دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

شکر نکردن نعمت در کلام امام جواد (ع)

امام جواد (علیه السلام) فرمود: «نعمتی که سپاسگزاری نشود، مانند گناهی است که آمرزیده نشود» (غررالحکم 6/441/10926)
شکر نکردن نعمت در کلام امام جواد (ع)
شکر نکردن نعمت در کلام امام جواد (ع)

قال الجواد (علیه السلام):

«ِنعمَةٌ لاتُشکَرُ کَسَیِّئَةٍ لاتُغفَرُ»

(غررالحکم 6/441/10926)


امام جواد (علیه السلام) فرمود:

«نعمتى که سپاسگزارى نشود، مانند گناهى است که آمرزیده نشود»

توضیح:

«سپاسگزارى و کفران نعمتها»

پیامبر اسلام (صلى الله علیه و آله و سلم) در تعریف شکر مى فرماید:

«خصلتان من کانتا فیه، کان عندالله شاکرا صابرا: من نظر فى دینه الى من فوقه فاقتدى به ونظر فى دنیاه الى من هو دونه فشکرالله».

«دو خصلت است که در هر کس باشد، پیش خدا شکرگزار و صبر کننده محسوب مى شود: کسى که در دین خود به بالاتر از خودش بنگرد و به وى اقتدا نماید و در دنیایش به کسى که از وى پائین تر است بنگرد و خدا را شکر کند»


انسان شکرگزار، کسى است که در دین به بالاتر از خود بنگرد و به او اقتداء کند، و در امور دنیا به پائین تر از خود نگاه کند و شکرگزار خدا باشد. و اگر در امور دنیا به بالاتر از خود بنگرد، و بر آنچه از دست داده ، تاسّف بخورد، خداوند او را شکرگزار و صابر به حساب نمى آورد.

حضرت امام جواد (علیه السلام) در این حدیث عدم شکر نعمت از سوی بنده را همانند عدم مغفرت گناه از سوی خداوند می داند؛ چرا که همچنانکه اثر گناه با عدم استغفار بنده و عدم بخشش الهی از بین نمی رود، آثار و دوام نعمتهای الهی نیز با عدم سپاسگذاری انسان از نعمت های الهی از بین می رود.
از آنجا که به فرموده قرآن کریم:

«لیس للانسان الا ما سعى»

«براى انسان جز سعى و کوشش او نیست»

لذا تلاش‍ انسان به تفاوت درجات نعمت، متفاوت مى شود و مراحل شکرگزارى نیز، نسبت به همدیگر؛ مانند نعمت زندگى که خداوند به تمامى بشر از فقیر و غنى و زمامدار، ارزانى داشته ، تفاوت شایانى دارد. از قبیل آب و هوا، و عقل و اراده، و سلامتى، که اینها نعمتهاى دائمى براى بشر است . و اگر چیزى از آنها مختل و نابود شود، نظام زندگى بشر مختل خواهد شد.

    منبع: آداب معاشرت در اسلام، ص 173.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

مشعشعیان

مشعشعیان

سیدمحمد بن فلاح، از نوادگان  امام کاظم (ع)، در واسط عراق زاده شد.
فرقه نعمانیه

فرقه نعمانیه

تفرق و انشعاب در تمام مذاهب رویدادی انکار نشدنی است اما برخی اوقات حقایق این انشعاب در اثر تعصبات مخفی می‌شود بلکه افتراء و دروغ دشمنان یک مذهب، انشعابات کاذبی را به صحنه مذهب مورد نظر می‌رساند.
فرقه رافضه Rafzh

فرقه رافضه Rafzh

اسامی مختلفی می‌تواند به هر فرقه یا مذهبی اطلاق شود.اما در برخی موارد اطلاق و نامگذاری اسامی، بر اساس دشمنی مخالفین صورت می‌گیرد. انگیزه دشمنان، تحقیر و توهین به فرقه یا مذهب مذکور می‌باشد. این شیوه توسط عموم اهل سنت در مورد شیعه بکار رفته و امروزه نیز بکار می‌رود.
فرقه فطحیه Fthyh

فرقه فطحیه Fthyh

نیمه اول قرن دوم از نظر ظهور فرق و مذاهب گوناگون در دامن امت اسلامی بسیار گسترده می‌نماید.
فرقه شمطیه Shmtyh

فرقه شمطیه Shmtyh

اعتقاد به مهدویت از ارکان عقائد شیعی است و در ادیان و مذاهب دیگر وجود منجی آخرالزمان به اشاره بیان شده است. این عامل امید دهنده اگر به طور صحیح تبیین نشود مشکلاتی را به دنبال خواهد داشت.

پر بازدیدترین ها

No image

نفس زکیه

No image

کردار و حسادت عایشه

No image

منابع اسلامی تصوف

No image

فرقه ی نعمت اللهیه

Powered by TayaCMS