دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

علم نافع

آن علمی را باید طلب کرد که منظور نظر خاندان عصمت بوده و مورد دستور و خطاب پروردگار است.
علم نافع
علم نافع
نویسنده: جواد پوریا

از مواعظ اخلاقی آیت الله عبدالکریم حق شناس(ره)

آن علمی را باید طلب کرد که منظور نظر خاندان عصمت بوده و مورد دستور و خطاب پروردگار است. نبی اکرم(ص) عرض می‌کردند: «اللهم انی اعوذ بک من علم لاینفع»، معلوم می‌شود یک علم «لاینفع» داریم و یک علم که نفع می‌بخشد. اوحی الله الی داود: «تعلم العلم النافع. قال: ما العلم النافع؟ قال ان تعرف جلالی و عظمتی و کبریائی و کمال قدرتی علی کل شیء فهذا الذی یقربک الی»؛ خدا به داوود وحی کرد علم نافع را بیاموز. عرض کرد علم نافع چیست؟ فرمود اینکه جلال و عظمت و کبریا و قدرت من بر همه چیز را بشناسی پس این است که تو را به من نزدیک می‌کند». این عبارت چقدر قشنگ است: «الزم العلم لک ما دلک علی صلاح قلبک» لازمترین علوم علمی است که تو را به اصلاح قلبت راهنمایی می‌کند. تو مسئولی که قلبت را اصلاح کنی؛ چرا نرفتی واجباتت را یاد بگیری؟ واجبات کلاس اول است. چرا نرفتی از کلاس اول شروع کنی؟ باید پایه گذاری بکنی، کلاس اول ترک محرمات و فعل واجبات است، بعداً کلاس دوم ترک مشتبهات خواهد بود و کلاس سوم ترک ما سوی الله؛ از تو سئوال می‌شود این کارها را چرا نکردی؟ در بعضی از روایات هم دارد که «طلب العلم فریضه علی کل مسلمٍ و مسلمه و هو علم الانفس»یعنی علمی که با آن نفس خودت را در صدد استکمالش بر بیایی؛ «یا ایها الذین آمنوا علیکم انفسکم»(مائده/105) یعنی: نفس را رها نکن! باید نفس متخلق بشود به آداب انسانیت. مبادا علمی که بر شما واجب نیست، از این علم واجب شما را باز دارد! امروزه برعکس است؛ من اول باید فیزیک یا شیمی را مطالعه کنم، اگر رسیدم، آخر سَر توضیح المسائل را می‌خوانم! مرحوم فیض(ره) که «العلم فریضه» را معنا می‌کند می‌گوید: «ای علم التقوی و الیقین» یعنی آن علمی باعث نجات شما خواهد شد که شما را به سر حد یقین برساند. کسی رفت پیش یکی از اکابر، عرض کرد: من می‌خواهم سیر تکاملی بکنم، گفت باید ترک امیال نفسانی بکنی و ترک دنیا بکنی و از اینجا تا پروردگار دو قدم است، بعد وقتی دیگر رفت پیش بزرگ دیگر فرمود خیر، یک قدم است. به یک قدم بگو الله پروردگار من است بعد استقامت کن؛ همین یک قدم کافی است. فرمود: «دع نفسک و تعال» بیا پیش من. باز فرمود: «طهروا انفسکم من دنس الشهوات تُدرِکوا رفیع الدرجات»، جانهای خودتان از آلودگی شهوات پاک کنید درجات بلند را در خواهید یافت. اینها همه تایید می‌کند که وقتی نفس من مهذب شد آن وقت به پروردگار معرفت پیدا می‌کنم. آن عبارت اول جامع السعادات را فراموش نکنید که «الاخلاق المذمومه هی الحجب المانعه عن المعارف الالهیه » علت اینکه من توفیق آن علم را پیدا نمی‌کنم این است که حجاب در من است. باید رفع این حجابها بشود! حق ظاهر نمی‌شود با آن حجابها!

>

مقاله

نویسنده جواد پوریا

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پرسش و پاسخ چگونگی یاری کردن اهل بیت(ع) بخش اول

پرسش و پاسخ چگونگی یاری کردن اهل بیت(ع) بخش اول

در آموزه‌های اهل بیت(ع) به ویژه ائمه اطهار(ع) طلب یاری کردن توسط آن بزرگواران مطرح شده است.
پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

دوره پهلوی را می‌توان دوره رشد و گسترش بهائیت دانست. بسیاری از چهره‌های شاخص بهائیت در این دوره، با بهره‌مندی از حمایت‌های ویژه شاه، سمت‌های سیاسی و اقتصادی متعددی را به دست آوردند.
چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

درباره عوامل گرایش ایرانیان به علویان و مذهب تشیع، مورخان و پژوهشگران نظرات متفاوتی بیان کرده‌اند.
چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

انسان چگونه خودش را به اخلاق فاضله متخلق کند و از رذایل اخلاقی دوری نماید؟ چگونه این معنا را در مرحله عمل پیاده کند؟ علمای اخلاق می‌گویند: ابتدا انسان باید حالت موجود نفس را حفظ کند و سپس به تهذیب رذایل و جبران ضررهای گذشته بپردازد.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
آشنایی با مجازات توهین و درگیری با مأموران پلیس

آشنایی با مجازات توهین و درگیری با مأموران پلیس

مردم به طور کلی از این موضوع غافل هستند که مأمور دولت به اختیار خود آن‌ها را اعمال قانون نمی‌کند و مأمور در اجرای وظیفه معذور است؛ اما با این وجود در برابر مأمور مقاومت کرده یا به شخصیت وی توهین می‌کنند.
عالم مرگ از نگاه قرآن

عالم مرگ از نگاه قرآن

مرگ حالتی در موجودات است که از مقامی به مقام دیگر در می‌آیند.
سیری در زیارت ناحیه مقدسه

سیری در زیارت ناحیه مقدسه

اشاره: زیارت ناحیه مقدسه یکی از زیارتهای امام حسین علیه‌السلام است که از جانب حضرت حجت(عج) صادر شده ‌است.
Powered by TayaCMS