دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

كلنگ اولين راه آهن دولتی ايران

همين که عمليات ابتدايی مساحی و نقشهبرداری و قسمتی از نقشههای قطعی در شمال و جنوب تمام شد و مقدمات کار برای شروع ساختمان فراهم گرديد، در روز يکشنبه ۲۳ مهرماه ۱۳۰۶ش رضاشاه در ميان شليک توپ، کلنگ نقرهای را که حاج مخبرالسلطنه رئيس الوزرا و وزير فوايد عامه به دست او دادند در صحرای بيرون دروازه محمديه که بعداً ايستگاه راه آهن شد به زمين زد.
كلنگ اولين راه آهن دولتی ايران
كلنگ اولين راه آهن دولتی ايران

همين که عمليات ابتدايی مساحی و نقشهبرداری و قسمتی از نقشههای قطعی در شمال و جنوب تمام شد و مقدمات کار برای شروع ساختمان فراهم گرديد، در روز يکشنبه ۲۳ مهرماه ۱۳۰۶ش رضاشاه در ميان شليک توپ، کلنگ نقرهای را که حاج مخبرالسلطنه رئيس الوزرا و وزير فوايد عامه به دست او دادند در صحرای بيرون دروازه محمديه که بعداً ايستگاه راه آهن شد به زمين زد. آن روز هوا توفانی بود و باد به شدت میوزيد به طوری که چادرهای نمايندگان سياسی و هيأت دولت را از جا کند. در آن انقلاب هوا، کلنگ راه آهن زده و اجازه داده شد که در جنوب و شمال و مرکز شروع به ساختن راه شود. هفت ماه بعد در ۳۰ فروردين ۱۳۰۷ ساختن راه آهن در شمال به دست آلمانها شروع شد و در جنوب به دست آمريکايیها.

اولين کشتی حامل وسايل راه آهن که از آمريکا خواسته شده بود در تاريخ ۱۸ آذر ۱۳۰۷ وارد بندر خورموسی شد و عبارت از يک ماشين پلسازی، ۲۰ هزار متر تراورس آهنی و مقداری اشيای ديگر بود. از طرف اداره مرکزی سنديکا دستور داده شد که فوراً شروع به ريلگذاری کنند و از فردای آن روز شروع شد... اشکال کار يکی دوتا نبود. نداشتن وسايل لازم و نبودن عده کافی مهندس و کارگر بصير مطلع، کار در نواحی باتلاقی و ناسالم ساحل دريای خزر، مالاريا و بيماریهای ديگر و احياناً حمله و مزاحمت وحوش. بريدن و صاف کردن جنگلها و پر کردن باتلاقها از دشواریهای ساختمان راه آهن شمال بود. گرمای طاقتفرسای نواحی خليج و سرمای سخت مناطق کوهستانی، نبودن آب و آذوقه در غالب نقاط، مشکل بزرگ عبور از کوهستانهايی که تاکنون چندان پای بشر به آنجا نرسيده بود، انتظار کشيدن و صرف وقت برای تهيه غذا و مايحتاج در بيابانها، تهيه اسباب و ادوات کار حتی اسبابهای جزئی و خرد و ريز مثل پيچ و مهره و وسايل مختصر نقشهبرداری و نقشهکشی که بايد به خارج سفارش داده شود و از خارج فراهم شود. همه اينها از موانع پيشرفت کار به شمار میرفت.

منبع: حسين محبوبی اردکانی، تاريخ مؤسسات تمدنی جديد در ايران، انتشارات دانشگاه تهران، ۱۳۷۰.



روزنامه دنيای اقتصاد، شماره 4394 به تاريخ 16/5/97، صفحه 30(تاريخ و اقتصاد)

روزنامه دنیای اقتصاد

تاریخ انتشار: 16 مرداد ماه 1397

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

نهضت ترجمه و آثار آن در صدر اسلام

نهضت ترجمه و آثار آن در صدر اسلام

مناظرات علمی که در مراکز دانشی مسلمانان و گاه دربار خلفا به‌پا می‌شد و طی آن، گروهی از دانشمندان کشور‌های دور و نزدیک برای مباحثه دعوت می‌شدند، انگیزه فراوانی برای عالمان اسلامی ایجاد کرده بود تا با ترجمه رساله‌ها و درک زبان کشور‌های علم‌پرور به توان محاجه و مناظره علمی خود بیفزایند.
آشنایی با اعتبار قطعنامه‌های سازمان‌های بین‌المللی

آشنایی با اعتبار قطعنامه‌های سازمان‌های بین‌المللی

تقریباً همه روزه شاهد صدور قطعنامه‌هایی از سوی سازمان‌های بین‌المللی هستیم، به گونه‌ای که قسمت مهمّی از حقوق بین‌الملل را تشکیل می‌دهند، حال سؤالی که مطرح است این است که آیا این سازمان‌ها اصولاً صلاحیت صدور قطعنامه و یا به عبارتی صلاحیت تقنینی دارند یا نه؟
راهکار قرآنی برای برون‏رفت از مشکلات

راهکار قرآنی برای برون‏رفت از مشکلات

انسان همواره با مشکلاتی مواجه است. هر کسی دوست دارد تا این مشکلات را از پیش روی خود بردارد، اما در بسیاری از موارد ناتوان از آن است، زیرا هر کاری در دنیا نیازمند تحقق مقتضیات و برداشته شدن موانع است؛ بسیاری از این مقتضیات و موانع بیرون از حوزه قدرت و عمل و اختیار ما است.
فواید و برکات «بسم الله الرحمن الرحیم»

فواید و برکات «بسم الله الرحمن الرحیم»

عبارت «بسم اللّه الرحمن الرحیم» نخستین عبارت قرآن است که در اول سوره علق (اقرا) بر پیامبر (صلی الله علیه وآله) نازل شد و در احادیث شیعی این عبارت سرآغاز قرآن معرفی شده است.
پرسش و پاسخ آثار وضعی گناه

پرسش و پاسخ آثار وضعی گناه

گناهان انسان علاوه بر آثار اخروی آن، چه آثار وضعی در این دنیا برای انسان به همراه دارد؟
Powered by TayaCMS