دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پاكی چشم و بركات آن

No image
پاكی چشم و بركات آن

نويسنده: محمدمهدی رشادتی

پيامبر اکرم(ص) فرمود: کل عين باکيه يوم القيامه الاثلاث اعين: عين بکت من خشيه الله و عين غضت عن محارم الله و عين باتت ساهره في سبيل الله. همه چشم ها روز قيامت گريانند مگر سه چشم: 1) چشمي که از ترس خدا گريه شده است. 2) چشمي که به خاطر نگاه نکردن به حرام بسته شده است. 3) چشمي که براي رضاي خدا شب را تا به صبح بيدار مانده است. (فرهنگ سخنان پيامبر اکرم(ص)، ص267) از جمله گناهان خطرناک نگاه هاي حرام است. منشأ اين ناهنجاري و بيماري، در اصل بي تقوايي و از نظر روانشناختي صفت تنوع طلبي و خواسته هاي سيري ناپذير دل است که چنانچه مهار نشود، پيامدهاي ناگواري در پي خواهد داشت.

آسيب های نگاه حرام

نگاه حرام از حيث فردي و اجتماعي آسيب هاي فراواني به جاي مي گذارد، از جمله: در دنيا ابتدا موجب افزايش هوس ها و تحريک شهوت ها مي شود و سپس فساد و گناه در پی داشته و کم کم زمينه هاي فروپاشي خانواده ها را فراهم مي سازد. از لحاظ روانشناختي غفلت از خدا و حسرت دائمي در شخص پيدا مي شود و در آخرت نيز گرفتار خشم خدا و پر شدن چشماني گناهکار از آتش خواهد شد. و به اين ترتيب به فرموده اميرالمؤمنين(ع) انسان در دام شيطان قرار مي گيرد. العيون مصائدالشيطان. (ميزان الحکمه، ج2 ص999)

برخي بزرگان ما آنقدر تمرين کرده بودند که چشم به هنگام برخورد با نامحرم خود به خود فرو مي افتاد. شهيد مطهري از مرحوم شيخ عبدالکريم حائري نقل مي کند که من حتي اگر در خواب هم نامحرم ببينم، چشم مي پوشم. حجت الاسلام مسعود عالي مي نويسد: از يکي از شاگردان آيت الله حاج آقا رحيم ارباب شنيدم که مي گفت: آقاي ارباب قسم مي خورد که من حدود نود سال عمر از خدا گرفتم و يک نگاه حرام در زندگي نداشتم. اين چشم ها روز قيامت خوش و خندان هستند: ضاحکه مستبشره (عبس/ 39)

منظور از چشم پوشي از حرام، هر نگاه حرامي است. داخل خانه مردم را هم بي اجازه نبايد نگريست. نامه يا دفتر خاطرات خصوصي کسي را نيز بدون اجازه نمي توان خواند. کسي داشت نامه اي به دوستش مي نوشت. ديد شخصي که کنار اوست، دارد زيرچشمي نگاه مي کند، نويسنده بدون اينکه چيزي بگويد، نوشت: دوست عزيزم، مي خواستم يک مطلبي برايت بنويسم، ولي چون فضولي دارد نگاه مي کند، ديگر نمي نويسم. آن شخص کناري عصباني شد و گفت: چرا تهمت مي زني؟ (سرنوشت انسان، ج2 ص278)

آيت الله مجتهدي تهراني مي گويد: «من به خانواده ام مي گفتم که: ما پنجاه سال پيش به مدت شش سال در يک خانه اي مستأجر بوديم. در اين مدت هرگز من زن صاحبخانه را نديدم نه عمداً و نه سهواً. شما هم بايد اينطور باشيد اگر در خانه اي نامحرمي هست، دقت کنيد دقت کنيد.

در حديث داريم: نگاه به نامحرم تيري است از تيرهاي شيطان اگر کسي از ترس خدا روي برگرداند، خداوند به او ايماني مي بخشد که شيريني آن را در قلبش مي يابد. البته نگاه نکردن به نامحرم فقط شامل مردها نمي شود بلکه زن ها نيز بايد به مردان نگاه نکنند.» (در محضر مجتهدی، ج1، ص178)

در روايتي پيامبر(ص) مي فرمايد: غفوّا ابصارکم ترون العجايب. چشم هاي خود را از حرام فرو بنديد تا شگفتي ها ببينيد. (ميزان الحکمه ج2 ص999)

پاداش اجتناب از حرام

نقل مي کنند: در مدينه مرد پارچه فروشي که از او بوي خوشي هميشه به مشام می‌رسيد، مي گفت: روزي يک زن و کنيز همراه او به بهانه تحويل پارچه ها و گرفتن پول آن مرا به خانه خود بردند. بعد از پذيرايي، زن حجاب از سر برداشت. بسيار زيبا بود. کنارم نشست و با نهايت نرمش مرا به خود دعوت مي کرد. نزديک بود تسليم او شوم که ناگاه الهامي از غيب اين آيه را برايم تلاوت کرد: و اما من خاف مقام ربه و نهي النفس عن الهوي فان الجنه هي الماوي. و اما کسي که از مقام پروردگارش ترسيد و نفس خود را از هوس دور ساخت، بهشت جايگاه اوست. (نازعات/40) به خود لرزيدم و تصميم گرفتم دامن آلوده نکنم. لذا به خواسته اش بي توجهي کردم. دست و پايم را بستند و آن قدر زدند تا خون از بدنم جاري شد. نقشه اي کشيدم. فرياد زدم راضي شد. به بهانه اي به دستشويي رفتم و خود را به نجاست آلوده کردم. آنها از من فراري شدند و من نيز از درب فرار کردم. در کنار آبي بعد از شست و شوي خود و لباس هايم، ناگاه شخصي آمد و لباس هاي نيکويي به من داد که بپوشم و بعد بوي خوشي به آنها ماليد و گفت: اي پرهيزگار، چون پا روي نفس خود نهادي و از آتش دوزخ ترسيدي تو را از اين بلا نجات داديم. دل خوش دار که اين لباس هرگز کهنه و چرک نمي شود و اين بوي خوش هيچ وقت از بين نمي رود. لذا از آن روز تاکنون نه لباسم چرک شده و نه بوي خوش آن برطرف گرديده است. (هزار و يک حکايت اخلاقي، ص 370)

علي (ع) مي فرمايد: هرگاه يکي از شما زني را ديد و از او خوشش آمد، برود و با همسر خود همبستر شود. زيرا آنچه ديده است در همسر خود او نيز هست. شيطان را به دل خود راه ندهد و چشم خود را از آن زن برگرداند و اگر زن ندارد دو رکعت نماز بخواند و بسيار حمد خدا گويد و بر پيامبر و آل او صلوات فرستد و آنگاه از خدا مسئلت کند که از فضل خويش عطايش فرمايد. خداوند از روي مهر و رأفت خود نياز او را برطرف خواهد کرد. (ميزان الحکمه، همان ص 1001)

روزنامه كيهان، شماره 21519 به تاريخ 5/10/95، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

خجالت نکش در نگاه اول فیلم تقابل‌هاست در یک زمینه طنز که مدام به مخاطب یادآور می‌شود چه جای خنده؟ فیلم را می‌توان در چند مضمونِ دوگانه بیان و نقد کرد. همان مضامین دوگانه‌ای که ساختار روایی فیلم را هم می‌سازند: دوگانه روستایی – شهری، دوگانه‌ی سپهر سیاسی - زندگی روزمره، دوگانه‌ی برنامه‌ریزی‌های سیاست اجتماعی و در نهایت دوگانه اراده – تقدیر که سکانس‌های انتهایی فیلم را شکل می‌دهد.
ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

«لاتاری» فیلم موفقی است در جذب مخاطب عمومی سینمای ایران و البته فتح گیشه. فیلمی که توانسته جمیع جوانب امر را در حوزه جذابیت بخشی اینچنینی به خوبی و با فراست فراهم کند و به مقصود رسد. لاتاری فیلم مخاطب عام است.
عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

راجر ایبرت بزرگترین منتقد آمریکایی معتقد است کار فیلم، برانگیختن تفکر مخاطب است. فیلمی قابل اعتنا و نقد است که خواب آسوده را از مخاطب بستاند. قطعاً هر فیلمی نماینده انعکاس اندیشه در جامعه مقصد است. در حقیقت فیلم ها ارزش ها و حقایق فراموش شده جوامع را آشکار می سازند.
انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

خرگیوش اولین فیلم مانی باغبانی تجربه‌ای قابل قبول است اما کاستی‎های بسیاری در پردازش موضوع‌هایی دارد که سعی کرده است در فیلم به آنها بپردازد؛ مقوله‎هایی مثل بیماری رو به مرگ نزدیکان، تلاش‌های علمی یک نخبه جوان، ازدواج‎های پنهانی و مفهوم شادی.
بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

فیلم مصادره اولین ساخته مهران احمدی، بازیگر پر سابقه سینمای ایران، فیلمی کمدی است که تلاش می‎کند با تصویرگری برخی از معضلات فرهنگی جامعه از منظر متفاوتی به مقولاتی بپردازد که به طور جدی جامعه ایرانی معاصر را تهدید می‎کنند.

پر بازدیدترین ها

پيش رو يا پشت سر؟

پيش رو يا پشت سر؟

تا همين يک دهه پيش شبکه‌هاي تلويزيوني مثل امروز گسترده نبود و انواع و اقسام برنامه‌ها و سريال‌ها توليد نمي‌شد، هميشه اين اعتراض و انتقاد وجود داشت که مضمون و داستان فيلم و سريال‌هاي تلويزيون تکراري است و از تنوع و تعدد برخوردار نيست...
آشوبی برای هیچ

آشوبی برای هیچ

آشوب، هفتمین و آخرین فیلم کاظم راست گفتار روایت زندگی جوان شهرستانی‌ای است که رو به تهران می‌آورد تا شاید موفقیت را در تهران در آغوش کشد؛ داستانی که کمابیش در طول تاریخ معاصر بسیار تکرار شده است و همواره یکی از داستان‌های مکرر در بین سینماگران یا داستان‌نویسان ما بوده است.
بازگویی تاریخ ایران زمان جنگ و پس از آن ; مقایسه دو فیلم  آباجان و فراری

بازگویی تاریخ ایران زمان جنگ و پس از آن ; مقایسه دو فیلم آباجان و فراری

هر دو فیلم بر پایه شخصیت بنا شده اند که می کوشند به شکل خلاقانه و درونی وظایفی را که زمان و مکان به عهده انان گذاشته ایفا کنند و در هر دو فیلم شخصیت های اصلی با آنتی تز خود روبرو بودند، یعنی کسانی که می کوشیدند تا از آن موقعیت زمانی و مکانی سوء استفاده کنند.
ریشه شناسی یک ترس ; نقد فیلم خفگی

ریشه شناسی یک ترس ; نقد فیلم خفگی

«جیرانی» در آخرین ساختة خود با یک ملودرام جنایی ـ معمایی به پردة سینما بازگشته است . «خفگی» همانند دیگر آثار او نظیر «قرمز» و «پارک‌وی» به روابط روان‌پریشانه بین شخصیت‌ها می‌پردازد. فیلم هرچند از حیث محتوا و انتخاب موضوع شبیه دیگرآثار این فیلم‌ساز است و منطبق با ایدئولوژی اوست اما از حیث فرم و محتوا فیلمی متفاوت به‌شمار می‌آید.
عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

راجر ایبرت بزرگترین منتقد آمریکایی معتقد است کار فیلم، برانگیختن تفکر مخاطب است. فیلمی قابل اعتنا و نقد است که خواب آسوده را از مخاطب بستاند. قطعاً هر فیلمی نماینده انعکاس اندیشه در جامعه مقصد است. در حقیقت فیلم ها ارزش ها و حقایق فراموش شده جوامع را آشکار می سازند.
Powered by TayaCMS