دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خاطرات شیطانی

شیطان شما را(هنگام انفاق) وعده فقر و تهی دستی می دهد ؛وبه زشتیها امر می کند. (برگرفته ازمبادی اخلاق در قرآن: آیت الله جوادی آملی)
خاطرات شیطانی
خاطرات شیطانی

قال الله تعالی :

الشّیطان یَعِدُکُم الفقر وَیَأمُرُکُم بالفحشاء…

(سوره بقره آیه 268)

ترجمه:

شیطان شما را(هنگام انفاق) وعده فقر و تهی دستی می دهد ؛وبه زشتیها امر می کند.

(برگرفته ازمبادی اخلاق در قرآن: آیت الله جوادی آملی)

توضیح :

خاطرات شیطانی

قرآن برای تهذیب جان آدمی خاطرات روح را تحلیل و راه افول و غروب، صدق و کذب و سود و زیان آنها را بازگو و نیز راه درمان آنها را ارائه داده کسانی را که درمان شده‌اند و کسانی را که بر بیماری خود افزوده و علاج نشده‌اند معرفی می‌کند تا انسانها راه تهذیب روح را بشناسند و آن را بپیمایند.

یکی از خاطراتی که انسانها با آن روبرو هستند «وعده» و «وعید» است. انسان به بعضی وعده‌ها دل می‌بندد و از برخی وعیدها هراسناک و نگران می‌شود.

مرعوب بودن انسان از چیزی که هراس و رعب آور است و امیدوار بودن او به چیزی که زمینه رفاه را فراهم می‌کند، در هر کسی هست ولی همین امید و ترس یا وعده و وعید، به دو قسم تقسیم می‌شود: وعده‌ها و وعیدهای دروغ، وعده‌ها و وعیدهای راست. اولی، سراب گونه انسان را به سوی خود فرا می‌خواند و دومی، مانند چشمه‌ای زلال، انسان را به سمت خود دعوت می‌کند. در قرآن کریم از هر دو قسم سخن به میان آمده است. شیطان از بیرون و نفس امّاره که ابزار دست شیطان است از درون، انسان را به اموری سراب گونه وعده می‌دهند و از اموری که واقعیت ندارد می‌ترسانند؛ اما ذات اقدس خداوند از راه وحی، رسالت انبیا، فرشته‌ها و نیز از راه عقل، وعده‌ها وعیدهای درست را فراسوی انسان سالک نصب می‌کند.

قرآن کریم درباره وعید دروغین شیطان، می‌فرماید: ﴿الشّیطان یَعِدُکُم الفقر وَیَأمُرُکُم بالفحشاء﴾[1]؛ شیطان شما را از تنگدستی می‌ترساند و تهدید می‌کند که اگر در راه خدا انفاق کنید خود نیازمند خواهید شد. از سوی دیگر، ذات اقدس اله وعده می‌دهد که: ﴿یمحق الله الرّبا ویُرْبی الصّدقات﴾[2]؛ خداوند ربا را در محاق قرار داده و آن را محو می‌کند و صدقه را می‌پروراند یا می‌فرماید: ﴿وما اتیتُم مِن زَکوةٍ تُریدونَ وَجهَ الله فأُولئک هم المضعفون﴾[3]؛ به صدقات، خیرات و نفقاتی که منظورتان از آن، تقرّب به خداست دو چندان پاداش داده می‌شود.
بنابراین، در باره انفاق، تعاون، انجام کار خیر و ارائه خدمات به امّت اسلامی، دو پیام در گوش انسان، طنین انداز است: پیام دروغین شیطان که می‌گوید: اگر انفاق کنید، خود، فقیر می‌شوید و پیام راستین احسان از ذات اقدس خداوند که می‌فرماید: اگر با انفاق مشکل دیگران را بگشایید خود، دو چندان استفاده می‌کنید. قرآن کریم درباره وعده‌های دروغین شیطان، از زبان‌وی می‌گوید: ﴿ولا‌ضلنّهم ولا‌مَنّیَنَّهُم﴾[4]؛ من آنها را از راه تمنّی و آرزو فریب‌می‌دهم. بنابراین، آنچه را که شیطان به عنوان وعده، به انسان ارائه می‌کند نیرنگی بیش نیست و آنچه را که ذات اقدس اله وعده می‌دهد واقعیّتی مصون از هرگونه دروغ است. چون: ﴿وَ مَن أصدَقُ مِنَ الله قیلاً﴾[5]: چه کسی از خدا راستگوتر است؟
در قیامت، که ظرف ظهور همه حقایق است، شیطان می‌گوید: ﴿إنَّ الله وَعَدکُم وَعْدَ الحقّ وَ وَعدتُکُم فَأخلَفتُکُم﴾[6]؛ خدا به شما وعده داد و خلف وعده نکرد، ولی من به شما وعده دادم و خلف وعده کردم. بنابراین، اگر کسی خواست از امر هراسناکی بترسد باید ببیند آیا عقل و وحی آن را به عنوان منشأ مرعوب شدن می‌پذیرند یا نه؟

قرآن کریم و روایات اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) به ما می‌گویند: از گناهتان بترسید، و عقل می‌گوید: نافرمانی در برابر حق، قهراً کیفری دارد؛ زیرا محکمه و حسابرسی خدا حقّ است و از این حسابرسی باید هراسناک بود؛ ولی می‌بینیم انسان تبهکار، گناهش را فراموش می‌کند و ترسی از آن ندارد؛ امّا نسبت به وعیدهای دروغین شیطان در هراس است.

امیرالمؤمنین (علیه السلام) می‌فرماید: «رحم الله امرءً راقَبَ رَبَّهُ وَخاف ذَنبَه»[7]؛ رحمت الهی و حیات طیّب بهره انسانی است که مراقب پروردگار خود باشد و از گناه خود بترسد.

منبع : برگرفته از تفسیرموضوعی قرآن کریم – مبادی اخلاق در قرآن –تالیف : آیت الله جوادی آملی ج 11/صص114- 115

    پی نوشت :
  • [1] ـ سوره بقره، آیه 268.
  • [2] ـ سوره بقره، آیه 276.
  • [3]ـ سوره روم، آیه 39.
  • [4] - سوره نساء، آیه 119.
  • [5] - سوره نساء، آیه 122.
  • [6] - سوره ابراهیم، آیه 22.
  • [7] - نهج‌البلاغه، خطبه 76.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پرسش و پاسخ چگونگی یاری کردن اهل بیت(ع) بخش اول

پرسش و پاسخ چگونگی یاری کردن اهل بیت(ع) بخش اول

در آموزه‌های اهل بیت(ع) به ویژه ائمه اطهار(ع) طلب یاری کردن توسط آن بزرگواران مطرح شده است.
پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

دوره پهلوی را می‌توان دوره رشد و گسترش بهائیت دانست. بسیاری از چهره‌های شاخص بهائیت در این دوره، با بهره‌مندی از حمایت‌های ویژه شاه، سمت‌های سیاسی و اقتصادی متعددی را به دست آوردند.
چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

درباره عوامل گرایش ایرانیان به علویان و مذهب تشیع، مورخان و پژوهشگران نظرات متفاوتی بیان کرده‌اند.
چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

انسان چگونه خودش را به اخلاق فاضله متخلق کند و از رذایل اخلاقی دوری نماید؟ چگونه این معنا را در مرحله عمل پیاده کند؟ علمای اخلاق می‌گویند: ابتدا انسان باید حالت موجود نفس را حفظ کند و سپس به تهذیب رذایل و جبران ضررهای گذشته بپردازد.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
No image

نگاهی به نذورات در ماه محرم صداقت و اخلاص پای سفره اباعبدالله(ع) - بخش نخست

زنان آشنا و فامیل با چادرهایی که هزار شکوفه سفید دارد، بر سر دیگ شله زرد ایستاده اند و حوائجشان را از ذهن می‌گذرانند.
آشنایی با مجازات توهین و درگیری با مأموران پلیس

آشنایی با مجازات توهین و درگیری با مأموران پلیس

مردم به طور کلی از این موضوع غافل هستند که مأمور دولت به اختیار خود آن‌ها را اعمال قانون نمی‌کند و مأمور در اجرای وظیفه معذور است؛ اما با این وجود در برابر مأمور مقاومت کرده یا به شخصیت وی توهین می‌کنند.
سیری در زیارت ناحیه مقدسه

سیری در زیارت ناحیه مقدسه

اشاره: زیارت ناحیه مقدسه یکی از زیارتهای امام حسین علیه‌السلام است که از جانب حضرت حجت(عج) صادر شده ‌است.
Powered by TayaCMS