دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

قیاس مساوات

No image
قیاس مساوات

كلمات كليدي : مركب، مساوات، مماثل، مشابه

نویسنده : مهدي افضلي

قیاس مساوات از جمله قیاس‌های مرکب است که در برخی موارد از آن بهره جسته می‌شود. دلیل نامگذاری آن به قیاس مساوات، مثالی‌است که منطق‌دانان برای این نوع قیاس استفاده می‌کنند: الف مساوی با "ب" و "ب" مساوی با "ج" است .: الف مساوی با "ج" است. به نظر میرسد این نام گذاری دلیل خاص دیگری ندارد، وگرنه در قالب آن چیزهایی نیز بیان می‌شود که مشتمل بر تساوی نیست، بلکه میان اطراف قضیه نوعی مشابهت، مماثلت و مانند آن برقرار است.

در قیاس مساوات وقتی می‌توان از درستی آن سخن به میان آورد که مقدمه خارجی که در کلام ذکر نمی‌شود صدق کند. از باب نمونه کبرای کلی همانند مساوی مساوی، مساوی است؛ جزء جزء، جزء است، ولی اگر مقدمه خارجی کاذب باشد در این صورت قیاس مورد نظر نیز کاذب خواهد بود. از باب نمونه گفته می‌شود دو نصف چهار است و چهار نصف هشت است، از این‌جا نمی‌توان نتیجه گرفت که دو نصف هشت است، زیرا رابطة میان دو و هشت، یک‌چهارم بودن است نه نصف، به این دلیل قضیة مذکور کاذب است.

مشکل عمده‌ای که در این نوع قیاس وجود دارد این است که حد وسط در قضیه به تمام و کمال تکرار نشده است. بدین رو یکی از شرایط عمومی قیاس‌های اقترانی که تکرار حد وسط باشد در آن رعایت نشده است. از باب نمونه در همان مثال پیش‌گفته اگر قیاس با تمام شرایط بیان شود بدین شکل خواهد بود:

1."الف" مساوی با "ب" است

2. "مساوی با "ب"" مساوی با "ج" است

3. .: "الف" مساوی با"ج" است

ولی به نحو متعارف به جای (2)گفته می‌شود: "ب" مساوی با"ج" است.

برای رفع این مشکل، باید با استفاده از همان قالب کلی این قیاس را به شکل واقعی آن برگرداند. نحوة تحویل آن به یک قیاس منتج بدین صورت است که آنرا به دو قیاس حملی تحلیل کنیم.

قیاس اول بدین شکل است:

1. "الف" مساوی "ب" است،

2. "هر چیزی مساوی ب" مساوی با مساوی "ج" است

قضیه (2) از مقدمه دوم قیاس مساوات مبنی بر این‌که "ب" مساوی "ج" است اخذ شده است. طبق این مقدمه "چیزی مساوی ج" تعبیر دیگر از "ب" است. اگر گفته شود: هر چیزی مساوی با "ب" مساوی "ب" است قضیة صادقی است. لذا می‌توان به جای تعبیر "چیزی مساوی ج"، "ب" را قرار داد و قضیة بدین گونه شکل می‌گیرد:

3. مساوی ب مساوی با مساوی ج است؛ نتیجة حاصل از این مقدمات چنین است

4. الف مساوی با مساوی ج است.

قیاس دوم نیز بدین قرار ترتیب داده می شود

1. الف مساوی با مساوی ج است، کبرای آنرا همان مقدمه خارجی پیش‌گفته قرار می‌دهیم

2. مساوی با مساوی "ج" مساوی با "ج" است، با حذف حد وسط، یعنی " مساوی با مساوی "ج" این نتیجه حاصل می‌شود:

3. "الف" مساوی با "ج" است. (مطلوب)

مقاله

نویسنده مهدي افضلي

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

اقتصاد اسلامی، اصالت فرد و جامعه

در شماره‌های قبل به تبیین و بررسی مقوله‌های بنیادین ذیل از نگاه اسلام و نظام لیبرال سرمایه داری مبادرت ورزیدیم: 1- خداشناسی؛ 2- جهان شناسی؛ 3- انسان شناسی.‌
ژان باتیست سه و قانون بازار

ژان باتیست سه و قانون بازار

اشاره: ژان باتیست سه، اقتصاددان، اندیشمند و نویسنده قرن هجدهم اروپاست که آثار و کتب قابل توجهی در باب اصول علم اقتصاد و روش‌های موفقیت در فعالیت‌های اقتصادی دارد.
شاخص های فعالیت های اقتصادی

شاخص های فعالیت های اقتصادی

پرسش: در آموزه‌های اسلامی چه شاخص‌هایی برای فعالیت‌های اقتصادی پربرکت معرفی شده است؟
No image

اختلاس چیست؟

کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مقابله با فساد در ماده 17 هرگونه برداشت، استفاده و تصرف غیرمجاز از مال یا وجوه دولتی یا شخصی یا اوراق بهادار و هرچیز دیگر با ارزش توسط مقام دولتی جهت منافع خود یا هر شخص یا هر نهاد دیگری را که بنا به موقعیت شغلی به وی واگذار شده است چنانچه با عمد صورت گرفته باشد تحت عناوین اختلاس Embezzlement Misappropriation و یا persion جرم دانسته است.
نقش تجارت در اقتصاد مقاومتی

نقش تجارت در اقتصاد مقاومتی

اقتصاد مقاومتی، اقتصادی است که بتواند ضمن قوامیت برای جامعه، هرگونه فشار و بحران‌های داخلی و بیرونی را به سادگی پشت سربگذارد و با قدرت، اقتصاد پویا و شکوفایی را به نمایش بگذارد و بامقابله با هر بحرانی اجازه ندهد استقلال جامعه با خطر مواجه شود.

پر بازدیدترین ها

No image

اختلاس چیست؟

کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مقابله با فساد در ماده 17 هرگونه برداشت، استفاده و تصرف غیرمجاز از مال یا وجوه دولتی یا شخصی یا اوراق بهادار و هرچیز دیگر با ارزش توسط مقام دولتی جهت منافع خود یا هر شخص یا هر نهاد دیگری را که بنا به موقعیت شغلی به وی واگذار شده است چنانچه با عمد صورت گرفته باشد تحت عناوین اختلاس Embezzlement Misappropriation و یا persion جرم دانسته است.
اوضاع اقتصادی ایران در دوران پهلوی دوم

اوضاع اقتصادی ایران در دوران پهلوی دوم

اقتصاد ایران از جمله بخش‌هایی که در طول دوران گذشته کمتر تحول تأثیر گذار و درون زایی را در آن شاهد بوده‌ایم.
ویژگی های اقتصاد در جامعه اسوه ی اسلامی

ویژگی های اقتصاد در جامعه اسوه ی اسلامی

مکتب اقتصادی اسلام، در صدد تامین اهداف فراوانی است که برخی از آنها اخلاقی و برخی دیگر اجتماعی است، در این جا به بعضی از آن اهداف که دارای اهمیت بیشتری است، اشاره می‌شود:
ربا، نرخ بهره و نرخ نسیه

ربا، نرخ بهره و نرخ نسیه

«ای کسانی که ایمان آورده‌اید از خدا پروا کنید، و اگر مومنید، آنچه از ربا باقی مانده است واگذارید و اگر [چنین] نکردید، بدانید به جنگ با خدا و فرستاده وی برخاسته‌اید»
نظام اقتصادی اسلام و علم تحلیل اقتصاد اسلامی

نظام اقتصادی اسلام و علم تحلیل اقتصاد اسلامی

دین و اقتصاد، دو حوزه کاملاًَ نزدیک به هم هستند. از جهت تاریخی ملاحظه می‌کنیم که عالمان پیشین اقتصاد از طبقه راهبان و عالمان ربانی بودند.
Powered by TayaCMS