دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

برای درخشش خانه بخوانید

No image
برای درخشش خانه بخوانید

 

رسول اكرم صلى الله علیه و آله فرمودند: خانه اى كه در آن قرآن فراوان خوانده شود، خیر آن بسیار گردد و به اهل آن وسعت داده شود و براى آسمانیان بدرخشد چنان كه ستارگان آسمان براى زمینیان مى درخشند.

قال رسول الله صلی الله علیه و آله: اِنَّ البَیتَ اِذا كَثُرَ فیهِ تِلاوَه القُرآنِ كَثُرَ خَیرُهُ وَاتَّسَعَ اَهلُهُ وَاَضاءَ لاَهلِ السَّماءِ كَما تُضى ءُ نُجومُ السَّماءِ لاَهلِ الدُّنیا. (اصول كافى، جلد۲، صفحه۶۱۰)

بدون شک سبک زندگی دینی، مشخصات و شرایط ویژه خود را دارد. شاید یکی از مواردی که در زندگی ما به عنوان یک مسلمان کمتر بدان توجه می شود تلاوت قرآن، به عنوان کتاب دینی و تعمق در آیات آن است. این در حالی است که خداوند حکیم در این مورد می‌فرماید: ای مردم، از سوی پروردگارتان موعظه و اندرزی برای شما آمد، قرآنی که مایه شفای بیماری دل‌ها و روان هاست و چیزی که مایه هدایت و راهنمایی و رحمت برای مؤمنان است.ای پیامبر به مردم بگو به فضل پروردگار و به رحمت بی پایان او و این کتاب بزرگ آسمانی که جامع همه نعمت‌هاست، باید خشنود بشوند نه به ثروت‌اندوزی و پست و مقام دنیا و فزونی قوم و قبیله. (سوره یونس آیات ۵۸-۵۷)

 بهترین مکان برای تلاوت قرآن

در هر جا و مكانی ـ به جز اماكنی كه قرائت قرآن در آنها سبب توهین به قرآن گردد ـ می‌ توان قرآن تلاوت كرد و از نظر اسلام مانعی ندارد. در میان اماكن دو مكان برای تلاوت قرآن شرافت بیشتری دارد: خانه و مسجد.این مطلب را از روایاتی كه در این زمینه وارد شده است می‌‌توان فهمید. خصوصاً در فضیلت تلاوت قرآن در منازل تأكید زیادی شده است و برای آن فواید شگفت‌‌آوری را ترسیم كرده‌اند. نکته مهمى که در احادیث قرائت قرآن وجود دارد این است که این احادیث ، مسلمانان را به تلاوت قرآن در منازلشان تشویق فراوان مى کند. خواص و آثار گوناگون براى آن مى شمارد. این فواید عبارتند از:

اول : خواندن قرآن در منازل سبب اعتلاى کلمه حق و نشر حقایق اسلام، و نیز موجب انتشار و کثرت قرآن خواهد بود؛ زیرا وقتى انسان در منزل خود قرآن بخواند همسر و فرزندان وى نیز طبعاً در این عمل از وى پیروى نموده و به خواندن آن تشویق مى گردند و در نتیجه به خواندن قرآن گرایش مخصوص به وجود آورده و تعداد قرآن خوانان روز به روز افزایش پیدا مى کند.دوم : قرائت قرآن در منازل و خانه ها، تعظیم و پاداش شعائر اسلام است؛ زیرا وقتى از خانه هاى مسلمانان هر صبح و شام صداى روح نواز قرآن بلند گردد و از هر نقطه شهرهاى اسلامى صداى تلاوت آیات الهى به گوش رسد، در اعماق جان و دل شنوندگان اثر خاص و عمیقى

مى گذارد و ایمان در دلشان بارور و شکوفا مى گردد.

 فضیلت تلاوت در خانه

پیامبر عظیم الشّأن اسلام می ‌فرماید:خانه ‌های خود را با تلاوت قرآن نورانی كنید، و آنها را گورستان نسازید، همان ‌گونه كه یهود و نصارا چنین كردند (زیرا فقط در معابد نماز خوانده) و خانه ‌های خویش را از عبادت تهی ساختند. هر خانه‌ای كه در آن قرآن زیاد تلاوت شود، خیر و بركت آن افزون می‌ گردد و اهل آن در وسعت قرار می‌‌گیرند و آن خانه برای اهل آسمان نور افشانی می‌‌كند، آن گونه كه ستارگان آسمان برای اهل دنیا نور می‌‌دهند. (اصول كافى، جلد۲، صفحه۶۱۰) از كلام حضرت چنین استفاده می ‌شود: منازلی كه در آنها قرآن خوانده نمی ‌شود مانند گورستان، تاریك و ظلمانی است.كسی كه اهل قرآن نیست و با آن انس ندارد دل مُرده است و خانه او گورستان است. بنابراین همه مسلمانان این گفتار پیامبر خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ را آویزه گوش كنند و خانه‌ ها را با ترك تلاوت قرآن تاریك نكنند. بلكه خانه‌‌ها را با تلاوت آن روشن سازند. خود و خانواده، كوچه و محل زندگی را هم نورانی كنند.حضرت می‌ فرماید: این نورانیت به زمین و زمینیان محدود نمی‌ شود بلكه اهل آسمان هم از نور افشانی چنین خانه‌ای بهره می‌‌برند. همان‌طور كه ستاره ‌های آسمان برای ساكنان زمین چشمگیر است، خانه‌ای كه در آن قرآن تلاوت می‌‌شود برای اهل آسمان ها چشمگیر است و آن ها هم از مراكز تلاوت قرآن نور می‌ گیرند.

خانه‌ای كه صدای قرآن اهل آن، از كوچك و بزرگ، طنین‌انداز است، دنیایشان نیز آباد است. خیر و بركت آن زیاد است و رزق و روزی آن خانه فزونی می‌یابد.

 دلایل فضیلت تلاوت در خانه

1. دوری از ریا: عبادت در خلوت، بدور از تظاهر و خودنمایی است و معمولاً با اخلاص همراه است. به این جهت كمتر آلوده به ریا می ‌شود. از این رو كسی كه ترسی از ریا و

وسوسه ‌های شیطانی دارد، بهتر است قرآن را در خلوت و خانه تلاوت كند.

2. تأثیر در فرزندان: تلاوت قرآن در خانه‌ها در سایر افراد خانواده اثر دارد. پدر و مادری كه خواندن قرآن جزو برنامه زندگیشان باشد، فرزندانشان هم به فراگیری و خواندن قرآن علاقه‌مند می‌ شوند. حتی فراتر از خانه، در همسایگان نیز تأثیر زیادی دارد.

3. اثر اجتماعی آن: اگر صدای قرآن در همه یا اكثر خانه‌ ها طنین ‌انداز شود و صبح و شام صدای روح ‌نواز آن از هر كوی و برزن شنیده شود، در قلب انسان های مشتاق اثر می ‌گذارد، روح و روان ها را منقلب می‌ كند و زمینه‌ ساز حضور قرآن در عرصه اجتماعی می ‌شود. آنگاه انسان ها به خود آمده، قرآن را برنامه زندگی خود قرار می ‌دهند و كاستی های خود را با آن برطرف می‌سازند و قرآن در جامعه تجسم عینی می ‌یابد.

 

 

مقاله

نویسنده زهرا اجلال
جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

خطبه 236 نهج البلاغه : ياد مشكلات هجرت

خطبه 236 نهج البلاغه موضوع "ياد مشكلات هجرت" را مطرح می کند.
No image

خطبه 237 نهج البلاغه : سفارش به نيكوكارى

خطبه 237 نهج البلاغه موضوع "سفارش به نيكوكارى" را بررسی می کند.
No image

خطبه 238 نهج البلاغه بخش 1 : وصف شاميان

خطبه 238 نهج البلاغه بخش 1 موضوع "وصف شاميان" را مطرح می کند.
No image

خطبه 240 نهج البلاغه : نكوهش از موضع گيرى‏ هاى نارواى عثمان

خطبه 240 نهج البلاغه موضوع "نكوهش از موضع گيرى‏ هاى نارواى عثمان" را بررسی می کند.
No image

خطبه 241 نهج البلاغه : تشويق براى جهاد

خطبه 241 نهج البلاغه به موضوع "تشويق براى جهاد" می پردازد.

پر بازدیدترین ها

No image

خطبه 228 نهج البلاغه : ويژگى‏ هاى سلمان فارسى

خطبه 228 نهج البلاغه موضوع "ويژگى‏ هاى سلمان فارسى" را مطرح می کند.
No image

خطبه 27 نهج البلاغه بخش 3 : مظلوميّت امام عليه السّلام، و علل شكست كوفيان

خطبه 27 نهج البلاغه بخش 3 به تشریح موضوع "مظلوميّت امام عليه السّلام، و علل شكست كوفيان" می پردازد.
No image

خطبه 51 نهج البلاغه : فرمان خط شكستن و آزاد كردن آب فرات‏

خطبه 51 نهج البلاغه موضوع "فرمان خط شكستن و آزاد كردن آب فرات‏" را بررسی می کند.
No image

خطبه 156 نهج البلاغه بخش 4 : خبر از فتنه‏ ها و شهادت خويش

خطبه 156 نهج البلاغه بخش 4 موضوع "خبر از فتنه‏ ها و شهادت خويش" را بیان می کند.
Powered by TayaCMS