دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

آراستگی ظاهر

امام حسن مجتبی(ع) می فرماید: خداوند با جمال است و زیبایی را دوست دارد و من به خاطر پروردگارم آراسته می شوم.
آراستگی ظاهر
آراستگی ظاهر

امام حسن مجتبی(ع) می فرماید: «ان الله جمیل یجب الجمال فاتجمل الربی.» (بحارالانوار، ج ۸۰، ص ۱۷۵)
خداوند با جمال است و زیبایی را دوست دارد و من به خاطر پروردگارم آراسته می شوم.

آراستگی ظاهر طبیعت آدمی به زیبایی تمایل دارد و از پلیدی ورجس به دور است. انسان که فطرتش با خوبی ها مزین شده است، زیبایی ظاهر را مصداقی از این خوبی ها میداند، و دین اسلام که در تمامی جهات به اوج معنویت وی می اندیشد، جنبه مادی و ظاهری او را نیز رها نکرده است. خداوند در قرآن کریم می فرماید:
«قل من خرم زینهٔ الله الی اخرج العبادو والطیبات من الرزاق ...» بگو چه کسی زینت های الهی را که برای بندگان خود آفریده و روزی های پاکیزه را حرام کرده است؟
علاوه بر تأکید به پیرایش باطن در اعمال و اقوال معصومین آراستگی ظاهر نیزموج می زند، در موارد بسیاری به ما رسیده است که آخرین دردانه ی پیام آور وحی لباس پاکیزه به تن می کرد، بوی خوش استعمال می نمود و موها را شانه می کرد.
ایشان در عبارتی گوهربار فرمودند:
«ان الة يجبة اذا أنعم على عبدران يرى ائر نغمته عليه»
همانا خداوند - وقتی نعمتی به بندهای داد - دوست دارد اثر نعمتش را بر او ببیند.
. سوره اعراف آیه ۳۲ . مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج ۷۷، ص ۱۶۱

بعد از ایشان ائمه معصومین به این خصلت زیبا اهتمام داشتند. در بیان حضرت صادق(ع) آمده است که «ان الله عزوجل یجب الجمال والئجهل و یبغض البؤس و الثباؤس» همانا خداوند، زیبایی و آراستگی را میپسندد و از فقر و فقرنمایی بدش می آید.
البته باید آراستگی علاوه بر جلوه نمودن در امور شخصی، در زندگی اجتماعی نیز جلوه نماید که این امر موجب آرامش معنوی در بین همه مردم خواهد شد. کسانی که در عمل به آراستگی شهر خود اهمیت نمی هند، در اعتقاد قائل به رعایت آن هستند، پس بهتر این که اعتقاد و عمل هر دو در موازات یکدیگر به زندگی انسان طراوت بخشد.

بیان شاخص
از آنجایی که عرف شخصی و اجتماعی مردم در بین ملل و ادیان متفاوت است، نمی توان معیار یکسان برای همه آنها ارائه داد؛ اما حضرت امیر(ع) در کلام نورانی خویش شاخصه ای را معرفی می نماید که بر اساس آن میتوان میزان دوری و نزدیکی خویش به اهل بیت را در آن سنجید. ایشان بهترین الگوی تجمل را چنین معرفی می کند:
«ان اخسین الزی ما خلطک بالئاس و جملك بينهم و كفة السينتهم عنكك» همانا نیکوترین شکل زندگی آن است که شما را به مردم نزدیک کند و در میان آنان جمالتان بخشد و زبان آنان را نیز از گفتگو درباره ] شما باز دارد.
کلینی، محمدبن یعقوب، فروع کافی، ج۶، ص ۴۴۰ تمیمی آمدی، شرح غررالحکم، ترجمه

در این قول امام سه شاخص برای زندگی آراسته، اما معتدل بیان می کنند:
۱. زندگی آدمی در این عالم باید به گونه ای باشد که فرد را هر چه بیشتر به مردم نزدیک کند، نه این که هر روز وی را از طبقه معمول مردم دور و به عبارتی وی را تافته ی جدا بافته نماید.
۲. وضعیت ظاهری فرد و زندگی اجتماعی او خوش نما باشد.
۳. نباید این آراستگی رو به افراط رود و او را انگشت نمای خلق نماید و به اصطلاح به روی زبانها افتد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

خجالت نکش در نگاه اول فیلم تقابل‌هاست در یک زمینه طنز که مدام به مخاطب یادآور می‌شود چه جای خنده؟ فیلم را می‌توان در چند مضمونِ دوگانه بیان و نقد کرد. همان مضامین دوگانه‌ای که ساختار روایی فیلم را هم می‌سازند: دوگانه روستایی – شهری، دوگانه‌ی سپهر سیاسی - زندگی روزمره، دوگانه‌ی برنامه‌ریزی‌های سیاست اجتماعی و در نهایت دوگانه اراده – تقدیر که سکانس‌های انتهایی فیلم را شکل می‌دهد.
ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

«لاتاری» فیلم موفقی است در جذب مخاطب عمومی سینمای ایران و البته فتح گیشه. فیلمی که توانسته جمیع جوانب امر را در حوزه جذابیت بخشی اینچنینی به خوبی و با فراست فراهم کند و به مقصود رسد. لاتاری فیلم مخاطب عام است.
عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

راجر ایبرت بزرگترین منتقد آمریکایی معتقد است کار فیلم، برانگیختن تفکر مخاطب است. فیلمی قابل اعتنا و نقد است که خواب آسوده را از مخاطب بستاند. قطعاً هر فیلمی نماینده انعکاس اندیشه در جامعه مقصد است. در حقیقت فیلم ها ارزش ها و حقایق فراموش شده جوامع را آشکار می سازند.
انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

خرگیوش اولین فیلم مانی باغبانی تجربه‌ای قابل قبول است اما کاستی‎های بسیاری در پردازش موضوع‌هایی دارد که سعی کرده است در فیلم به آنها بپردازد؛ مقوله‎هایی مثل بیماری رو به مرگ نزدیکان، تلاش‌های علمی یک نخبه جوان، ازدواج‎های پنهانی و مفهوم شادی.
بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

فیلم مصادره اولین ساخته مهران احمدی، بازیگر پر سابقه سینمای ایران، فیلمی کمدی است که تلاش می‎کند با تصویرگری برخی از معضلات فرهنگی جامعه از منظر متفاوتی به مقولاتی بپردازد که به طور جدی جامعه ایرانی معاصر را تهدید می‎کنند.

پر بازدیدترین ها

ریشه شناسی یک ترس ; نقد فیلم خفگی

ریشه شناسی یک ترس ; نقد فیلم خفگی

«جیرانی» در آخرین ساختة خود با یک ملودرام جنایی ـ معمایی به پردة سینما بازگشته است . «خفگی» همانند دیگر آثار او نظیر «قرمز» و «پارک‌وی» به روابط روان‌پریشانه بین شخصیت‌ها می‌پردازد. فیلم هرچند از حیث محتوا و انتخاب موضوع شبیه دیگرآثار این فیلم‌ساز است و منطبق با ایدئولوژی اوست اما از حیث فرم و محتوا فیلمی متفاوت به‌شمار می‌آید.
جنایت بی مکافات ; نگاهی به فیلم پل خواب

جنایت بی مکافات ; نگاهی به فیلم پل خواب

در حین تماشای فیلم پل خواب، ساخته آقای براهنی، از برخی پلانها و نماهای دل انگیز و دقیق فیلم به ذوق آمدم.. بر حسب عادت گوشی همراهم، عنوان پل خواب را در گوگل جستجو کردم. چرا باید این فیلم با این نماهای درخشان و بازی های خوب چنین ناشناخته باشد. در همان اولین جستجو، مطلبی از ویکی پدیا آمد که اشاره می کرد این فیلم برداشتی آزاد از رمان جنایت و مکافات است.
در جستجوی امر جذاب ; نگاهی به فیلم سوفی و دیوانه

در جستجوی امر جذاب ; نگاهی به فیلم سوفی و دیوانه

فیلم سوفی و دیوانه چهارمین تجربه فیلم بلند مهدی کرم پور است. فیلم روایت هم‌نشینی سوفی، با بازی به‌آفرید غفاریان، با امیر، با بازی امیر جعفری، که به لحاظ روحی از هم گسیخته است و کمک روحی و روانی‌ای که سوفی به امیر می‌کند تا به بهسازی روانی و پالایش روحی خود نایل بیاید.
مینی‌ مالیسم و گریزگاه فقدان تفکر ; نقدی بر فیلم مالاریا

مینی‌ مالیسم و گریزگاه فقدان تفکر ; نقدی بر فیلم مالاریا

پرویز شهبازی سینما را با فیلم نامه نویسی آغاز کرد و از این حیث با برخی از سینماگران ایرانی که فیلم نامه‎های خودشان را کارگردانی می‎کند اشتراک دارد. این مساله از آن حیث دارای اهیمت است که این طیف از سینماگران دنیای خودشان را می‎سازند و فیلم‎هایشان برآیند ذهنیت و حالات روحی‎اشان است.
سیمای زنی در دوردست ; نگاهی به زنان فیلم ویلایی‌ ها

سیمای زنی در دوردست ; نگاهی به زنان فیلم ویلایی‌ ها

در سالهای اخیر سینمای دفاع مقدس، که شاید بتوان آن را بومی‌ترین نوع سینمای ایران دانست، زوایا و ابعاد جدیدی از خود را به نمایش گذاشته است که حاصل تاریخ مندی و تکثرگرایی در دیدگاه‌هاست. سینمایی که در ابتدای راه، تنها در حال نمایش رشادت و ایثار رزمندگان در سنگرها بود اما حالا به وجوه متفاوتی رسیده است که باید آن را دستاورد گذر زمان دانست.
Powered by TayaCMS