دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مشورت و لزوم استفاده از مشاور

No image
مشورت و لزوم استفاده از مشاور

مشورت کردن و ياري جستن از راهنمايي‌هاي ديگران امري است که فراوان بدان سفارش شده است، خداوند متعال فرموده: وَ اَمْرُهُمْ شُورى‌ بَيْنَهُمْ‌ (شورى- ??). درباره صفات مؤمنين خداوند مى‌فرمايد كه: در كارها با همديگر مشورت مى‌كنند. امام علي (ع) فرمود: هر كس خود رأى شد به هلاكت رسيد، و هر كس با ديگران مشورت كرد، در عقل‌هاى آنان شريك شد.(نهج البلاغه/ ترجمه دشتي/ حكمت ???)

ابتدا با خدا مشورت کن

توکل و توسل به خدا و طلب خير نمودن از او؛ رمز موفقيت و پيروزي در هر کاري است.‌ هارون بن خارجه گويد: شنيدم كه امام صادق (ع) مى‌فرمود: اگر هر يك از شما قصد كرد كه به عملى اقدام كند، با هيچ يك از مردم صلاح انديشى نكند تا آنكه با خدا مشورت نمايد، عرض كردم: و مشورت با خدا چگونه است؟ فرمود: ابتدا از خدا مى‌خواهد كه خير او را معين كند و سپس با مردم درباره‌اش مشورت مى‌نمايد، هر گاه از خدا آغاز كرد، پروردگار نيكى را براى او بر زبان هر مخلوقى كه دوست دارد جارى مى‌سازد. (معاني الاخبار/ترجمه محمدى/ ج‌? / ???)

با چه کسي بايد مشورت کرد؟

امام صادق (ع) مى‌فرمايد كه: در هر كارى، خواه اخروى و خواه دنيوى، مشورت با مؤمنين لازم است، اما در كار آخرت، بايد مشورت كنى با كسى كه در او پنج خصلت باشد، عقل و علم و تجربه و نصح و تقوا. يعنى: كسى كه قوت تميز ميان حسن و قبح داشته باشد. و علم به اوامر و نواهى نيز او را حاصل باشد. و در كارها صاحب تجربه باشد. و هر چه گويد به محض ديندارى و خاطر خواهى گويد، نه از روى فريب و غدر. و متقى باشد. پس اگر شخص اين چنين نيابى، اين صفات را خود به عمل آر و بعد از رجوع و استغفار، با خود مشورت كن و عزم را جزم كرده و توكل به خدا نموده، هر چه به خاطرت افتاد به او عمل كن، كه البته صواب است. (مصباح الشريعه/ ترجمه و شرح عبد الرزاق گيلان/ ???) امام صادق (ع) فرمود: در كار خود با كسانى مشورت كن كه از پروردگارشان مى‌ترسند. سليمان بن خالد گويد: از امام جعفر صادق (ع) شنيدم كه مى‌فرمود: با مردم خردمند با تقوا مشورت كن زيرا آنها جز به نيكى راهنمايى نمى‌كنند، و بپرهيز از مخالفت با آنان زيرا مخالفت با شخص پرهيزگار خردمند باعث تباهى دين و دنياست. امام صادق(ع) از رسول خدا (ص) نقل فرموده است: مشورت با خردمند اندرزگو باعث پيشرفت و بركت و موفقيت از جانب خداست، وقتى كه شخص دلسوز عاقل تو را راهنمايى كند از مخالفت با او بپرهيز، زيرا اين مخالفت باعث هلاكت مى‌شود. امام صادق (ع) فرمود: مشورت داراى حدودى است كه اگر آن حدود شناخته و رعايت نشود ضررش براى مشورت‌كننده از نفعش بيشتر است. آن حدود عبارتند از: كسى كه با او مشورت مى‌شود: ?- عاقل باشد. ?- آزاده ديندار باشد. ?- دوست مهربان و مانند برادر باشد. ?- اگر از راز تو آگاه شد مثل اين كه خودت به آن آگاهى و آن را مكتوم و پوشيده مى‌دارد. زيرا تو زمانى از راهنمايى مشاور سود مى‌برى كه او عاقل باشد، و وقتى كه وى آزاد مرد متدين بود نهايت كوشش را براى نصيحت كردن تو به كار مى‌برد، وقتى كه دوست مهربان و مانند برادر باشد و او را از راز خويش آگاه كردى راز تو را پوشيده نگاه مى‌دارد، و آگاهى او مانند اين است كه خودت به آن آگاهى، [اگر اين شرايط رعايت شود] مشورت جامع و نصيحت كامل مى‌گردد. (آداب معاشرت از ديدگاه معصومان عليهم السلام (ترجمه وسائل)/??)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

انجام صحیح عبادات

در این بخش موضوع " انجام صحیح عبادات" مطرح شده است.
No image

آثار کرامت

در این بخش به "آثار کرامت" پرداخته شده است.
No image

تسلیم بودن در برابر خداوند

در این بخش موضوع "تسلیم بودن در برابر خداوند" مطرح شده است.
No image

حل مشکلات اجتماعی با خدمت به مردم

در این بخش موضوع "حل مشکلات اجتماعی با خدمت به مردم" بیان شده است.
No image

خشوع و تأثیر پذیری

در این بخش به موضوع "خشوع و تأثیر پذیری " اشاره شده است.

پر بازدیدترین ها

No image

انجام صحیح عبادات

در این بخش موضوع " انجام صحیح عبادات" مطرح شده است.
No image

وفای به عهد

در این بخش به موضوع "وفای به عهد" پرداخته شده است.
No image

خشوع و تأثیر پذیری

در این بخش به موضوع "خشوع و تأثیر پذیری " اشاره شده است.
No image

تسلیم بودن در برابر خداوند

در این بخش موضوع "تسلیم بودن در برابر خداوند" مطرح شده است.
No image

فضیلت انفاق

در این بخش به موضوع "فضیلت انفاق" از فضائل اخلاق پرداخته شده است.
Powered by TayaCMS