دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

فرق بشارت و سرور

No image
فرق بشارت و سرور

واژه بشارت هم براي خبر شاد و هم ناشاد به کار مي رود. بنابراين اختصاص به خبرهاي شادي آور ندارد. از اين رو خداوند در آيه 21 آل عمران درباره کافران مي فرمايد: فَبَشِّرْهُمْ بِعَذابٍ اَليمٍ؛ به آنان به عذاب دردناک بشارت ده!

البته برخي گفته اند که اين از باب استهزاء و تمسخر است چنانکه گاه به کافران در دوزخ خطاب مي شود: ذُقْ إِنَّكَ اَنتَ الْعَزِيزُ الْكَرِيمُ؛ از عذاب بچش که تو عزيز و کريم هستي.(دخان، آيه 49) همين تعبير استهزايي را در جايي ديگر با عبارت هدايت به سوي دوزخ بيان مي کند. يعني عبارت هدايت را به تمسخر براي هدايت به دوزخ بيان کرده تا آنان را خوار و خفيف دارد:فاهدوهم الي صراط الجحيم.(صافات، آيه 23)

ولي بشارت و تبشير به خبري گفته مي شود که در شخص تأثير گذاشته و آثار آن خبر در بشره و پوست و چهره آشکار شود. پس تنها به خبرهاي شادي آور اطلاق نمي شود بلکه به خبرهاي تلخ و دردآور نيز بشارت اطلاق مي شود. تبشير و بشارت مي تواند اثر بدحالي و خوشحالي را به دنبال داشته باشد.

همچنين سرور نيز اين گونه است يعني به هر دو خبر اندوه و شادي اطلاق مي شود؛ زيرا مسرت خبر خوشحال کننده نيست، بلکه مي تواند اندوه آور باشد. اين واژه به معناي خطوط چهره است و اسارير به خطوط چهره مي گويند؛ يعني اخباري که در چهره، خطوطي را ايجاد مي کند. حال اين خبر شادي آور يا غم آور باشد، واکنشي را در چهره شخص ايجاد مي کند که با توجه به خوب و بد بودن آن، خطوط متفاوتي را پديد مي آورد. در دعاي عرفه امام حسين(ع) آمده است: «وَاَسارِيرِ صَفْحَةِ جَبِينِي» يعني خطوط صفحه پيشاني.

   

            روزنامه كيهان، شماره 21118 به تاريخ 8/5/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

نیازی خطیر به نام هویت ملی

نیازی خطیر به نام هویت ملی

پژوهشکده تاریخ اسلام، نشست «هویت ملی در روند تاریخ از منظر روان شناسی»را با سخنرانی دکتر حسین مجتهدی برگزار کرد.
لزوم غرب شناسی

لزوم غرب شناسی

برای خودآگاهی، برای فهم نسبتی که با غرب داریم، برای شناخت اینکه در نظم ایجاد شده دنیای جدید چقدر گرفتار و در بند مبانی غربی هستیم، بی شک باید «غرب» را بشناسیم.
رمالی و ارتباط با جن از دیدگاه عرفان و فلسفه؛

رمالی و ارتباط با جن از دیدگاه عرفان و فلسفه؛

خبرگزاری فارس: استاد عرفان حوزه علمیه قم معتقد است که نفس مرتاض به وسیله ریاضت‌ها قوت پیدا می‌کند و در نتیجه دست به کارهای عجیب و غریب می‌زند، این قوت پیدا کردن نفْس، غیر از کامل شدن انسان است.
شگفت انگیز مثل عاشقی

شگفت انگیز مثل عاشقی

چه بسیار حلاج‌ها بر دار کردند به جرم او و چه بسیار مجنون‌ها که جان دادند با زمزمه اش و چه بسیار فرهادها در گور شدند از ترس فقدانش و چه بسیار زلیخاها پشت به دنیا کردند از غمش و چه بسیار شیرین‌ها به خواب ابدی رفتند با بیدادش و این طبیعت شگفت انگیز او بود که پود سرنوشت وفادارترین پیروانش را با تار رنج گره زند بر دار زمان.
آزاداندیشی

آزاداندیشی

رابطه میان سنت و مدرنیته یکی از دغدغه‌های اساسی روشنفکران ایران طی صد سال اخیر بوده است

پر بازدیدترین ها

لزوم غرب شناسی

لزوم غرب شناسی

برای خودآگاهی، برای فهم نسبتی که با غرب داریم، برای شناخت اینکه در نظم ایجاد شده دنیای جدید چقدر گرفتار و در بند مبانی غربی هستیم، بی شک باید «غرب» را بشناسیم.
حرکت بین سنت و تجدد

حرکت بین سنت و تجدد

گفت‌و‌گو با حجت‌الاسلام والمسلمین علی باقری‌فر مدیر مسئول موسسه فرهنگی هنری دین پژوهشی بشرا
توحش عقیده

توحش عقیده

گفت وگو با محسن حکیمی درباره پروژه قرآن سوزی و اسلام هراسی در امریکا
آزاداندیشی

آزاداندیشی

رابطه میان سنت و مدرنیته یکی از دغدغه‌های اساسی روشنفکران ایران طی صد سال اخیر بوده است
تربیت اخلاقی در فرد و جامعه

تربیت اخلاقی در فرد و جامعه

خبرگزاری رسا ـ عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بیان داشت: تأکید و تکرار و توجه مستمر به یک موضوع در عرصه اجتماع ما را به آستانه عملیاتی شدن نزدیک می کند.
Powered by TayaCMS