دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

علم کلام

No image
علم کلام

از مهم‌ترین اهداف و رسالت‌های این علم تبیین و تثبیت عقاید دینی، و پاسخ‌گوئی به اشکالات و شبهات در این زمینه است. که یکی از شئونات پیامبران و رهبران الهی و نیز مورد اهتمام ویژه ائمۀ معصومین (علیهم‌السلام) بوده است. بدین جهت می‌توان گفت تاریخ علم کلام با تاریخ ادیان آسمانی آغاز شده است.

تعریف وموضوع علم کلام

کلام علمی است که اعتقادات دینی را بیان کرده، آنها را تبیین و اثبات می‌کند و به دفاع از آنها در برابر شبهه‌ها و اعتراض‌ها می‌پردازد. موضوع آن عبارت از اصول و عقاید دینی است.

اهداف علم کلام

علم کلام سه هدف مهم را بر عهده دارد:

الف- بیان عقاید دین: بشر نیازمند دریافت منظم وطبقه‌بندی شدۀ عقاید دینی است که اما این مهمّ در قرآن کریم و گفته‌های معصومین (علیهم‌السلام) به دلیل طبیعت متون مقدّس به صورت منظم و کلاسیک عرضه نشده است.

از این رو استخراج و تنظیم مباحث عقیدتی بر عهدۀ متکلّم، یعنی دانشمند علم کلام است.

ب- تبیین عقاید دین: متکلّم پس از استخراج اعتقادات دینی، به تبیین، تفسیر، تحلیل و اثبات آنها می‌پردازد. هم‌چنین بر متکلّم است که هماهنگی عقاید دینی با یکدیگر و عدم تعارض میان آنها را روشن سازد.

ج- دفاع از عقاید دینی و پاسخ به شبهه‌ها: وظیفه دیگر متکلّم آن است که از حریم عقاید دینی در برابر اشکال‌ها و اعتراض‌های مخالفانِ دین دفاع کند.

دلیل نام‌گذاری

در این مورد نظرهای مختلفی ارایه شده است از جمله:

الف) این علم موجب می‌شود قدرت سخن‌وری (تکلّم) و استدلال‌گری در انسان افزایش یابد.

ب) در نخستین کتاب‌های عقیدتی، مباحث با عناوین «کلام فی الجیر»، «کلام فی اثبات الصانع» و مانند آن، آغاز می‌شده است.

ج) مهم‌ترین و داغ‌ترین مسأله عقیدتی که در آغاز اسلام مطرح شد، مسأله مخلوق بودن و نبودن «کلام خدا» بود.

‌تاریخ و اسباب پیدایش علم کلام

هرگاه مقصود از علم کلام مطلق بحث و گفتگو درباره عقاید دینی جهت تبیین و اثبات آنها و پاسخگوئی به اشکالات دربارۀ آنها باشد، باید گفت تاریخ پیدایش علم کلام مقارن با تاریخ ظهور اسلام است.

بخش عظیمی از مباحثات کلامی پیامبر اکرم (ص) با بت‌پرستان و اهل کتاب دربارۀ توحید، نبوت و معاد در قرآن کریم و نیز کتب و تاریخ ثبت و نقل گردیده است.

و اگر مقصود پیدایش فرقه‌های دینی و کلامی است، تاریخ پیدایش علم کلام به پس از رحلت پیامبر اکرم (ص) باز می‌گردد و آغاز اختلافات عقیدتی مسلمین که یکی از نخستین و مهم‌ترین آنها مربوط به مسئله امامت و خلافت است. و پس از آن اختلاف دربارۀ قضاء و قدر، صفات خداوند، ماجرای حکمیت و مانند آن است که به دنبال این اختلافات فرقه‌های قدریه، مشتبهه، خوارج و دیگران پدید آمدند. و اگر مقصود از کلام اسلامی، ظهور مذاهب کلامی دارای اصول و قواعد تعریف شده و روش معین کلامی است، تاریخ و پیدایش آن به اوایل قرن دوم هجری باز می‌گردد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

تقریر علامه طباطبایی شاهکاری در مسئله برهان صدیقین

تقریر علامه طباطبایی شاهکاری در مسئله برهان صدیقین

گرچه علامه طباطبایی تقریر خود از برهان صدیقین را مبتنی بر کتاب اسفار ملاصدرا بیان می‌کند، اما به اذعان بسیاری از متفکران برهان علامه کاملترین و بهترین برهان نسبت به پیشینیان خود است.
مخالفان منطقی و عقلانی قاعده الواحد

مخالفان منطقی و عقلانی قاعده الواحد

آقا حسین خوانساری از جمله مخالفان سرسخت قاعده الواحد است.
ماهیت و حکم اخلاقی توریه

ماهیت و حکم اخلاقی توریه

گاه در زندگی اجتماعی خود با دیگران، به خاطر کسب منافعی لازم است دروغ بگوییم.
ساختمان سازی بر قبر اولیای الهی و نفی توهم شرک

ساختمان سازی بر قبر اولیای الهی و نفی توهم شرک

توحید به معنای یکتاپرستی در همه ابعاد از آموزه‌های بنیادین شرایع اسلامی از آدم(ع) تا خاتم(ص) است.
نشانه های ایمان کامل در کلام امام صادق(ع)

نشانه های ایمان کامل در کلام امام صادق(ع)

ایمان همانند هر امر باطنی و قلبی دارای مراتبی است.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
Powered by TayaCMS