دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مکان نماز گزار

در مکان نماز، آن گونه حاضر شو گویا که در مقابل بزرگترین پادشاه حاضر شده ای و طالب مناجات و تضرع بسوی او و متقاضی خشنودی و نظر رحمت او هستی ، ‌پس بنگر و برای اینکار مکانی متناسب هم چون مساجد شریف و مشاهد مطهر را در حد امکان برگزین ، که خداوند متعال ، همانطور که محضر پادشاهان، وسیله تقرب به آنان است ، اینگونه مکانها را محلی برای اجابت وقبول و رحمت و نیز معدنی برای رضایت و مغفرت خود قرار داده است.
مکان نماز گزار
مکان نماز گزار

نویسنده : علامه سید عبدالله شُبّر

شهید ثانی دراین باره می گوید:

«در مکان نماز، آن گونه حاضر شو گویا که در مقابل بزرگترین پادشاه حاضر شده ای و طالب مناجات و تضرع بسوی او و متقاضی خشنودی و نظر رحمت او هستی ، ‌پس بنگر و برای اینکار مکانی متناسب هم چون مساجد شریف و مشاهد مطهر را در حد امکان برگزین ، که خداوند متعال ، همانطور که محضر پادشاهان، وسیله تقرب به آنان است ، اینگونه مکانها را محلی برای اجابت وقبول و رحمت و نیز معدنی برای رضایت و مغفرت خود قرار داده است. در این مکان ، با وقار و آرامش ، و مراقبت در خشوع و انکسار قدم گزار ، و از مقام ربوبی بخواه تا تو را از بندگان خالصش قرار دهد و به بندگان در گذشته با اخلاص خویش ملحق نماید. مراقب باش ، گویا از پل صراط عبور می کنی ، حالت خویش را بین خوف و رجا و رد و قبول خدای متعال قرار ده تا قلبت خاشع ، و فکرت خاضع شود وسزاور فیض رحمت الهی تو را فرا گیرد وتوجهات حق بر تو نازل شود.[1]»

امام صادق علیه السلام فرموده :

«هر گاه به درب مسجد رسیدی ، پس متوجه باش که تو به درگاه سلطان بزرگی رسیده ای ، که به بارگاهش جز پاکان گام نمی نهند و به مجالست و انس با او جز صدیقین اذن نمی یابند، پس به بارگاه خدمت و عبادتش ، قدم گزار که در مقابل هیبت پادشاهی قرار داری، که اگر در انجام آداب و وظایف لازم ، کوتاهی نمایی در خطر بزرگی می باشی. و بدان که خداوند متعال قادر به انجام هر رفتاری با توست ، خواه آن رفتار از سر عدلش باشد یا به علت فضل ورحمتش . پس اگر به موجب فضل و رحمت خود با تو مهربانی و عطوفت کرده البته طاعت کمی را از تو قبول کرده ، و در مقابل عملی قلیل ، جزای کثیر و اجر بسیاری به تو عطا کرده است. واگر بخواهد موافق عدل با تو رفتار کرده ، صدق و اخلاص از تو طلب نماید، در این صورت تو محجوب و از پیشگاه جلال او مردود خواهی شده، هرچند که اعمال تو بسیار باشد و خداوند متعال آنچه را که بخواهد بجا خواهد آورد.

پس در آن هنگام ، به عجز و تقصیر و فقر خود در حضور او اعتراف کن ، زیرا تو می‌خواهی که به عبادت او بپردازی و با او انس گیری . اسرار سینه خود را بر او فاش کن و آگاه باش که آشکار و پنهان مردم ،‌ بر او مخفی نیست و بمانند نیازمندترین بندگان خدا در پیشگاه او باش . وقلب خود را از هر چیزی که تو را مشغول ساخته و قلب تو را از او محجوب می کند، خالی ساز ، زیرا او بنده ای را می پذیرد که خالص و پاک و صاف باشد. پس بنگر که نام تو در کدام دفتر ثبت شده ، بیرون می آید. پس اگر حلاوت وطعم خوش مناجات با خدا را چشیده و لذت مخاطبه و گفتگوی با او را درک کرده واز جام رحمت وکرامت او که همه در اثر توجه وحسن افعال واجابت او بر تو صورت می گیرد نوشیدی ، هر آینه برای بندگی و خدمت او آماده شده ای . پس به مسجد ، داخل شو که اجازه ورود داری ودر امان هستی ، و اگر این گونه نیست ، پس توقف کن مانند توفق ان بیچاره ای که راههای نجات ، به او بسته شده ، و امال او کوتاه گشته ، ومدت زندگی او سپری شده است . پس اگر خداوند متعال در این صورت ، از تو خلوص نیت درپناهندگی بسویش مشاهده نمود، البته با نظر مهربانی و لطف و رحمت در تو خواهد نگریست ، و تو را به آن عملی که دوست داشته و از آن خشنود است ، توفیق خواهد داد . زیرا خداوند ، کریم است و دوست دارد که به بندگان مضطری که به درگاه او رو آورده اند و رضایت او را جستجو می کنند، لطف و کرامت نمایند که خود می فرماید: «آیا چه کسی است که سخن بیچارگان را بداند هنگامی که او را می خوانند ، پا سخ دهد و بدیها ار از آنها دور سازند؟[2]‌-[3]»

منبع: بنیادهای اخلاق اسلامی ، علامه سید عبدالله شبر،چاپ دوم سال 1369،‌ناشر/بنیاد فرهنگی امام المهدی (عج)

    پی نوشت:
  • [1] . اسرار الصلوه ، صفحه 184
  • [2] .سوره نمل ، آیه 62
  • [3] . مصابح الشریعه و مفتاح الحقیقه ، شرح عبدالرزاق گیلانی ، باب دوازدهم ، صفحه 86.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

اصول صفات حمیده

اصول صفات حمیده

در بیان صفات حمیده و اخلاق پسندیده روح که از اعمال حسنه و سنن سنیّه بدن و اعضا به تدریج حاصل مى‌شود
هوای نفس

هوای نفس

از هوای نفس بپرهیزید همان گونه که از دشمنانتان می پرهیزید چیزی دشمن تر برای افراد با شخصیت از پیروی هوای نفس و درو شده های زبان نیست.
اعضاء بدن امانت است

اعضاء بدن امانت است

شما اگر خدای نخواسته خود را اصلاح نکردید و با قلبهای سیاه ، چشمها، گوشها، و زبانهای آلوده ، به گناه از دنیا رفتید، خدا را چگونه ملاقات خواهید کرد؟
افراط و تفریط قوه شهوت

افراط و تفریط قوه شهوت

افراط در قوه شهوت عبارت از آن است که عقل انسان مقهور شهوت شده و همّت مرد مصروف تمتّع از زنان و کنیزان گردد و از پیمودن راه آخرت محروم شود.
برکات آسمان و زمین

برکات آسمان و زمین

ایمان و تقوا سبب مى‌شود که برکات آسمان و زمین به سوى انسانها سرازیر گردد؛ و بعکس، تکذیب آیات الهى (و بى‌تقوایى) سبب نزول عذاب‌مى‌گردد.
Powered by TayaCMS