دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

روحیه جهادی؛ ضامن بقا و عزت امت

در قرآن کریم آیات متعددی به فریضه الهی جهاد اشاره کرده اند که به عنوان نمونه به چند آیه شریفه اشاره می‌شود:
روحیه جهادی؛ ضامن بقا و عزت امت
روحیه جهادی؛ ضامن بقا و عزت امت
نویسنده: عارف ایرانی

در قرآن کریم آیات متعددی به فریضه الهی جهاد اشاره کرده اند که به عنوان نمونه به چند آیه شریفه اشاره می‌شود:

1- «واعدوا لهم ما استطعتم من قوه» (انفال /60): و شما ای مومنان در مقام مبارزه با آنها خود را مهیا کنید.

2- «و قاتلو فی سبیل الله الذین یقاتلونکم و لاتعتدوا» (بقره /190): و بجنگید در راه خدا با کسانی که با شما می‌جنگند و تعدی نکنید.

3- «اذن للذین یقاتلون بانهم ظلموا» (حج /39): اعلان شده یا اجازه داده شده به کسانی که مظلوم شده‌اند بجنگند.

با توجه به آیات فوق جنگ موقعی که ضرورت قانونی پیدا می‌کند، تکلیف و وظیفه ای جدی است که تخلف از آن مبارزه با مشیت خداوندی می‌باشد زیرا مشیت الهی در این است که به مظلومان اجازه داده شده با دشمنان خود جنگ و مبارزه کنند.

در آن هنگام که فرد یا گروهی به خود جرات می‌دهد که آرامش حیات را از شخص یا گروه دیگری سلب نماید و آن را در مخاطره اندازد و بر ضدّ مشیت الهی- که بقای حیات را می‌خواهد- به ناحق قیام نموده و آن را مختل سازد در حقیقت نخست خود را از حیات محروم ساخته و قیافه ضد حیات به خود می‌گیرد چنین فرد یا گروهی آگاهانه یا ناآگاهانه از حوزه مقدس حیات بیرون رفته است؛ در این صورت قصاص یا قتل در جنگ به سراغ او خواهد رفت و آن گروه متجاوز، محکوم به سرکوبی و نابود شدن است چرا که طبق حکمت و مشیت الهی این گونه افراد یا توسط گروه حق طلب و یا توسط گروه ظالم دیگری و یا توسط حوادث طبیعی سرکوب خواهند شد حال که چنین است و جنگ و پیکار با این گونه افراد و گروه‌ها و جوامع یک قانون پایدار حیات است، روا نیست که در این مورد اهمال و سستی به خرج داد.

سستی و کوتاه آمدن درباره آن افراد و دودلی در این امر، بزرگ‌ترین قانون شکنی و جنایت است که برای یک انسان آگاه به اهمیت قانون جایز نیست و نیز لازم به تذکر و اشاره است که افراد جامعه اگر مورد حمله و هجوم دشمنی بیگانه واقع شوند؛ کما بیش دچار همان مصائب و بلایایی که رویداد‌های طبیعی چون زلزله، سیل، شیوع بیماری‌های واگیر دار نظیر وبا و... می‌توانند به بار آورند می‌شوند خواه از عهده دفاع از خود برآیند که در این صورت با وجود به هدر رفتن نیروی انسانی و توان نظامی و مادی لااقل جامعه از انحطاط و فروپاشی و رفتن زیر سلطه بیگانه نجات خواهد یافت و خواه مغلوب شوند که در این صورت هم نیروی انسانی و قوای نظامی و مالی به هدر رفته و هم جامعه منحط شده و دشمنان بر آنان چیره و غالب گشته‌اند. پس با توجه به آموزه‌های قرآنی می‌توان به این نتیجه رسید که حفظ روحیه جهاد و دفاع ضامن بقا و عزت جامعه اسلامی به شمار می‌آید.

مقاله

نویسنده عارف ایرانی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

خجالت نکش در نگاه اول فیلم تقابل‌هاست در یک زمینه طنز که مدام به مخاطب یادآور می‌شود چه جای خنده؟ فیلم را می‌توان در چند مضمونِ دوگانه بیان و نقد کرد. همان مضامین دوگانه‌ای که ساختار روایی فیلم را هم می‌سازند: دوگانه روستایی – شهری، دوگانه‌ی سپهر سیاسی - زندگی روزمره، دوگانه‌ی برنامه‌ریزی‌های سیاست اجتماعی و در نهایت دوگانه اراده – تقدیر که سکانس‌های انتهایی فیلم را شکل می‌دهد.
ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

«لاتاری» فیلم موفقی است در جذب مخاطب عمومی سینمای ایران و البته فتح گیشه. فیلمی که توانسته جمیع جوانب امر را در حوزه جذابیت بخشی اینچنینی به خوبی و با فراست فراهم کند و به مقصود رسد. لاتاری فیلم مخاطب عام است.
عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

راجر ایبرت بزرگترین منتقد آمریکایی معتقد است کار فیلم، برانگیختن تفکر مخاطب است. فیلمی قابل اعتنا و نقد است که خواب آسوده را از مخاطب بستاند. قطعاً هر فیلمی نماینده انعکاس اندیشه در جامعه مقصد است. در حقیقت فیلم ها ارزش ها و حقایق فراموش شده جوامع را آشکار می سازند.
انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

خرگیوش اولین فیلم مانی باغبانی تجربه‌ای قابل قبول است اما کاستی‎های بسیاری در پردازش موضوع‌هایی دارد که سعی کرده است در فیلم به آنها بپردازد؛ مقوله‎هایی مثل بیماری رو به مرگ نزدیکان، تلاش‌های علمی یک نخبه جوان، ازدواج‎های پنهانی و مفهوم شادی.
بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

فیلم مصادره اولین ساخته مهران احمدی، بازیگر پر سابقه سینمای ایران، فیلمی کمدی است که تلاش می‎کند با تصویرگری برخی از معضلات فرهنگی جامعه از منظر متفاوتی به مقولاتی بپردازد که به طور جدی جامعه ایرانی معاصر را تهدید می‎کنند.

پر بازدیدترین ها

ریشه شناسی یک ترس ; نقد فیلم خفگی

ریشه شناسی یک ترس ; نقد فیلم خفگی

«جیرانی» در آخرین ساختة خود با یک ملودرام جنایی ـ معمایی به پردة سینما بازگشته است . «خفگی» همانند دیگر آثار او نظیر «قرمز» و «پارک‌وی» به روابط روان‌پریشانه بین شخصیت‌ها می‌پردازد. فیلم هرچند از حیث محتوا و انتخاب موضوع شبیه دیگرآثار این فیلم‌ساز است و منطبق با ایدئولوژی اوست اما از حیث فرم و محتوا فیلمی متفاوت به‌شمار می‌آید.
نگاهی به سریال معمای شاه | سریال های تاریخی که در تاریخ نمی مانند

نگاهی به سریال معمای شاه | سریال های تاریخی که در تاریخ نمی مانند

این روزها در باره اشتباهات تاریخی یا به اصطلاح «گاف» های سریال معمای شاه حرف ها فراوانی در شبکه های اجتماعی شنیده می شود. این ماجرا در مورد سریال کیمیا هم به وجود امد. هرچند که در مورد آن کسی برای پاسخ دادن پا به میدان نگذاشت اما در مورد سریال معمای شاه ماجرا این گونه نبود.
پيش رو يا پشت سر؟

پيش رو يا پشت سر؟

تا همين يک دهه پيش شبکه‌هاي تلويزيوني مثل امروز گسترده نبود و انواع و اقسام برنامه‌ها و سريال‌ها توليد نمي‌شد، هميشه اين اعتراض و انتقاد وجود داشت که مضمون و داستان فيلم و سريال‌هاي تلويزيون تکراري است و از تنوع و تعدد برخوردار نيست...
لحن غبار آلود یک فیلم

لحن غبار آلود یک فیلم

عنوان ایستاده در غبار، علاوه بر اشاره به سکانسی از فیلم که حاج احمد متوسلیان را بی‌سیم به دست در میان گرد و خاکِ تیر و ترکشِ‌ خمپاره‌ها، برقرار و استوار با حسی سرشار از خضوع، تصویر کرده، دلالت‌های دیگری را نیز به ذهن متبادر می‌سازد
سیری در تاریخ رابطه سینما و واقعیت | مثلث واقعیت: دیدار، پدیدار، پندار

سیری در تاریخ رابطه سینما و واقعیت | مثلث واقعیت: دیدار، پدیدار، پندار

"لرزش تصویری در فیلمی به ما القا کننده واقعی بودن صحنه ای است که میبینیم، هرچند هرگز در نگاه واقعی خود لرزشی را حس نمیکنیم ولی لرزش در فیلم موجب میشود مخاطب احساس کند، با صحنه ای واقعی روبرو است، این واقعیتی است که سینما جایگزین واقعیت میکند"
Powered by TayaCMS