دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

فرار از خانه بازتاب خشونت های خانگی

No image
فرار از خانه بازتاب خشونت های خانگی

خشونت، اجتماع

فرار از خانه یکی از بازتاب‌های خشونت‌های خانگی است که به دلیل تاثیرات اجتماعی آن قابل تامل است.

یک کارشناس مددکاری اجتماعی در این زمینه می‌گوید: انحراف دختران و فرار از منزل از جمله رفتارهای ناسازگارانه‌ای است که به علت‌های متعدد از فرزندان سر می‌زند که باتوجه به پیامدهای سوء آن برای جامعه باید آن را از جمله آسیب‌های اجتماعی به حساب آورد و در واقع نوعی واکنش نسبت به شرایطی است که از نظر افراد نامساعد غیرقابل تحمل و بعضاً تغییرناپذیر است. این عمل معمولا به عنوان یک مکانیسم دفاعی به منظور کاهش ناخوشایندی و خلاصی از رفتارهای آزاردهنده و مضر و دستیابی به خواسته‌های مورد نظر و عموماً آرزوهای دور و دراز انجام می‌شود.

مینا رستمی ادامه می‌دهد: این حرکت نوعی تضاد است تضاد میان فردی که از یک سو می‌خواهد مستقل باشد و از سوی دیگر خواستار همبستگی است؛ در اکثر موارد اقدام به فرار به طور ناگهانی بدون خبر و اطلاع اعضای خانواده صورت می‌گیرد اما در برخی شرایط فرد قصد خود را به صورت تهدید به فرار اطلاع می‌دهد این عمل اغلب در بین پسران معمول است.

رستمی می‌افزاید: از دیدگاهی دیگر فرار نوعی اختلال رفتاری است که در ارتباط با واکنش‌های سازگارانه به صورت آشفته خود را نشان می‌دهد در این صورت فرار اختلالی عمیق در رفتار تعریف می‌شود که باعث برانگیختن و تحریک افراد به خروج از محیط نظم و انضباط و زمینه را برای ترک کانون فراهم می‌کند.

وی با اشاره به این که کودک یا نوجوان عاصی می‌شود و خانه‌اش را ترک می‌کند زیرا پدر برای پسر و مادر برای دختر قابل تحمل نیست، ادامه می‌دهد: اگر پدران نیز بیش از حد مستبد و پرخاشگر باشند رشد و سیر عادی کودک مخصوصاً نوجوان و جوان را نسبت به استقلال شخصیت و اعتماد به نفس و به طور کلی رشد فکری، عاطفی، روانی و اجتماعی متوقف و یا لااقل به تاخیر می‌اندازد. رستمی با بیان این که انگیزه‌های فرار برحسب جنس، سن، تحصیلات و محیط زندگی متفاوت است می‌گوید: در مجموع می‌توان انگیزه‌های فرار را در 4 گروه کلی، اثبات وجود و جلب توجه دیگران و اجبار والدین برای اجرای تمایلات و خواسته‌های خویش، رهایی از هنجارها و فشارها و تحمیل ها، قید و بندها و آزارهای خانواده و کسب آزادی عمل در رفتارهای فردی و اجتماعی، لجاجت با خانواده، سلب آرامش و ایجاد بدنامی یا مشکل برای آن‌ها به جهت عدم تعلق و دلبستگی به خانواده، تحت فشار قرار دادن دیگران برای تحقق خواسته‌های خود در خصوص زندگی آینده و موقعیت‌های بهتر اقتصادی دسته بندی کرد.

وی انواع فرار را فرار عکس العملی، فرار برای راحت زندگی کردن و فرار برای آینده سازی عنوان کرده و ادامه می‌دهد: اکثراً جوانان و دختران در اظهارات خود اذعان داشته اند که از فشارهای داخل خانواده که می‌تواند به دنبال یک بحران ایجاد شده باشند می‌گریزند مانند مشکلات مالی و تغییر در ساختار سرپرستی خانواده با نظارت محدودکننده والدین. بعضی هم نیز به علت کنترل یا انتظار بیش از اندازه والدین فرار می‌کنند.

رستمی تصریح می‌کند: براساس آمار 70 درصد از موارد فرار دختران از خانه ناشی از برخورد نامناسب و ناشایست والدین با دختران است و دختران بعد از فرار از منزل عواقب تعارض و تجاوز، آشنا شدن با خانه‌های تیمی، مصرف و فروش مواد مخدر و انواع بیماری‌های عفونی در انتظار آن‌ها است.

وی با بیان این که به اعتقاد صاحب نظران خانواده در شکل دهی به زندگی و رفتار فرد تا حد زیادی موثر است می‌گوید: اگر خانواده با مشکلات و آسیب‌های عدیده‌ای مواجه باشد روند جامعه پذیری اعضای خانواده مختل می‌شود.

رستمی با بیان این که 4 نوع آسیب برای خانواده وجود دارد که در رفتارهای نابهنجار فرزندان موثر است، عنوان می‌کند: خانواده‌های بی کفایت، خانواده‌های ضداجتماعی، خانواده آشفته، خانواده از هم گسیخته را به عنوان این آسیب‌ها معرفی کرد.

وی ادامه می‌دهد: طبعاً فرزندان در سایه پدر و مادر است که احساس سربلندی، غرور و سرافرازی می‌کنند این پدر و مادر هستند که مشترکاً می‌توانند به شخصیت کودک انسجام و تمامیت بخشند. سایه پدر و مادر است که از فرزندان نسلی سالم، متعهد و مفید و پربار می‌آورد خانواده طبیعی ترین، گرم ترین محیط زندگی برای کودکان است. علی ر غم این واقعیت‌ها باید دید که چرا برخی از کودکان فرار از خانه، زندگی با بیگانه و عواقب زیانبخش آن را بر ماندن در منزل و زندگی با والدین خود ترجیح می‌دهند. رستمی تصریح می‌کند: فرار از خانه یکی از بازتاب‌های خشونت‌های خانگی است که به دلیل تاثیرات اجتماعی آن قابل تامل است اغلب نوجوانانی که قربانی خشونت‌های خانواده می‌شوند با عقده‌های روانی و اختلال‌ها دست به گریبان هستند حالت‌های ترس، استرس و اضطراب و ناامنی می‌کنند لذا اعمال خشونت‌های روحی جسمی از سوی اعضای خانواده عامل بسیار مهمی در فرار برخی از دختران است بسیاری از والدین آگاهانه یا ناآگاهانه با تبعیض بین فرزندان، موجب اختلاف بین آن‌ها و دلسردی از زندگی می‌شوند.

وی بیان می‌کند: تبعیض در مواجهه با خطاها و اشتباهات فرزندان دختر و پسر و عدم اتخاذ رویه منطقی برای برخورد با خطاهای فرزندان و تنبیه تبعیض آمیز براساس برتری پسر بر دختر یا بالعکس موجب سلب اعتماد به نفس و بدبینی فرزندان نسبت به والدین می‌شود. اگر در شیوه تربیتی خانواده‌ها فرزندان از آزادی و اختیار لازم متناسب با سن و شرایط خویش محروم شوند دچار احساس نارضایتی، تحقیر، تنفر و سرخوردگی از خانواده می‌شوند لذا از هر فرصتی جهت عدم پیروی از هنجارهای خانواده بهره می‌برند و درصدد هستند با فرار از خانه از این محرومیت‌ها رهایی یابند و بالعکس نیز توجه بیش از حد متعارف و در اختیار بودن امکانات فوق سن فرزند هم می‌تواند زمینه مسایلی چون فرار از خانه را ایجاد کند. رستمی اظهار می‌دارد: تحقیقات نشان می‌دهد ثبات در خانواده و نقش والدین در تجربیات منفی فرزندان قویاً الگوی ترک خانه را در جوانان تعیین می‌کند وجود شرایط فوق همراه با داشتن پایگاهی در خارج از خانواده که از نوجوان یا جوان حمایت کند ترک خانه را توسط نوجوان یا جوان را تسهیل می‌کند و سرعت می‌بخشد تمایل به شکل دادن انواع خانواده‌های غیرسنتی نظیر همزیستی بدون ازدواج رسمی و یا زندگی به صورت زندگی گروهی و غیره نیز خود می‌تواند یکی از علل فرار جوانان از منزل باشد اما باید توجه داشت که از هم گسیختگی خانواده و فرار از خانه همواره در ارتباط نزدیکی با یکدیگر قرار دارند.

این کارشناس مددکاری اجتماعی می‌گوید: جو درون خانواده تا حدودی وابسته به مشکلات اجتماعی- اقتصادی است لذا خانواده هایی بیشتر در معرض خطر هستند که در آن‌ها ترکیبی از تعارض والدین و ناامنی اقتصادی وجود دارد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

سینمای پناهنده ; به بهانه اکران فیلم سینمایی تگزاس

سینمای پناهنده ; به بهانه اکران فیلم سینمایی تگزاس

نمایش فیلم تگزاس در روزهای اخیر نشان می دهد که مسعود اطیابی تغییر بزرگی در رویه فیلمسازی خود داده است. او که پیش از این با فیلمی درباره حوادث هشتاد و هشت نشان داده بود که در فکر پرداختن به مسائل جدی و حرکت در راستای سینمای اجتماعی است، حالا با تگزاس به جریان فیلم های پرفروشی پیوسته که اتفاقا بر خلاف فیلم قبلی اش دچار موانع ممیزی و عدم مجوز اکران نشده و با توجه به فضای سینمای ایران، سود قابل توجه‌ی را به جیب تهیه کننده واریز می کند.
مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

هنوز و بعد از گذشت حدود سه ماه از جشنواره فیلم فجر(سی و ششم) و دیدن فیلم سینمایی مصادره ، طعم تلخ تماشای آن هم زمان با اکران های نوروزی و فروش بالای این فیلم ذایقه ام را می آزارد. مصادره را شاید بتوان اروتیک ترین فیلم سینمای ایران پس از انقلاب برشمرد. این فیلم به شدت بیمار است و گویا به جز شوخی های سخیف جنسی حتی با دستمایه کردن یک کودک یا نوجوان راهی برای خندان و شادکردن مخاطبانش ندارد.
گل دادن درخت پیر ; نگاهی به فیلم خجالت نکش

گل دادن درخت پیر ; نگاهی به فیلم خجالت نکش

خجالت نکش، یک فیلم مفرح است. فرحبخشی این فیلم نه از شوخی ها و تکه کلام ها، بلکه به جهت دنیای درونی فیلم است. دنیایی که در آن کودکی متولد می شود و پیری و گذر سن، مانعی برای زایش نیست. در روستای کوچک و کم جمعیت مهمت اباد، 231 نفر زندگی می کنند و این فیلم به ما می گوید که این جمعیت چگونه به اندازه یک نفر بیشتر می شود.
خوک های آوازه خوان ; نگاهی به فیلم خوک

خوک های آوازه خوان ; نگاهی به فیلم خوک

اگر تلاش فیلم خوک در این است که یک کمدی متفاوت در سینمای ایران باشد، باید گفت که در این کار موفق شده است. این فیلم توجهی به شوخی ها کلامی و متدوال در سینمای طنز ندارد. تا حد زیادی می کوشد که از مزیت های واقعیت استفاده کند و در مناسبات انسانی و روابط فردی آدم ها دخل و تصرفی نکند و همزمان از سوی دیگر پیروزمندانه از میدان واقعیت بیرون بیاید بدون آنکه هیچ باج و امتیازی به آنچه که ما واقعیت صدایش می کنیم داده باشد؛ خوک خود را در واقعیت محدود نمی کند.
فیلشاه، آغاز راهی جریان‌ساز در انیمیشن بومی

فیلشاه، آغاز راهی جریان‌ساز در انیمیشن بومی

صحبت از انیمیشنی سینمایی است که در فرم، تکنیک و ارائه مفاهیم به استاندارهای جهانی نزدیک شده و سعی دارد به‌دور از شعار و کلیشه به یک مقطع تاریخی با رگه‌های دینی بپردازد و آغازکننده راهی جریان‌ساز برای صنعت سینمایی انیمیشن در ایران باشد.

پر بازدیدترین ها

طنز و کمدی؛ خاستگاه، ویژگی ها و کارکردها

طنز و کمدی؛ خاستگاه، ویژگی ها و کارکردها

این نوشتار در تلاش است تا با بررسی آراء و نظرات نظریه پردازان طنز و کمدی، ویژگی ها و کارکردهای طنز و کمدی را بازشناسد و با برشمردن ویژگی ها و مشخصه های طنزپرداز، تصویری روشن از طنز مطلوب ارائه دهد...
No image

ماجرای طنز و کمدی

طنز، هنری است که انسان در تلاش برای دگرگون ساختن جهان به‌دست می‌آورد و همیشه به‌شکل کنش و واکنش و در نتیجه نگاه وی به محیط و واقعیت (به‌طور خاص)نمود پیدا می‌کند.طنز راستین که از حوادث واقعی زندگی نشأت گرفته و مبتنی‌بر واقعیت‌های زندگی بوده..
شهرزاد در کشاکش سنت و مدرنیسم

شهرزاد در کشاکش سنت و مدرنیسم

این سریال ساخته فیلمساز موفق ایرانی حسن فتحی است که سریال های جذاب وموفقی چون پهلوانان نمی میرند، شب دهم، مدار صفر درجه و میوه ممنوعه را در کارنامۀ خود دارد. همگی این سریال های تلویزیونی مخاطبان بیشماری را به خود اختصاص دادند و این همه ناشی از توانایی او در نوشتن فیلمنامه و کارگردانی است.
از مذهب تا تشکیلات ; بازخوانی یک نامه قدیمی | قسمت اول

از مذهب تا تشکیلات ; بازخوانی یک نامه قدیمی | قسمت اول

دعوای مجید شریف واقفی و محمد تقی شهرام بر سر چه بود؟ آیا انگونه که فیلم سیانور یا باورهای معمول تاریخی در باب این ماجرا مدعی است، مجادله بر سر دین بود؟ بر سر خدا، معاد و قیامت؟ این کدام خدا، کدام معاد و کدام قیامت بود؟ نمی دانم تعریفی که او از معاد و قیامت داشت با تعریف امروز چقدر تناسب و یگانگی دارد.
می گردم و می گردم و می گردم ; چرا گشت ارشاد ۲ چنین سرگردان است؟

می گردم و می گردم و می گردم ; چرا گشت ارشاد ۲ چنین سرگردان است؟

نقدهای بسیاری از آشفتگی و عدم انسجام فیلم گشت 2 سخن گفته اند. شوخی های پراکنده با پس زمینه اشارات جنسی و سیاسی و نداشتن پیرنگی واحد بسیاری را ازرده است( از جمله در نقدی که در همین سایت منتشر شده است؛ منقار کج مرغ انجیر خوار یا نقد سایت سلام سینما؛ فیلم گشت 2, ملغمه ای از لودگی با چاشنی اعتراض اجتماعی) خصوصاً مطالعه کامنت هایی که توسط کاربران عادی که از تجربه تماشای فیلم می گویند عموما اعتراض به بی برنامگی فیلم است.
Powered by TayaCMS