دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

چرا اينقدر غمگين‌اید؟!

No image
چرا اينقدر غمگين‌اید؟!

 برخي اوقات انسان بدون هيچ دليل و بهانه‌اي احساس گرفتگي، بي‌حالي، دلتنگي و بي‌حوصلگي مي‌كند و غمي ناآشنا درون او را مي‌آزارد. برخي بر اين باورند كه يكي از عوامل اصلي اين بي‌حالي و اندوه، فاصله گرفتن از جمع دوستان و نزديكان و پناه بردن به خلوت و انزواست؛ در حالي كه نمي‌توان اين سخن را به عنوان دليل كامل و صحيحي تلقي كرد؛ زيرا چه بسا ممكن است انسان در ميان جمع باشد؛ ولي احساس غربت و دلتنگي نمايد. البته قابل انكار نيست كه بطور حتم برخي عوامل ظاهري همچون: مرگ بستگان يا دوستان، شكست‌ها و ناموفقيت‌هاي تحصيلي، شغلي و خانوادگي، و داشتن برخي روحيات و رفتارهاي منفي همچون: حس بدبيني، غرور و تكبر، خود برتر بيني، ارضا نشدن برخي تمايلات و خواسته‌ها، مشكلات مالي و اقتصادي و… نيز جزو عواملي به شمار مي‌روند كه در ايجاد ناراحتي دروني، بي‌حالي و كسالت رواني انسان نقش بسزايي ايفا مي‌كنند؛ ولي بحث در اين است كه گاهي اوقات انسان به ظاهر هيچ گونه مشكل خاصي در زندگي احساس نمي‌كند؛ ولي با اين همه، بي‌حالي و گرفتگي دروني، روح و روان او را تحت فشار قرار مي‌دهد، به گونه‌اي كه خود انسان نيز براي آن دليل و علتي نمي‌يابد. به راستي چه عواملي در بروز دلتنگي و غم دروني انسان نقش دارند؟

 كوتاهی در عمل

امام علي مي‌فرمايد: «منْ قصّر في العملِ اُبْتُلِي بِالْهمِّ؛ هر كه در عمل كوتاهي كند به اندوه گرفتار‌آيد.»

برخي گمان مي‌كنند با اظهار فقر و نداري، و عجز و لابه نزد ديگران، مي‌توانند مشكل خود را برطرف نمايند؛ در حالي كه در اينگونه موارد نه تنها گِرِهي از كارشان گشوده نمي‌شود؛ بلكه از قدر و منزلتشان كاسته شده و به فقر و فلاكت بيشتري براي آن دچار مي‌گردند. از اين رو در روايات تاكيد فراوان شده است كه قدر فرصت‌هاي زندگي را بدانيد و از لحظات و دقايق آن به بهترين وجه بهره ببريد. امام علي مي‌فرمايد: «بادِرِ الْفُرْصة قبْل أنْ تكون غُصّه؛ فرصت را قبل از آنكه به اندوه تبديل شود، درياب.»

 جزع و فزع

بي تابي كردن و صبر و قرار از كف دادن در هجوم مشكلات زندگي نيز يكي ديگر از عواملي است كه باعث ايجاد حزن و اندوه در افراد مي‌شود. امير مومنان مي‌فرمايد: «اياك والْجزع فإنّهُ يقْطعُ الامل و يضْعِفُ العمل و يوِرثُ الْهمّ؛ از بي‌تابي كردن بپرهيز! كه آن اميد را قطع مي‌كند و عمل را ضعيف مي‌گرداند و اندوه به همراه مي‌آورد. »نكته قابل توجه اينكه، برخي گمان مي‌كنند با اظهار فقر و نداري، و عجز و لابه نزد ديگران، مي‌توانند مشكل خود را برطرف نمايند؛ در حالي كه در اينگونه موارد نه تنها گِرِهي از كارشان گشوده نمي‌شود؛ بلكه از قدر و منزلتشان كاسته شده و به فقر و فلاكت بيشتري براي آن دچار مي‌گردند؛ چرا كه رسول خدا فرمود: «منْ تفاقر اِفْتقر؛ هر كس اظهار فقر و نداري كند، به فقر مبتلا مي‌گردد. »

 غضب بيجا

 امام علي فرمودند: «منْ غضِب علي منْ لا يقْدِرُ أنْ يضُرّهُ طال حُزْنُهُ و عذّب نفْسهُ؛ [15] هر كه بر كسي خشم گيرد كه توان آسيب رساندن به او را ندارد، اندوهش طولاني شود و خود را عذاب دهد. »

 حل اندوه ها

 راضی بودن به رضای الهی

گاهي در زندگي مشكلاتي به وجود مي‌آيد كه حلّ آنها از توان انسان بيرون است و دلسردي و ناخرسندي به دنبال مي‌آورد. در چنين مواقعي كنار آمدن با مشكلات، گاهي اوقات بهترين درمان و راه‌حل است و اينكه انسان توجه داشته باشد كه همه‌چيز به دست خداوند متعال است و برخي اوقات به دلايل گوناگون و بر اساس مصلحت، مشكلات و مصائبي براي انسان پديد مي‌آيد كه راضي بودن به رضاي الهي، موجب آرامش و صبر شده، انسان را ياري مي‌نمايد تا حوادث ناگوار را تحمل كند. امام علي (ع) مي‌فرمايد:

«والدّهْرُ يوْمانِ: يوْمٌ لك و يوْمٌ عليك. فإذا كان لك فلا تبْطرْ و إذا كان عليك فاصْبِرْ؛ زمانه دو روز است: روزي با تو و به نفع توست و ديگر روز عليه تو. اگر با تو باشد سرمست مشو و اگر بر تو باشد [دلگير و دلتنگ مباش و] صبر نما. »امير مومنان فرمود: «اِطْرحْ عنْك وارِداتِ الْهمُوم بِعزائِمِ الصّبْرِ و حُسْنِ الْيقينِ؛ اندوه‌هايي كه بر تو وارد مي‌شود با صبر قاطع و يقين نيكو دور ساز. »

 رفاقت

از اموري كه در انبساط روح و روان، آرامش و زدودن غم و اندوه در انسان موثر است، داشتن دوستان باصفا و اهل معرفت، شادي و برقراري جلسات انس و گفت‌وگوهاي صميمانه با آنان است؛ زيرا صفاي زندگي را در همدمي با رفيق نيك مي‌توان يافت.

 ذكر گفتن

ذكر گفتن، به ياد خدا بودن و استعانت طلبيدن از ذات پاك اوست كه به واسطه برخي اذكار، بر زبان جاري شده و حلقه وصل خالق و مخلوق مي‌گردد. در روايات براي رفع حزن و اندوه، ذكر «حوقله» بسيار سفارش شده است. امير مومنان دوست خوب را نجات بخش انسان از تنهايي و غم و اندوه مي‌داند و مي‌فرمايد: «الإخْوانُ جلاءُ الْهُمُومِ و الأحْزانِ؛ برادران، برطرف‌كننده زنگار غ

مقاله

جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
No image

اشعار ناقوسیه

رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
مال حرام و آثار حرامخواری

مال حرام و آثار حرامخواری

مال حرام به سبب آنکه تاثیر شگرف منفی در زندگی بشر دارد، یکی از مباحث مهم در فقه زندگی است.
Powered by TayaCMS