دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حسادت

امام صادق(ع): ریشه حسد کوری و تاریکی قلب همراه با انکار فضل پروردگار متعال است و این دو صفت دو بال کفر به خدا هستند.
حسادت
حسادت

قال الصادق(ع): «الحسد أصله من عمى القلب و الجحود بفضل الله تعالى وهما جناحان للكفرة
ریشه حسد کوری و تاریکی قلب همراه با انکار فضل پروردگار متعال است و این دو صفت دو بال کفر به خدا هستند. (مصباح الشریعهٔ/ترجمه مصطفوی، متن،ص ۲۱۲)

حسادت
در باب حسادت مطالب زیادی در کتب اخلاقی آمده و کسی نیست که از قبیح این رفتار زشت بی خبر باشد، اما آنچه ما را بر آن داشت دوباره مطلبی در این مورد بنویسیم واکاوی گوشه ی ناپیدای حسادت بود و اینکه چگونه عبرت های تاریخ را در مقابل دیدگان بشریت قرار می دهد. کسی که حسد میورزد به عظمت و جلال پروردگار متعال توجه نداشته و از قضا و تقدیرات الهی که سراسر مخلوق را فراگرفته، و از علم و نفوذ و قدرت او که همه جهان و جهانیان را احاطه کرده است؛ بی اطلاع است. حسد از جمله سیئات اخلاقی است که در آیات قرآن و روایات معصومین به شدت تقبیح شده است؛ مرز حسادت حتی تا کتاب خدا و حکمت و فضل الهی در حق بندگان صالح اش پیش میرود؛ مانند این آیه شریفه که حسد به آل ابراهیم را بازگو می کند: «أم یخشدون الئاس علی ما آتافم اللهٔ من فضله فقد آتینا آل ابراهیم الکتاب و الجگمهٔ و آتینافام ملکاً عظیماً آیا مردم حسد میبرند بر آنچه خداوند از فضلاش به آنان داده است؟ ما به آل ابراهیم کتاب و حکمت دادیم و به آنان حکومت بزرگ دادیم.»۲ پیامبر اکرم(ص) در این زمینه می فرماید: بدان که ما اهل بیت، همان خاندان ابراهیم هستیم که بر آنان رشک بردند، ما مورد حسد واقع شدیم، همچنان که پدرانمان زین پیش مورد حسد واقع شده بودند. "اگر این خلق ناپسند در وجود آدمی رخنه کند، مانند آتش بر انبار کاه عمل می کند و تمام هستی اش را نابود می کند.
عقدهای زین صعب تر در راه نیست ای خنک آن کس حسد همراه نیست خود حسد نقصان و عیب دیگر است بلکه از جمله کمی ها کمتر است یوسفان از مکراخوان در چهند کز حسد یوسف به گرگان می دهند از حسد بر یوسف مصری چه رفت این حسد اندر کمین گرگیست زفت "

حسادت در برابر ولی خدا
زبیر از افرادی بود که در واقعه ی درب خانه حضرت زهرا(س) به دفاع از خانه اهل بیت شمشیر کشید، اما چه شد که آن رشادتها به عاقبت شر و جنگ جمل
منتهی شد. وقتی سر زبیر را برای حضرت امیر(ع) آوردند از ایشان سؤال شد که چرا عاقبت زبیر به اینجا ختم شد، ایشان خاطره ای را تعریف نمودند با این مضمون که روزی پیامبر اکرم(ص) من و زبیر را به دستگیری زن جاسوسه ای فرستاد، زیرا نامه ای در اختیار او بود که باید از وی می گرفتیم؛ برای دستگیری آن زن رفتیم، وقتی به آنجا رسیدیم به زبیر گفتم شما نامه را از او بگیر، زبیر جلو رفت و هرچه اصرار کرد جاسوسه نامه را تکذیب کرد و وی نتوانست نامه را از او بگیرد؛ زبیر نزد من آمد و گفت نامه در اختیار زن نیست، به وی گفتم ای زبیر پیامبر حرف لغو نمی زند؛ خود نزد زن رفتم و چند کلامی با آن زن صحبت کردم و نامه را از وی گرفتم. در همین جا حسدی در دل زبیر ایجاد شد و در جمل سر در آورد و عاقبت اش این شد.
بمیر تا برهی ای حسود کاین رنجی است که از مشقت آن جز به مرگ نتوان رست
بلعم باعورا بر حسب نقل در بعضی کتاب های آسمانی دیده بود که ساحت آفریدگار پیامبری را اعزام خواهد فرمود و گمان میبرد که خود او باشد و چون موسی کلیم (ع) به رسالت مبعوث شد، بر رسالت و ولایت او رشک برد؛ در آیه کریمه «واتل علیهم نباً الذری آئیناهٔ آیاتنا فانستلخ منها فاتبعهٔ الشیطان فکان من
الغاوین» تفسیر آیه درباره شخص عابدی از بنی اسرائیل به نام بلعم باعورا است که در زمان موسی کلیم (ع) میزیسته و از گروندگان به او بوده است و در اثر مخالفت و
تجتميم مبارزه با موسی(ع) از حریم قدس خارج و از رحمت پروردگار بی بهره شد.

منسوب به جعفربن محمد(ع)، امام ششم -اعلامه مصطفوی، حسن، مصباح الشریعهٔ و مفتاح
الحقیقهٔ /ترجمه مصطفوی، ۱ جلد، انجمن اسلامی حکمت و فلسفه ایران، تهران، چاپ اول، ۱۳۶۰ ش، ص ۲۱۲.
۱. نساع، ۵۴. ۲. هلالی، سلیم بن قیس-انصاری زنجانی خوئینی، اسماعیل، اسرار آل محمد علیهم السلام ترجمه
کتاب سلیم بن قیس هلالی، ۱ جلد، نشر الهادی، قم، چاپ اول، ۱۴۱۶ ق، ص ۳۲۴. ۳. ثقفی، ابراهیم بن محمدبن سعید بن هلالی-آیتی عبدالمحمد، الغارات ترجمه آیتی، ۱ جلد، وزارت
ارشاد- تهران، چاپ دوم، ۱۳۷۴ ش، ص ۶۸.
منسوب به جعفربن محمد(ع)، امام ششم -اعلامه مصطفوی، حسن، مصباح الشریعهٔ و مفتاح
الحقیقهٔ/ترجمه مصطفوی، ۱ جلد، انجمن اسلامی حکمت و فلسفه ایران، تهران، چاپ اول، ۱۳۶۰ ش، ص ۲۱۳
اعراف، ۱۷۵.
کلینی، محمدبن یعقوب- حسینی همدانی نجفی، محمد، درخشان پرتوی از اصول کافی، ۶ جلد،
،چاپ خانه علمیه قم، قم، چاپ اول

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

‌فنون متابعت و رفتارسازی 2

در این بخش ‌فنون متابعت و رفتارسازی در راستای آموزش کلاسداری مطرح شده است.
No image

‌فنون متابعت و رفتارسازی 1

در این بخش ‌فنون متابعت و رفتارسازی در راستای آموزش کلاسداری مطرح شده است.
No image

واجب و حرام

در این متن به بیان واجب و حرام با موضوع آموزش کلاسداری پرداخته شده است.
No image

مسابقات عملى (میان پرده ‏ها)

در این بخش به مسابقات عملى (میان پرده‏ ها) در آموزش کلاسداری پرداخته شده است.
No image

رفع خستگى در اجرای برنامه برای نوجوانان و جوانان

در این بخش به موضوع "رفع خستگى" در آموزش کلاسداری پرداخته شده است.

پر بازدیدترین ها

No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
No image

شیوه‏ هاى نوین بیان احکام

در این بخش به شیوه‏ هاى نوین بیان احکام در جهت آموزش کلاسداری پرداخته شده است.
No image

مهارت تغيير نگرش

No image

شیـوه هـاى ارائه آیات و روایات

در این بخش شیـوه هـاى ارائه آیات و روایات در راستای آموزش کلاسداری بیان می شود.
No image

تکالیف و دعاهای کودکان، نوجوانان و جوانان

در این بخش تکالیف و دعاهایی در ارتباط با آموزش کلاسداری مطرح شده است.
Powered by TayaCMS