دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اسلام قرآنی: رحمانی يا غضبانی

No image
اسلام قرآنی: رحمانی يا غضبانی

 

اسلام واقعي که آدم(ع) تا خاتم(ص) بدان دعوت کرده اند، داراي کدام خصيصه است: رحماني يا غضباني؟ برخي مي خواهند بگويند که اسلام، دين خشونت و غضب و کشتار و جهاد و خونريزي است؛ برخي نيز مي گويند اسلام دين رحمت است. هر کدام از اينها به گروهي از آيات تمسک مي جويند و آن را دليل بر سخن خود قرار مي دهند.

برخي با تمسک به اينکه خداوند پيامبر(ص) را رحمت براي جهانيان قرار داده (انبياء، آيه 107) از اسلام رحماني سخن مي گويند.

اما حقيقت اين است که اسلام از آدم(ع) تا خاتم(ص) اسلام متعادل است که ميان رحمت و غضب و نرمي و غلظت جمع کرده است. آيات بسياري بر اين نکته تاکيد دارد. از جمله مهم ترين آيات مي توان به آيه 29 سوره فتح اشاره کرد که مي فرمايد: مُّحَمَّدٌ رَّسُولُ اللَّهِ وَالَّذِينَ مَعَهُ اَشِدَّاء عَلَي الْکُفَّارِ رُحَمَاء بَيْنَهُمْ؛ محمد، پيامبر خدا و کساني که با او هستند بر کافران سختگيرند و با يکديگر مهربان.

اسلام سنت ها و قوانيني دارد که هرگز تغيير نمي کند و در همه شرايع و مناهج ثابت است و بدل براي آن آورده نمي شود و گاه به گاهي ندارد؛ يعني نه تبديلي است نه تحويلي تا حالي به حالي باشد.(فاطر، آيه 43)

بر اساس آموزه هاي قرآني، اسلام دين خدا است(آل عمران، آيه 19) و هر کسي غيراز آن بپذيرد از او پذيرفته نمي شود.(آل عمران، آيه 85) از اين رو همه پيامبران به اسلام دعوت مي کردند و مسلمان بودند.

اسلام در قالب شرايع و منهاج ارائه شده است(شوري، آيه 13؛ مائده، آيه 48) تا به مقتضيات زمان و مکان توجه داده شود. آخرين شريعت همان است که پيامبر(ص) آورده (جاثيه، آيه 18) تا در قالب اسلام کامل با امامت و ولايت، ساختار و محتوا و مفادش تا قيامت حفظ شود.(مائده، آيه 3)

اين دين اسلام و شريعت پيامبر اکرم(ص) همه ابعاد زندگي را بيان کرده است(نحل، آيه 89). بنابراين، هر گونه نظريه درباره نيازآن به تغيير و تبديل و تحول و کمبود و نقص و مانند آنها باطل بوده و معتقد به آن کافر است.

با توجه به آموزه هاي قرآني مي توان گفت به همان اندازه که اسلام خشونت داعشي و طالباني و بوکوحرامي و ديگر تکفيري ها باطل دانسته و مخالف آموزه هاي صريح قرآن و سنت و سيره معتبر پيامبر(ص) است؛دعوت به اسلام رحماني بدون سنت هايي چون جهاد عليه ظلم و استکبار(نساء، آيه 75)، نيزباطل و مخالف کتاب و سنت است.

به سخن ديگر، خروج از دايره وسط و ميانه و اعتدال و عدالت و نيزافراط و تفريط، از مصاديق اسلام شيطاني و اسلام آمريکايي است. بر همين اساس اسلام رحماني مخالفان جهاد و غليظ بودن نسبت به کفار و منافقان و فتنه گران، چيزي جز اسلام آمريکايي نيست.

روزنامه كيهان، شماره 21124 به تاريخ 15/5/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

حکمت 17 نهج البلاغه : ضرورت رنگ كردن موها

حکمت 17 نهج البلاغه موضوع "ضرورت رنگ كردن موها" را مطرح می کند.
No image

حکمت 2 نهج البلاغه : شناخت ضدّ ارزش‏ها

حکمت 2 نهج البلاغه موضوع "شناخت ضدّ ارزش‏ها" را مطرح می کند.
No image

حکمت 31 نهج البلاغه : ارزش و والايى انجام دهنده كارهاى خير

حکمت 31 نهج البلاغه به تشریح موضوع "ارزش و والايى انجام دهنده كارهاى خير" می پردازد.
No image

حکمت 16 نهج البلاغه : شناخت جايگاه جبر و اختيار

حکمت 16 نهج البلاغه به موضوع "شناخت جايگاه جبر و اختيار" می پردازد.
No image

حکمت 1 نهج البلاغه : روش برخورد با فته ها

حکمت 1 نهج البلاغه موضوع "روش برخورد با فتنه‏ ها" را بررسی می کند.

پر بازدیدترین ها

No image

حکمت 445 نهج البلاغه : راه غرور زدایی

حکمت 445 نهج البلاغه به موضوع "راه غرور زدایی" می پردازد.
No image

حکمت 380 نهج البلاغه : شناخت خوبی ها و بدی ها

حکمت 380 نهج البلاغه به موضوع "شناخت خوبی ها و بدی ها" اشاره می کند.
No image

حکمت 139 نهج البلاغه : علمى، اخلاقى، اعتقادى

موضوع حکمت 139 نهج البلاغه درباره "علمى، اخلاقى، اعتقادى" است.
No image

حکمت 289 نهج البلاغه : ضرورت عبرت گرفتن

حکمت 289 نهج البلاغه به موضوع "ضرورت عبرت گرفتن" می پردازد.
No image

حکمت 371 نهج البلاغه : اقسام روزی و پرهیز از حرص زدن

حکمت 371 نهج البلاغه به موضوع "اقسام روزی و پرهیز از حرص زدن" می پردازد.
Powered by TayaCMS