دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پرچم ايران از گذشته تاكنون

پرچم ايران از گذشته تاكنون
پرچم ايران از گذشته تاكنون

پرچم ايران از گذشته تاكنون

روزنامه دنیای اقتصاد

تاریخ انتشار: 15 مرداد ماه 1397

واکاوی تاريخی نشان میدهد که کاربرد پرچم در کشور ايران سابقه طولانی دارد. در حفاریها و کاوشهای مربوط به شهداد کرمان (۱۳۵۰ه.ش) درفشی از جنس فلز کشف شد که در بالای آن مجسمه عقابی با بالهای گسترده وجود داشت. تحقيقات تاريخی نشان داد که سابقه ساخت اين درفش به سه هزار سال قبل از ميلاد حضرت مسيح میرسد. در ايران از زمان هخامنشيان استفاده از پرچم امپراتوری رايج شد. در دوره ساسانيان پرچم ايران «درفش کاويان» نام داشت که به استناد برخی منابع تاريخی توسط کاوه آهنگر ساخته شده بود.
در سال ۹۷۶ ميلادی که غزنويان با شکست دادن سامانيان، زمام امور را به دست گرفتند، سلطان محمود غزنوی دستور داد تا نقش ماه را روی پرچم خود که رنگ زمينه آن سياه بود زردوزی کنند. سپس در سال ۱۰۳۱ ميلادی سلطان مسعود غزنوی به انگيزه دلبستگی به شکار، دستور داد تا نقش و نگار يک شير جايگزين ماه شود. هنگامی که دولت صفويه روی کار آمد و تشيع را مذهب رسمی کشور قرار داد، تصوير شير و خورشيد به عنوان دو علامت آشنا روی سکهها، پارچهها و پرچمها ظاهر شد. در دوران حکومت اين سلسله که حدود ۲۳۰ سال بر ايران حکومت کردند، ظاهراً در دوران سلطنت شاه اسماعيل اول و شاه طهماسب اول، پرچم کشور نقش شير و خورشيد نداشت. در مورد انتخاب نقش شير و خورشيد روی پرچم ايران تاريخ پژوهان معتقدند که شير از گذشته نماد دلاوری و قدرت، نشانه ماه مرداد (اسد) بوده و در آيين مهرپرستی ايرانيان قديم پديده خورشيد مقدس محسوب میشده است. بنابراين ترجيح دادند که نقش شير و خورشيد بر پرچم کشور طراحی شود.

پرچم صفويان به شکل مثلث و از پارچههای گرانقيمت با رنگهای مختلف بود و پرچم اصلی کشور سه گوش و شبيه به دم چلچله بود که فردی عالیرتبه با سمت «علمدار باشی» آن را حمل میکرد. در عهد افشاريه، نادرشاه که مردی خودساخته بود، توانست با تلاش زياد، ايران را از حکومت ملوکالطوايفی نجات دهد و بار ديگر مردم را يکپارچه و متحد سازد. در اين دوره پرچم کشور از ابريشم سرخ و زرد درست میشد و روی آن تصوير شير و خورشيد وجود داشت. در عهد اين سلسله نادر دو پرچم سلطنتی داشت: يکی به صورت نوارهای قرمز، آبی، سفيد و زرد بود و در آن، تزيينات ديگر به کار نرفته بود. او از به کاربردن رنگ سبز که رنگ ويژه حکومت صفويه بود، به شدت پرهيز میکرد.

با روی کار آمدن سلسله قاجار و آغاز سلطنت آقامحمدخان چند تغيير اساسی در شکل و رنگ پرچم ايران داده شد، يکی اينکه شکل آن برای نخستين بار از شکل سه گوش به چهارگوش تغيير کرد و ديگر اينکه آقامحمدخان به دليل دشمنی که با نادرشاه داشت، در تهيه پرچم فقط از رنگ قرمز استفاده کرد و به رسم معمول تصوير شير و خورشيد را روی آن طراحی کرد. با اين تفاوت که برای نخستين بار شمشيری در دست شير قرار داده شد. ميرزا تقی خان اميرکبير چون دلبستگی ويژهای به نادرشاه داشت، با آغاز صدارتش همان رنگهای پرچم نادر را پذيرفت؛ اما دستور داد که شکل پرچم مستطيل باشد. با پيروزی جنبش مشروطهخواهی در ايران و گردن نهادن مظفرالدين شاه به تشکيل مجلس، نمايندگان کشور در مجلس اول و دوم به کار تدوين قانون اساسی و متمم آن پرداختند و در اصل پنجم متمم قانون اساسی، رنگ رسمی پرچم کشور را سبز، سفيد و قرمز با علامت شير و خورشيد تعيين کردند؛ اما سر شير شبيه تصوير صورت يک زن بود.

با روی کار آمدن حکومت پهلوی و آغاز سلطنت رضاخان، استفاده از اين طرح همچنان ادامه يافت اما شير چهره نر به خود گرفت و تا پيروزی انقلاب اسلامی بدون تغيير باقی ماند. بعد از پيروزی انقلاب اسلامی ايران نشان پرچم (شير و خورشيد) جای خود را به طرحی شبيه کلمه «الله» داد که مانند لاله سرخی است که از خون شهيدان انقلاب سربرآورده و چهار قسمت آن شبيه به هلال ماه و قسمت ميانی يادآور شمشير به نشانه قدرت و ايستادگی ملت مسلمان است و مجموعاً کلمه توحيد «لااله الاالله» را تشکيل مي دهد. همچنين عبارت «الله اکبر» ۲۲ بار در حاشيه پايين نوار سبز رنگ و در حاشيه بالای نوار قرمز رنگ تکرار شده که نماد ۲۲ بهمن است.

منبع: اسماعيل نساجی، «درآمدی بر تاريخ پرچم و پرچمداری»، مجله درس هايی از مکتب اسلام، ۱۳۹۱.

روزنامه دنيای اقتصاد، شماره 4393 به تاريخ 15/5/97، صفحه 30 (تاريخ و اقتصاد)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

آشنایی با اعتبار قطعنامه‌های سازمان‌های بین‌المللی

آشنایی با اعتبار قطعنامه‌های سازمان‌های بین‌المللی

تقریباً همه روزه شاهد صدور قطعنامه‌هایی از سوی سازمان‌های بین‌المللی هستیم، به گونه‌ای که قسمت مهمّی از حقوق بین‌الملل را تشکیل می‌دهند، حال سؤالی که مطرح است این است که آیا این سازمان‌ها اصولاً صلاحیت صدور قطعنامه و یا به عبارتی صلاحیت تقنینی دارند یا نه؟
نهضت ترجمه و آثار آن در صدر اسلام

نهضت ترجمه و آثار آن در صدر اسلام

مناظرات علمی که در مراکز دانشی مسلمانان و گاه دربار خلفا به‌پا می‌شد و طی آن، گروهی از دانشمندان کشور‌های دور و نزدیک برای مباحثه دعوت می‌شدند، انگیزه فراوانی برای عالمان اسلامی ایجاد کرده بود تا با ترجمه رساله‌ها و درک زبان کشور‌های علم‌پرور به توان محاجه و مناظره علمی خود بیفزایند.
فواید و برکات «بسم الله الرحمن الرحیم»

فواید و برکات «بسم الله الرحمن الرحیم»

عبارت «بسم اللّه الرحمن الرحیم» نخستین عبارت قرآن است که در اول سوره علق (اقرا) بر پیامبر (صلی الله علیه وآله) نازل شد و در احادیث شیعی این عبارت سرآغاز قرآن معرفی شده است.
بررسی سیمای مرفهین بی‌درد در قرآن

بررسی سیمای مرفهین بی‌درد در قرآن

یکی از اصطلاحات اقتصادی قرآن، واژه اتراف است که ناظر به نوعی سبک زندگی برخاسته از بینش و فلسفه نادرست نسبت به هستی است.
پرسش و پاسخ آثار وضعی گناه

پرسش و پاسخ آثار وضعی گناه

گناهان انسان علاوه بر آثار اخروی آن، چه آثار وضعی در این دنیا برای انسان به همراه دارد؟
Powered by TayaCMS