دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

قضیه

No image
قضیه

كلمات كليدي : خبر، انشاء، مركب تام، صدق، كذب

نویسنده : مهدي افضلي

قضیه در اصطلاح منطق‌دانان همان چیزی است که از آن به خبر تعبیر می‌کنند. در تقسیمات الفاظ، لفظ به مفرد و مرکب و مرکب به تام و ناقص و مرکب تام به خبر و انشاء تقسیم می‌شود. مرکب تام خبری را قضیه می‌نامند. در تعریف قضیه آنرا به «مرکب تام خبری که لذاته صدق و کذب می‌پذیرد» تعریف کرده اند. وقتی اجزای این تعریف تحلیل شوند به این نتیجه رهنمون خواهیم شد که از میان اقسام تعاریفی که در بحث از تعریف مطرح است، این تعریف ذیل رسم تام می‌گنجد. زیرا «مرکب تام» جنس قریب است که هم شامل مرکب تام خبری می‌شود و هم انشائی، ولی صحت اتصاف به صدق و کذب عرض خاص خبر است، بدین‌ترتیب انشاء از تحت آن خارج می‌شود.

منطق‌دانان ضرورت قید «لذاته» را از این جهت دانسته اند که برخی اوقات پاره‌ای از انشائات نیز می‌توانند متصف به صدق و کذب شوند. از باب نمونه وقتی کسی را می‌شناسیم که ثروتمند است و گدایی می‌کند و می‌گوید در راه خدا کمک کنید؛ این یک درخواست است که از میان افعال گفتاری مختلف ذیل انشاء قابل طبقه بندی است و در انشاء چیزی ورای گفتار وجود ندارد که گفتار را با آن بسنجیم، لیک به دلیل آنکه از پشت صحنه اطلاع داریم اورا تکذیب می‌کنیم. اگر در چنین مواردی انشاء‌ را تکذیب می‌کنیم، نه از این‌روست که ذات انشاء صدق و کذب می‌پذیرد، بلکه به این جهت است که لازمه آن حکایت‌گر نداری و بیچارگی فرد گدانماست، در حالی‌که چنین نیست، لذا تکذیب می‌شود. بدین ترتیب افزودن قید «ذاتا» برای اخراج این نوع انشائات است که به دلیل آنکه به دلالت التزامی بر چیزی دلالت می‌کنند که صادق نیست آنرا کاذب می‌انگارند، ولی این کاذب انگاشتن مربوط به انشاء‌ نیست، بلکه از زاویة دیگری است. در مثال پیش‌گفته گفتار گوینده از جهت آنکه درخواست کمک می‌کند صدق و کذب در آن راه ندارد، ولی از جهت اینکه همین گفتار حکایت از نداری می‌کند و در حقیقت گدا نیست، در نتیجه به او دروغ‌گو اطلاق می‌کنند.

مقاله

نویسنده مهدي افضلي

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

رذایل اخلاقی

No image

عيب پوشى

پوشاندن عيوب ديگران من اءشرف اءعمال الكريم، غفلته عما يعلم. از كارهاى شرافتمندانه مرد كريم آن است كه از آن چه كه مى داند خود را به غفلت مى زند (و عيب ديگران را ناديده مى پندارد).
No image

صله رحم در نهج البلاغه

غريب حقيقى رب بعيد اءقرب من قريب، و قريب اءبعد من بعيد. و الغريب من لم يكن له حبيب. بسا دورى كه از هر نزديكى نزديك تر است و بسا نزديكى كه از هر دورى از آدمى دورتر است، غريب كسى است كه دوستى نداشته باشد.
امانت دارى و رازپوشى

امانت دارى و رازپوشى

سرزنش على (ع) به اصحابش و هو يلوم اءصحابه: قد ترون عهودالله منقوضة فلا تغضبون، و اءنتم لنقض ذمم آبائكم تاءنفون. در سرزنش اصحاب خود مى فرمايد: پيمان هاى خدا را شكسته مى بينيد و به خشم نمى آييد، در حالى كه شكسته شدن پيمان هاى پدرانتان را عار مى دانيد و ناراحت مى شويد.
No image

دعا در نهج البلاغه

(به فرزندش امام حسن عليه السلام فرمود): در سؤال (حاجت) از پروردگارت اخلاص داشته باش؛ زيرا بخشش و محروم ساختن در دست اوست.

پر بازدیدترین ها

 خداشناسی در نهج البلاغه

خداشناسی در نهج البلاغه

پیشوایان دینی، همواره ما را از اندیشیدن در ذات خداوند بزرگ منع کرده اند؛ چرا که عظمت بی پایان حضرت حق، فراتر از آن است که عقل محدود و نارسای بشری به درک و شناخت او دست یابد. در بخشی از کلام امام علی علیه السلام آمده است: «اگر وهم و خیال انسان ها، بخواهد برای درک اندازه قدرت خدا تلاش کند و افکار بلند و دور از وسوسه های دانشمندان، بخواهد ژرفای غیب ملکوتش را در نوردد و قلب های سراسر عشق عاشقان، برای درک کیفیّت صفات او کوشش نماید .
دعا و نیایش در نهج البلاغه

دعا و نیایش در نهج البلاغه

دعا وسیله ای است که تمام خلایق، خصوصاً انسانها از آن بیگانه نیستند و همیشه بدان توجه دارند و با زبان حال و قال از آن استفاده می کنند هر چند که واژه ای به نام دعا در میانشان مطرح نباشد چون هر کلمه و کلامی که از استمداد و ایجاد رابطه به خدا حکایت نماید دعاست
پيامبرى و پيشوايى

پيامبرى و پيشوايى

انسان به طور فطرى عاشق کمال مطلق است و خداوند از نوع انسان پیمانى فطرى گرفته است که جز او را نپرستند، اما عوامل مختلفى چون: استکبار، خودخواهى، حرص، تعلق هاى پست و وابستگى ها بر این فطرت سایه مى افکنند و آدمى مصداق کمال را اشتباه مى گیرد و به پیمان فطرت خود وفا نمى کند. پیامبران در رسالت خود مردمان را به وفاى به پیمان فطرى و رو کردن به کمال مطلق حقیقى فرا مى خوانند.
No image

رذایل اخلاقی

No image

معاد در نهج البلاغه

يکى از برنامه‏ هاى مهمى که تمامى پيامبران الهى پس از خداپرستى، مردم را به آن توجه مى دادند، اعتقاد به معاد بوده است؛ زيرا در سايه اعتقاد به معاد است که هدف از آفرينش تحقق مى يابد و اعمال و رفتار انسان ارزش و معنا پيدا مى کند. از اين رو ما مسلمانان معتقديم که خداوند بارى تعالى در روز قيامت، همه انسان‏ها را دوباره زنده خواهد کرد تا در پيشگاه او، به حساب اعمال و رفتارشان رسيدگى شود.
Powered by TayaCMS