دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

چگونه غضب خود را کنترل کنيم

No image
چگونه غضب خود را کنترل کنيم

تا حالا شده سر موضوعي عصباني شويد و به قول معروف از کوره در برويد؟! در آن حالت چه کار کرده ايد؟ غير از اين است که در اکثر مواقع در چنين شرايطي عملي را انجام داده ايم که بعداً از کار خودمان پشيمان شده ايم؟! در اين مقاله بر آن شديم تا ببينيم چگونه مي‌توانيم بر اين قوه غضب خود کنترلي داشته و آن را مهار کنيم؟

مصاحبت با افراد بردبار

با افراد خوش اخلاق رفيق شويم. با کساني رفيق نشويم که او هم جوش بياورد. با آدم‌هاي حليم رفيق شويم. از صحنه‌‌هايي که عصبانيت را تحريک مي‌‌کند، دوري کنيم. گاهي آدم يک صحنه‌هايي مي‌‌بيند عصبانيتش تشديد مي‌‌شود.

تغيير موقعيت

از جايي که عصباني شدي، بلند شو و جاي ديگري برو. جايت را عوض کن. از آب سرد استفاده کن. توجه کنيم که اگر اين عصبانيت را قورت بدهيم خدا چه پاداشي به ما مي‌دهد: «ما تجرعت جرعه احب الي من جرعه غيظ لا اکافي بها صاحبها» (کافي، ج ?، ص ??) اگر شما اينجا غيظت را بنشاني، خدا هم غضبش را بر تو مي‌نشاند.

توجه به آثار عفو و بخشش ديگران

توجه داشته باشيم که احتياج ما به عفو در قيامت از احتياج انسان به عفو ما بيشتر است. اگر امروز شخصي مرا عصباني کرده است، من او را ببخشم. حالا ايشان چقدر به بخشش من نياز دارد؟ مگر من در قيامت نيازم به بخشش خدا بيش از نياز ايشان به بخشش من است. ايشان مرا عصباني کرده، من از دست ايشان عصباني هستم. حالا عصباني هستم، مي‌توانم داد بزنم ولي اگر اين عصبانيت را قورت بدهم، خداوند در روز قيامت غضبش را از من بر خواهد داشت. حديث داريم اگر کسي غيظ کرد و غضب کرد و خودش را نگه داشت؛ «والکاظمين الغيظ اقاله ا... نفسه يوم القيامه» (کتاب الزهد: ص ?، ح ?) خدا گناهاني را که کرده است ناديده مي‌‌گيرد. حديث قدسي است که مي‌فرمايد: «اذکرني حين تغضب، اذکرک حين اغضب» (مصباح الهدايه/ ص ???) تو وقت غضب ياد من باش و کظم غيظ کن. من هم وقت غضب ياد تو مي‌شوم.

غضب مثبت هم داريم

اميرالمؤمنين (ع) به امام حسن و امام حسين عليهما السلام مي‌فرمايد: شما بايد غضب داشته باشيد. «کونا للظالم خصما» (نهج‌البلاغه/ نامه ??) نسبت به ظالم بايد غضب کنيد. نه اينکه از کنار ظالم رد شويد و هيچ چيز نگوييد! حداقل مي‌توانيد عبوس شويد. در حديث داريم اگر کسي منکري انجام مي‌دهد، مي‌تواني با زبان جلويش را بگير، نمي‌‌تواني با عمل و قدرت جلويش را بگير. اگر نه عملي داري و نه رويت مي‌‌شود زباني حرف بزني، لا اقل «وجوه مکفهره» (وسائل الشيعه، ج‌??، ص: ???‌) قيافه‌ ات را در هم بکش. به او لبخند نزن.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

No image

عوامل و موانع استجابت دعا

No image

آثار و فوايد مشورت

حرمت بزرگترها

حرمت بزرگترها

Powered by TayaCMS