دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اوضاع اقتصادی ايران در زمان مصدق

در دوره مصدق کشور در وضعيت نابسامانی به لحاظ اقتصادی قرار داشت.
اوضاع اقتصادی ايران در زمان مصدق
اوضاع اقتصادی ايران در زمان مصدق

در دوره مصدق کشور در وضعيت نابسامانی به لحاظ اقتصادی قرار داشت. تحريم نفتی انگليس، خودداری آمريکا از پرداخت کمک مالی، خودداری شوروی از پرداخت بدهیهای زمان جنگ، بیثباتی سياسی و... بخشی از اين مشکلات بود. در چنين وضعيتی معمولاً هر دولتی در مدت زمانی کوتاه سقوط خواهد کرد. اما الف) واقعگرايی و کارآيی نسبی دولت در برابر اين وضعيت ب) ميزان آمادگی مردم به خاطر دستيابی به هدف اجتماعی والاتر، هر خوانندهای را متعجب میکند. دولت به خصوص در مورد تجارت خارجی موفق بود و توانست واردات را بدون کاهش شديد آن محدود کند. در عين حال که برای افزايش صادرات غيرنفتی کشور سخت میکوشيد. در نتيجه ايران حتی توانست در حساب مبادلات غير نفتی مازاد تجاری به دست آورد. حتی در دومين و آخرين سال حکومت مصدق اين مازاد بسيار قابل توجه بود.

کوشش برای افزايش صادرات غيرنفتی به خصوص در مورد فرش بسيار موفق بود. در سال ۱۳۳۱ ارزش صادرات فرش ۱۳۳۹ ميليون ريال يا دو برابر ارزش صادرات آن در دو سال قبل بود. از اين گذشته، دولت برای افزايش صادرات اقلامی مانند گوسفند زنده (به عربستان سعودی) و تنباکو (به شوروی) که پيشتر به مقدار قابل ملاحظهای صادر نمیشد، کوشيد. اين به آن معنا بود که ايرانيان بايد کمتر از گذشته محصولات توليد خودشان را مصرف کنند، اما از آن جا که دولت فاسد نبود و مردم با دولت همکاری میکردند، اين امر امکانپذير بود. برای مثال در اوايل سال ۱۳۳۱ دولت با توزيع مقدار زيادی ماهی تازه که توليد آن در همان اواخر از دست شوروی خارج شده بود (امتياز طويلالمدت آنها برای بهرهبرداری از سهم ماهی ايران در دريای خزر پايان يافته و به وسيله دولت ايران تمديد نشده بود.) از خطر افزايش قيمت گوشت گوسفند، به طور مؤثر جلوگيری کرد.

همه اينها نشان میدهد که در فضای اجتماعی - سياسی مناسب حتی با وجود کمبودهای اقتصادی و مالی فراوان کارهای بسياری میتوان انجام داد.... لکن واضح است که هيچ يک از اين کوششها نمیتوانست در بلندمدت با موفقيت توأم باشد و دولت خود میدانست که همه چيز در گرو حل شرافتمندانه مسأله نفت است گرچه با کمال تأسف به اين آگاهی عمل نکرد. بنابراين در سال ۱۳۳۲ مصدق تصميم گرفت عرضه پول را برای توسعه فعاليتهای اقتصادی داخلی افزايش دهد. اما برای جلوگيری از احتکار تصميمش را مخفی نگه داشت. اين شکلی از سياست «کينزی»بود و در شرايط خاص آن زمان، از لحاظ اقتصادی «محض» عاقلانه مینمود: تقاضای کل ساختگی به سطحی بسيار کمتر از ميزان ظرفيت توليدی کشور رسانده شده بود. بنابراين کمبود تقاضا و راکد ماندن منابع اقتصادی را میشد با افزايش عرضه پول تعديل کرد. همين اقدام به چاپ محرمانه اسکناس بود که بهانهای به دست مخالفان داد تا دولت را در مجلس استيضاح کنند و نيز به نوبه خود باعث شد که در مرداد ۱۳۳۲ اندکی قبل از کودتا، مصدق اشتباه تاکتيکی برگزاری رفراندوم برای انحلال مجلس را مرتکب شود.

منبع: همايون کاتوزيان، محمدعلی، اقتصاد سياسی ايران، ترجمه محمدرضا نفيسی و کامبيز عزيزی، نشر مرکز، ۱۳۷۴.


روزنامه دنيای اقتصاد، شماره 4399 به تاريخ 22/5/1397، صفحه 30(تاريخ و اقتصاد)

روزنامه دنیای اقتصاد

تاریخ انتشار: 22 مرداد ماه 1397

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

آشنایی با اعتبار قطعنامه‌های سازمان‌های بین‌المللی

آشنایی با اعتبار قطعنامه‌های سازمان‌های بین‌المللی

تقریباً همه روزه شاهد صدور قطعنامه‌هایی از سوی سازمان‌های بین‌المللی هستیم، به گونه‌ای که قسمت مهمّی از حقوق بین‌الملل را تشکیل می‌دهند، حال سؤالی که مطرح است این است که آیا این سازمان‌ها اصولاً صلاحیت صدور قطعنامه و یا به عبارتی صلاحیت تقنینی دارند یا نه؟
نهضت ترجمه و آثار آن در صدر اسلام

نهضت ترجمه و آثار آن در صدر اسلام

مناظرات علمی که در مراکز دانشی مسلمانان و گاه دربار خلفا به‌پا می‌شد و طی آن، گروهی از دانشمندان کشور‌های دور و نزدیک برای مباحثه دعوت می‌شدند، انگیزه فراوانی برای عالمان اسلامی ایجاد کرده بود تا با ترجمه رساله‌ها و درک زبان کشور‌های علم‌پرور به توان محاجه و مناظره علمی خود بیفزایند.
فواید و برکات «بسم الله الرحمن الرحیم»

فواید و برکات «بسم الله الرحمن الرحیم»

عبارت «بسم اللّه الرحمن الرحیم» نخستین عبارت قرآن است که در اول سوره علق (اقرا) بر پیامبر (صلی الله علیه وآله) نازل شد و در احادیث شیعی این عبارت سرآغاز قرآن معرفی شده است.
بررسی سیمای مرفهین بی‌درد در قرآن

بررسی سیمای مرفهین بی‌درد در قرآن

یکی از اصطلاحات اقتصادی قرآن، واژه اتراف است که ناظر به نوعی سبک زندگی برخاسته از بینش و فلسفه نادرست نسبت به هستی است.
پرسش و پاسخ آثار وضعی گناه

پرسش و پاسخ آثار وضعی گناه

گناهان انسان علاوه بر آثار اخروی آن، چه آثار وضعی در این دنیا برای انسان به همراه دارد؟
Powered by TayaCMS