوق بشری و جنبش‌های آزادی خواهانه‌ای است که دست آوردهای حقوق و آزادی‌های فردی مهمی از آنها ناشی شده است.
No image

پروتکل Protocol

واژه «پروتکل» از جمله واژگانی است که در نام‌گذاری برخی از مهمترین اسناد حقوق بشری متعلق به نظام‌های بین المللی و منطقه‌ای حقوق بشری نیز به  کار گرفته شده است.
پروتکل اختیاری مربوط به میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی

پروتکل اختیاری مربوط به میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی

بی‌تردید میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی (1966)
Powered by TayaCMS