دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

قیام توابین

No image
قیام توابین

قيام توابين كلمات كليدي : قيام توابين، قيام عاشورا، خونخواهي، امام سجاد (ع، سليمان بن صرد خزاعي، نُخيله، يالثارات الحسين، مختار ثقفي، مسلم بن عقيل، عبيدالله بن زياد

قیام توابین

نخستین قیامی که به خونخواهی سالار شهیدان عبدالله الحسین (ع) بعد از قیام عاشورا صورت گرفت قیام شیعی توابین به رهبری سلیمان بن صرد خزاعی بود.(1) سلیمان از راویان احادیث معصومین و همچنین از محبین و یاران حضرت پیامبر (ص)، امام علی (ع)، امام حسن و امام حسین علیهماالسلام بود. و ی بعد از رحلت پیامبر جزو نخستین افرادی بود که از مکه به مدینه هجرت کرد(2) و تا آخر عمر در این محل اقامت گزید او از جملۀ افرادی بود که به امام حسین (ع) نامه نوشت و حضرت را به کوفه دعوت کرد. و در مدت حضور مسلم بن عقیل در کوفه، جزو نزدیکان آن حضرت به حساب می‌آمد اما در زمان و قوع قیام کربلا در زندان عبیدالله بود.

پس از این که اکثر مردم از امام حسین (ع) دعوت کرده سپس از ترس جانشان و به طمع سکه‌های عبیدالله بن زیاد از یاری و ی دریغ کردند. بعد از شهادت حضرت عده‌ای برای جبران نمودن کوتاهی خود قیام توابین را ترتیب دادند.

به همین جهت در خانه سلیمان بن صرد جمع شدند، در این جلسه سلیمان خطاب به حاضرین درباره فلسفه قیام خویش گفت:

ما و عده کمک و یاری به اهل بیت رسول خدا (ص) دادیم و لی کمکشان نکردیم و به انتظار پایان کار ماندیم تا اینکه فرزند پیامبرتان کشته شد خدا از ما راضی نخواهد شد مگر اینکه با کشندگان امام حسین (ع) جنگ کنیم شمشیرها را تیز کنید و تا می‌توانید نیرو و اسب آماده کنید تا اینکه موعد مقرر برسد.(3) بدین‌سان همگی بر این باور رسیدند که تنها راه پاک شدن لکۀ ننگ پیمان‌شکنی، کشتن قاتلان امام حسین (ع) و یارانش می‌باشد. پس هم پیمان شدند که تا آخرین لحظه بر عهد خود و فادار بمانند.

آنها تا سال 65 هجری قمری به جذب نیرو و جمع‌آوری سلاح پرداختند و سرانجام در ماه ربیع‌الاول همان سال به نُخیله رفته با حدود چهارهزار نفر قیام را شروع کردند(4) و چون عامل اصلی و اقعۀ کربلا را حکومت یزید می‌دانستند،از آنجا به طرف شام حرکت کردند.آنان در محلی بنام عین‌الورده با سپاه شام برخورد نمودند که پس از چند روز نبرد سخت و بعد از دادن تلفات زیاد مجبور به عقب‌نشینی شدند. در این جنگ نابرار رهبران نهضت، از جمله سلیمان که 93 سال از عمرش می‌گذشت به شهادت رسیدند.(5)

توابین با شعار «یالثارات الحسین» قصد داشتند خلافت مسلمین را به شایستگان و اقعی آن، اهل بیت (ع)، بسپارند. و می‌گفتند: حکومت را به اهل بیت پیامبر (ص) باز می‌گردانیم،آنان که خدا به واسطۀ ایشان به ما نعمت و کرامت ارزانی داشته است.(6) با این همه در منابع به صراحت اشاره‌ای به تأیید قیام از جانب امام سجاد (ع) نشده است ولی با توجه به هدف قیام طبعاً این حرکت مورد تأیید حضرت بوده است. گفته شده که مختار ثقفی علیه قیام توابین تبلیغات می‌کرد و در اثر این تبلیغات حدود دو هزار نفر از توابین به مختار پیوستند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

No image

فتح مغرب و اندلس

No image

جریر بن عطیه

No image

مصعب بن زبیر

Powered by TayaCMS