دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مکر مستکبران و راهکار مقابله

No image
مکر مستکبران و راهکار مقابله

مكر مستكبران و راهكار مقابله

جلال حبیبی

استکبار همواره مکر می‌ورزد و چاره جویی و حیله می‌کند تا بر جهان و جهانیان سیطره و سلطه یابد و همه منابع مادی و انسانی را به خدمت خویش گیرد. خداوند در آیات بسیاری از قرآن به مساله مستکبران پرداخته است؛ چرا که نخستین طاغی در آفرینش، ابلیس مستکبری است که با طغیان خویش کوشید تا مسیر آفرینش را منحرف سازد.

انحراف مستکبران از خط اصلی آفرینش، به سبب خودبرتربینی آنان است. آنان نه تنها خود فاسد هستند بلکه بر آن هستند تا فساد را در همه عرصه ها گسترش دهند و باهنجارشکنی و تغییر ارزش ها بلکه خلقتها به تعبیر قرآن به اهداف پلید خویش دست یابند.

خداوند در آیه 33 سوره سباء از تلاش شبانه روزی مستکبران برای گمراهی مستضعفان و انسانهای بی پناه که قدرت تفکر و تقابل را ندارند، سخن به میان می‌آورد و توضیح می‌دهد که چگونه آنان مکر شبانه روزی خویش را به کار گرفته‌اند تا جهان را مدیریت کنند.

روشهای فریبکارانه و مکارانه مستکبران

مکر، بر فریب و خدعه استوار است. بر این اساس، مکار از هیچ چیزی برای رسیدن به هدف خویش فروگذار نمی کند و حق و باطل را چنان در هم می‌آمیزد که انسان قدرت تشخیص حق و باطل را نیابد. البته کسانی که اهل ایمان هستند از نور الهی برخوردار بوده و فطرت سالم و عقل سلیم ایشان، آنان را نسبت به فریب و مکر مستکبران، بصیر می‌سازد؛ اما مستضعفان از این امکان برخوردار نیستند و به سادگی در دام فتنه و مکر آنان می‌افتند و خود به عنوان مزدوران و سربازان بی جیره و مواجب مستکبران عمل می‌کنند.

از مهم ترین ابزارهایی که مستکبران در فریفتن مردم از آن بهره می‌برند، نفاق و ریا (نساء، آیه 142)، تهمت و بهتان و افتراست (یوسف، آیات 25 و 28)آنان زشتی‌های خویش را تزیین کرده و به حق می‌آرایند و باطل را حق جلوه می‌دهند. (رعد، آیه 33) اغوای دیگران (اعراف، آیات 20 تا 22)، تبلیغات فریبنده (انعام، آیه 112) ترور فیزیکی و شخصیتی (نمل، آیه 50 و انفال، آیه 30 و آیات دیگر)، خیانت های پنهانی و نهانی و ناموسی (یوسف، آیات 50 تا 52) اظهارات خیرخواهانه و نصیحت خواهی ظاهری (یوسف، آیات 11 و 12)، صلح خواهی (انفال، آیات 61 و 62) دروغگویی و قسم دروغ (نحل، آیه 94)، وسوسه (اعراف، آیات 20 تا 27) و نیز ادعای همدلی و همسویی (توبه، آیه 56) از مهمترین روش‌هایی است که مستکبران در مکرجویی از آن بهره می‌برند.

مستکبران به سبب بیماردلی، حسادت و رفاه طلبی بسیار خود در مسیر شیطان و اهداف شیطانی قرار می‌گیرند و اجازه نمی دهند تا مسیر واقعی و درست از سوی انسانها و جوامع بشری پیموده شود.

با نگاهی به رسانه‌های جهانی به خوبی می‌توان دریافت که چرا مستکبران از همه ابزارهای تبلیغاتی و شعارهای به ظاهر خیرخواهانه و بشردوستانه مانند مردم سالاری و صلح طلبی حقوق بشر بهره می‌گیرند و دریک فرآیندی زنان را به عنوان مهم ترین ابزار تاثیرگذار برای هنجارشکنی مورد استفاده قرار می‌دهند. بسیاری از ادعاهای حقوق بشری و تساوی حقوق زن و مرد، تنها برای مکری است که در آستین خویش چون ماری پرورانده‌اند تا جوامع بشری را از فطرت سالم دور سازند و زنان را به بهره کشی جنسی سوق دهند تا از طریق این عمل، اصالت خانه و خانواده از میان برود و آنان بتوانند به اهداف هنجارشکنانه واستکباری خود دست یابند.

اشراف، طبقه مخرب و مکار

اشراف به عنوان طبقه ای مستکبر همواره در خدمت اهداف شیطانی بوده اند و در طول تاریخ علیه خط درست آفرینش که از سوی پیامبران مدیریت و هدایت می‌شد، قرار گرفته‌اند. (انعام، آیات 123 و 124) آنان به عنوان بزرگ‌ترین مجرمان در هر جامعه‌ای چنان به فساد و افساد دامن می‌زنند که گروهی همانند ایشان را نمی توان در جوامع بشری به عنوان طبقات مخرب و مکار شناسایی و معرفی کرد.
در جامعه جهانی امروز به سادگی می‌توان مکر مستکبران را در همه عرصه های زندگی شناسایی کرد. با نگاهی گذرا به مجموعه تحرکات جهانی مستکبران از صلح دوستی و مردم خواهی و حمایت از حقوق زنان و استفاده ابزاری از این امور برای رسیدن به اهداف پلید می‌توان دریافت که چگونه مستضعفان در دام فریب این مکاران قرار می‌گیرند و خود بسان بردگان بی مزد و مواجب مستکبران عمل می‌کنند و اهداف آنان را در زمین جامه عمل می‌پوشانند. برای رهایی از این مکر تنها می‌بایست به خداوند پناه برد (یوسف، آیه 23) و با تقوای الهی (ال عمران، آیه 20) و دعا (یوسف، آیات 33 و 34) و صبر پیشگی (آل عمران، آیه 120) و هوشیاری (اعراف، آیه27 ونور آیات 11 تا 16) و امدادخواهی از خداوند (انفال، آیه 62) و احسان (نحل، آیات 127 و 128) از شر مکر شبانه روزی مستکبران در امان ماند.

راه دفع مکر مستکبران

هیاهو و غوغاسالاری غربیان و رسانه های شیطانی که گفتمان فریب و کفر آنان را غرقه سازی می‌کنند و زمینه عمومی فساد و تباهی را در جهان گسترش می‌دهند، تنها با هوشیاری و توکل به خداوند قابل دفع است. باشد تا با بصیرت و هوشیاری و توکل به خداوند در این هیاهوی مکرو فریب مستکبران به ساحل امن عدالت جهانی مهدی (عج) برسیم و در آن آرام گیریم. تا رسیدن به این مقام می‌بایست جهادی بس شگرف در درون و بیرون داشته باشیم و اجازه ندهیم مکر مکاران و مستکبران دل و جان ما را آلوده کند وزنگار گناه بر دل ما بنشیند و ما را به منجلاب و باتلاق فساد فرو برد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

مشتركات قرآن و نهج البلاغهʁ)

مشتركات قرآن و نهج البلاغه(1)

«فترت»در لغت به معني انقطاع و سستي در كار است و در آية شريفه به اتّفاق جميع مفسّرين مراد انقطاع وحي و فاصله يي است كه بين آمدن پيغمبران حاصل مي شود و در اينجا مقصود فاصله يي است كه بين حضرت عيسي و پيغمبر خاتم (صلّي الله عليه و آله) رخ داد كه حدود 600 سال بوده است و ذكر اين مطلب در آيه براي امتنان و اتمام حجّت خداوند بر بندگان است تا نگويند چرا بعد از اين مدت طولاني براي ما راهنما و پيغمبري نفرستادي. چنانكه اين معني از ذيل آيه شريفه و خطبة مباركه نيز ظاهر مي گردد.
قرآن درآيينه نهج البلاغه

قرآن درآيينه نهج البلاغه

حضرت على(عليه السلام) در نهج البلاغه، بيش از بيست خطبه را به معرفى قرآن و جايگاه آن اختصاص داده است و گاه بيش از نصف خطبه به تبيين جايگاه قرآن و نقش آن در زندگى مسلمانان و وظيفه آنان در مقابل اين كتاب آسمانى اختصاص يافته كه پرداختن به همه آن ها مجالى ديگر مى طلبد.
قرآن در نهج البلاغه

قرآن در نهج البلاغه

امیرمؤمنان علی علیه السلام در خطبه ای از نهج البلاغه در توصیف این کتاب آسمانی چنین می فرماید: «قرآن نوری است که خاموشی ندارد، چراغی است که درخشندگی آن زوال نپذیرد، دریایی است که ژرفای آن درک نشود، راهی است که رونده آن گمراه نگردد.
قرآن از نگاه امام علي علیه السلام

قرآن از نگاه امام علي علیه السلام

آنچه كه علي (ع) در توصيف جايگاه قرآن بيان داشته اند و تبيين و تفسيري كه از ابعاد كتاب آسماني به دست دادهاند؛ فراتر از آن است كه در اين سطور بگنجد. «تنها در نهج البلاغه آن حضرت (ع) 96 بار كلمة قرآن، كتاب الله، كتاب ربكم و امثال آن تكرار شده است»
جامعیت و جاودانگى قرآن كریم در نهج البلاغه

جامعیت و جاودانگى قرآن كریم در نهج البلاغه

بسیارى از مخالفان قرآن كوشیده اند چنین شبهه افكنى كنند كه این كتاب آسمانى با دنیاى امروز كه عصر پیشرفت علوم و تكنولوژى است، متناسب نیست ؛ بلكه فقط اعجاز عصر پیامبر ختمى مرتبت صلى الله علیه وآله است و صرفا براى زمان ایشان شمولیت داشته است و اكنون همانند كتاب مقدس انجیل صرفا براى استفاده فردى قابلیت دارد.

پر بازدیدترین ها

قرآن درآيينه نهج البلاغه

قرآن درآيينه نهج البلاغه

حضرت على(عليه السلام) در نهج البلاغه، بيش از بيست خطبه را به معرفى قرآن و جايگاه آن اختصاص داده است و گاه بيش از نصف خطبه به تبيين جايگاه قرآن و نقش آن در زندگى مسلمانان و وظيفه آنان در مقابل اين كتاب آسمانى اختصاص يافته كه پرداختن به همه آن ها مجالى ديگر مى طلبد.
قرآن در نهج البلاغه

قرآن در نهج البلاغه

امیرمؤمنان علی علیه السلام در خطبه ای از نهج البلاغه در توصیف این کتاب آسمانی چنین می فرماید: «قرآن نوری است که خاموشی ندارد، چراغی است که درخشندگی آن زوال نپذیرد، دریایی است که ژرفای آن درک نشود، راهی است که رونده آن گمراه نگردد.
اهمیت تاریخ از دیدگاه قرآن و نهج‏ البلاغه

اهمیت تاریخ از دیدگاه قرآن و نهج‏ البلاغه

قرآن پيروان خود را به مطالعه تاريخ گذشتگان فرامى‏ خواند و با تكرار و تأكيد زياد به پيروانش دستورمى ‏دهد به سير و سفر بپردازند و از نزديك نشانه ‏هاى تاريخى را مشاهده نمايند تا انديشه آنها بارور شود و سطح فكر و فرهنگشان ارتقا يابد.
قرآن از نگاه امام علي علیه السلام

قرآن از نگاه امام علي علیه السلام

آنچه كه علي (ع) در توصيف جايگاه قرآن بيان داشته اند و تبيين و تفسيري كه از ابعاد كتاب آسماني به دست دادهاند؛ فراتر از آن است كه در اين سطور بگنجد. «تنها در نهج البلاغه آن حضرت (ع) 96 بار كلمة قرآن، كتاب الله، كتاب ربكم و امثال آن تكرار شده است»
اثرپذيري نهج البلاغه از قرآن كريم ʃ)

اثرپذيري نهج البلاغه از قرآن كريم (3)

ايجاز "حذف" آن است كه كلماتي را در كلام به واسطة وجود قرينه حذف كنند؛ مثل: «جاهدوا في الله حقّ جهاده» (حج: 78)؛ يعني في سبيل الله. آنچه مطلوب نظر بلغا و ادباست، ايجاز قصر است كه به واسطة رعايت آن، مراتب بلاغت تفاوت مي كند، و هر كس بيشتر اين نوع ايجاز را رعايت كند، بليغ تر و عظمت كلام او بيشتر خواهد بود. در آيات قرآن، ايجاز قصر بسيار است؛ از جمله: «الا له الخلق و الامر» (اعراف: 54) - «و اعّدو لهم ما استطعتم من قوّه» (انفال: 60).
Powered by TayaCMS