دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

موانع فهم قرآن

پرسش: برای کسی که می‌خواهد قرآن را بفهمد و در معانی آن تدبر و در سلوک خود آموزه‌های وحیانی را متجلی سازد چه موانعی وجود دارد لطفا به نحو اجمال آنها را توضیح دهید؟
موانع فهم قرآن
موانع فهم قرآن

پرسش: برای کسی که می‌خواهد قرآن را بفهمد و در معانی آن تدبر و در سلوک خود آموزه‌های وحیانی را متجلی سازد چه موانعی وجود دارد لطفا به نحو اجمال آنها را توضیح دهید؟

پاسخ: شکی نیست که قرآن کتاب راهنمای عمل و نقشه راه سعادت انسان در دنیا و آخرت است و کسی که آموزه‌های آن را الگو و راهنمای عمل خود قرار نمی‌دهد. به طور طبیعی نمی‌تواند در مسیر تکامل و سیرالی الله و قرب الهی گام بردارد. در این راستا شناخت موانع فهم قرآن و ضرورت مقابله با آنها از اهمیت بالایی برخودار است. بدین لحاظ با عنایت به جایگاه والای این موضوع از لسان یکی از سالکین الی الله مرحوم میرزا جوادملکی در کتاب المراقبات، ج1، صفحه312، این موانع را بیان می‌کنیم. « (ای سالک طریق معرفت) کسی که می‌خواهد قرآن را بفهمد، واجب است که خود را از موانع فهم خالی سازد والاحق انتفاع را از قرآن نمی برد. (و آن گونه که باید از قرآن استفاده نخواهدکرد)، بلکه اگر از موانع فهم خالی و عاری نگردد، زیان هم خواهد برد، و برای موانع فهم وجوهی شمرده‌اند که عبارت است از:

اول: مقیدشدن در اداکردن دقیق حروف از مخارج آن و حفظ حدود محاسن تجوید و این مطلب مانع از تدبر در معانی آیه می‌شود و طلب فهم برای او ممکن نخواهد شد. من می‌گویم که این حق است، الا آنکه از موانع استفهام نیست، بلکه از موانع تدبری است که آن تدبر، از اسباب استفهام و طلب فهم است.

دوم: اینکه صنعت و خلقی از اخلاق رذیله و صفات خبیثه در قاری باشد که موجب طبع قلب (و زنگار دل) از فهم معانی قرآن شود، چنانکه بعضی از آیات قرآن دلالتی بر آن دارد، مانند: «کذلک یطبع الله علی کل قلب متکبر جبار» این گونه خدا بر دل هر متکبر و زورگویی مهر می‌نهد. (غافر-35) و در جای دیگر می‌فرماید: «و ما یتذکر الامن ینیب» و جز کسانی که به خدا رجوع پی درپی دارند کسی متذکر نمی شود. (غافر-13) پس این صفات، درقلب تولید کدورت و تیرگی می‌نماید که مانع از فهم حقایق اشیاء می‌شود، نظیر زنگاری که بر روی آینه مانع از دیدن صورتها در آن می‌گردد و شکلها را به خوبی منعکس نمی‌کند.

سوم: اینکه معتقد به امر باطلی باشد و آن را برای خویشتن، مذهب اتخاذ نموده و ماورای اعتقاد خود را کفر یا ضلال بپندارد. این امر نیز از موانع فهم است، زیرا قبل از آنکه قلب به سبب قرآن روشن و نورانی شود تا بتواند حق را ببیند، آن را کفر پنداشته و به رد و تاویل و توجیه آن می‌پردازد و مادامی که چنین تعصب باطلی در او موجود باشد، هرگز به حق هدایت نمی‌شود.

چهارم: آنکه در تفسیر آیه، تفسیر ظاهری را بیابد و معتقد شود که مراد خدا، منحصر به آن است و برداشتی غیر از این معنا، تفسیر به رای و حرام می‌باشد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان آخرین مرحله از مراحل سیر و سلوک معنوی انسان

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان آخرین مرحله از مراحل سیر و سلوک معنوی انسان در رابطه با موضوع دهه محرم در این قسمت قرار دارد.
No image

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان زیارت نامه ی حضرت عباس علیه السلام

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان زیارت نامه ی حضرت عباس علیه السلام در رابطه با موضوع دهه محرم در این قسمت قرار دارد.
No image

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان نگاه تطبیقی به تاریخ

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان نگاه تطبیقی به تاریخ در رابطه با موضوع دهه محرم در این قسمت قرار دارد.
No image

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان اصلاحات در نهضت کربلا

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان اصلاحات در نهضت کربلا در رابطه با موضوع دهه محرم در این قسمت قرار دارد.
No image

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان تجلیل اهل بیت از امام حسین علیه السلام و حادثة عاشورا

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان تجلیل اهل بیت از امام حسین علیه السلام و حادثة عاشورا در رابطه با موضوع دهه محرم در این قسمت قرار دارد.

پر بازدیدترین ها

No image

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان زیارت نامه ی حضرت عباس علیه السلام

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان زیارت نامه ی حضرت عباس علیه السلام در رابطه با موضوع دهه محرم در این قسمت قرار دارد.
No image

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان اهمیت مجلس روضه

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان اهمیت مجلس روضه در رابطه با موضوع دهه محرم در این قسمت قرار دارد.
No image

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان معرفت به مقام امام مقدمه ی فهم رفتار امام

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان معرفت به مقام امام مقدمه ی فهم رفتار امام در رابطه با موضوع دهه محرم در این قسمت قرار دارد.
No image

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان حربن یزیدریاحی

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان حربن یزیدریاحی در رابطه با موضوع دهه محرم در این قسمت قرار دارد.
No image

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان آموزه های عاشورا(دستگیری خداوند و اهل بیت علیهم السلام )

سخنرانی استاد فرحزاد با عنوان آموزه های عاشورا(دستگیری خداوند و اهل بیت علیهم السلام ) در رابطه با موضوع دهه محرم در این قسمت قرار دارد.
Powered by TayaCMS