دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پرسش و پاسخ براهين عدم تحريف قرآن

No image
پرسش و پاسخ براهين عدم تحريف قرآن

 

پرسش: قرآن کريم به چه دلايلي از صدر اسلام تاکنون از هرگونه تحريفي مصون مانده است؟

پاسخ: قرآني که امروز در اختيار داريم، بدون هيچگونه تحريف و کم و زياد به دست ما رسيده است. براي اثبات اين اصل براهين مختلفي وجود دارد از جمله:

  1. برهان حكمت: خداوند آخرين كتاب آسماني خود را به نام قرآن براي هدايت بشر فرستاده است. خداوند ديگر نه كتابي مي فرستد و نه پيامبري. بنابراين قرآن اولين و آخرين منبع هدايت بشر تلقي مي شود. تحريف چنين كتابي برابر با عدم حفظ نقشه راه هدايت خداوند و مساوي با گمراهي بشر است و اين با حميد و حكيم بودن خداوند سازگار نيست. بنابراين خداوند خود به مقتضاي حكيم بودنش اين كتاب را حفظ مي كند.
  2. برهان اعجاز: اين دليل به تعبير مرحوم علامه طباطبايي بهترين و متقن ترين دليل براي صيانت قرآن در زمان كنوني به شمار مي رود. تقريرش اين است كه همان وجوه اعجازي كه براي قرآن زمان رسول الله وجود داشت مثل: تحدي، فصاحت و بلاغت و زيبايي الفاظ آن، روحاني و معنوي بودن آن، هدايت انسان به سوي حق، صدق مطلق مطالب آن و بالاخره خيلي از اوصاف ديگر، بر همين قرآن كنوني ما منطبق و يافت مي شود. بي ترديد در صورتي كه بين اين فاصله زماني كمترين نقصان و يا اضافه اي در آن به وقوع مي پيوست، به طور يقين ديگر از آن اوصاف خبري نمي ماند و حال آنكه همه آنها در قرآن كنوني باز هم يافت می‌شود.
  3. برهان خاتميت: در اين دليل از خاتميت دين اسلام، به مقتضاي عقل مصونيت قرآن كنوني استنتاج مي شود. اين دليل عقلي صرف، به اين شرح است :

    الف ) قرآن، كتاب اسلام است .

    ب ) دين اسلام، دين خاتم است .

    ج ) كتاب دين خاتم، مصون از تحريف است (به مقتضاي عقل).

    نتيجه: قرآن مصون از تحريف است .

  1. برهان تحدی دائمی: قرآن در همه زمانها و مكانها و حتي در زمان حاضر، توان و قدرت فكري و ذهني بشر را براي همانندسازي به مبارزه فرا مي خواند. اما بشر حاضر مثل انسانهاي گذشته عاجزانه در مقابل آن شكست را پذيرا مي شود. از اين ناتواني موجود به راحتي مي توان پي برد كه حتي قرآن كنوني به تحريف مبتلي نگرديده است .
  2. برهان جامعيت: قرآن در راستاي هدايت و راهنمايي بشر از بيان چيزي كه لازمه بشر در امر سعادت باشد، فروگذاري نكرده است. قرآن حاضر همانند قرآني که در گذشته موجود بوده اين صفت را داراست. حال اگر قرآن در زمان حاضر به چنين صفتي آراسته مي باشد چگونه مي توان احتمال نقصان يا زيادت را در آن داد. بنابراين قرآن كنوني از هر گونه تغييري مصون است.
  3. برهان تواتر: تمام آيات و سور كنوني قرآن مجيد همانند قرآن گذشته، دست به دست و سينه به سينه به طور همگاني توسط مسلمانان نقل گرديده است. اين تواتر منطقي دلالت مي كند بر اينكه هيچ كلمه و آيه يا سوره اي، نه از قرآن كاسته شده و نه بر آن افزوده شده است. بنابراين قرآن كنوني با توجه بر واجد بودن به صفت تواتر از هرگونه تحريفي مصون می‌باشد.
  4. برهان تاريخی: اين برهان مبتني بر نوع نگرش مسلمانان بر مسائل وحي و تمايز مسيحيان از آن است. مسلمانان معتقدند وحي در واقع تكلم و گفتار لفظي خداوند است كه توسط جبرئيل به پيامبر(ص) مي رسد و پيامبر(ص) موظف است عين همان الفاظ را بر مردم برساند. اما مسيحيان بر اين باورند كه وحي در حقيقت انكشاف خدا و تجربه انسان است كه در بشر تجلي مي كند و اين عامل انساني است كه آن را در مقام بازگو تعبير مي كند و لذا ممكن است در تعبيرش مرتكب اشتباه هم بشود. روشن است كه طبق نگرش اول به يقين الفاظ قرآن نمي توان از نقش عامل انساني متاثر شود. از اين رو، چاره اي جز پذيرفتن تحريف ناپذيري قرآن براساس ديدگاه مسلمانان در بين نمي ماند

   

روزنامه كيهان، شماره 21120 به تاريخ 11/5/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

‌فنون متابعت و رفتارسازی 2

در این بخش ‌فنون متابعت و رفتارسازی در راستای آموزش کلاسداری مطرح شده است.
No image

‌فنون متابعت و رفتارسازی 1

در این بخش ‌فنون متابعت و رفتارسازی در راستای آموزش کلاسداری مطرح شده است.
No image

واجب و حرام

در این متن به بیان واجب و حرام با موضوع آموزش کلاسداری پرداخته شده است.
No image

مسابقات عملى (میان پرده ‏ها)

در این بخش به مسابقات عملى (میان پرده‏ ها) در آموزش کلاسداری پرداخته شده است.
No image

رفع خستگى در اجرای برنامه برای نوجوانان و جوانان

در این بخش به موضوع "رفع خستگى" در آموزش کلاسداری پرداخته شده است.

پر بازدیدترین ها

No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
No image

شیوه‏ هاى نوین بیان احکام

در این بخش به شیوه‏ هاى نوین بیان احکام در جهت آموزش کلاسداری پرداخته شده است.
No image

شرح فنون عنصر نشاط و مثال عملی ساختن سخنرانی با فنون

در این بخش "شرح فنون عنصر نشاط و مثال عملی ساختن سخنرانی با فنون" در موضوع آموزش کلاسداری بیان شده است.
No image

شرح فنون و فرمول‌های جذابیت

در این بخش فنون و فرمول‌های جذابیت در آموزش کلاسداری مطرح شده است.
No image

مهارت‌های آغازین تدریس 2

در این بخش مهارت‌های آغازین تدریس در آموزش کلاسداری مطرح شده است.
Powered by TayaCMS