دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

احسان و نیکی

بر تو باد به احسان و نیکو کاری که آن بالاترین زراعت و سود آورترین مال و کالا است.
احسان و نیکی
احسان و نیکی

احسان و نیکی

قال علی (ع) :«عَلَیْکَ بِالإِحْسَانِ فَإِنَّهُ أَفْضَلُ زِرَاعَةٍ وَ أَرْبَحُ بِضَاعَةٍ»(تصنیف غررالحکم و دررالکلم ، حدیث 8714 ، ص383)

یکی از علامت‌ها و ویژگی‌هایی که در روایات برای انسان مؤمن بر شمرده شده احسان و نیکوکاری نسبت به دیگران است. حضرت علی (ع) می‌فرمایند:

«الْمُؤْمِنُ صَدُوقُ اللِّسَانِ بَذُولُ الإِحْسَانِ»[1]

انسان مؤمن بسیار راستگو و بسیار احسان‌گر است.

در روایات بر این نکته تأکید شده است که انسان مؤمن باید احسان و نیکی به دیگران را از شعار و لقلقه زبان فراتر، بلکه آن را نصب العین و شعار جان خود قرار دهد. حضرت علی(ع) می‌فرمایند:

«أشعر قلبک الرّحمة لجمیع النّاس و الإحسان الیهم»

رحمت و بخشندگى به همه مردم و نیکى کردن در حق ایشان را شعار جان خود قرار ده.[2]

اگر انسان در زندگی احسان و نیکی به دیگران را سرلوحه زندگی خود قرار دهد و تا حد توان به دیگران کمک کند، خداوند نیز در زندگی به او کمک خواهد کرد، از همین رو در روایات احسان و نیکوکاری به عنوان بالاترین و سود آورترین سرمایه معرفی شده است. از امام کاظم(ع) روایت شده که در بنی اسرائیل مرد نیکوکاری بود که دارای همسر نیکوکاری بود روزی در خواب مشاهده کرد که خداوند مدت معینی را برای عمر او قرار داده به طوری که نصف عمرش در وسعت و گشایش و نصف دیگر عمرش در تنگ دستی قرار داده است؛ پس در نتیجه مخیّری تا برای خودت یا نصف اول را انتخاب کنی یا نصف دوم را ، آن مرد گفت: من در زندگی همسری دارم که باید با او مشورت کنم. فردای آن روز، آن مرد قضیه خواب خود را برای همسرش تعریف کرد. همسرش به او گفت: نصف اول را انتخاب کن و عافیت و سلامتی را مقدم بدار، شاید خداوند به ما ترحم کند و نعمتش را بر ما تداوم بخشد. در شب بعد آن مرد در خواب کسی را دید و به او گفت: نصف اول را انتخاب کردم از آن به بعد دنیا از هر جهت به آن مرد رو کرد. هر زمان که نعمتی به او می‌رسید همسرش به او می‌گفت: اقوام و نیازمندان را نیز فراموش نکن و به آنها نیز بده و به آنها احسان و نیکی کن و به همسایه و برادرت نیز ببخش. زمانی که نصف اوّل عمر آن مرد گذشت و زمان نیمه دوم عمر آن مرد فرا رسید. آن مرد نیکوکار همان کسی را که در خواب دیده بود باز در خواب مشاهده کرد که به او گفت: خداوند به خاطر کارهایی که انجام دادی از تو راضی است و تمام عمرت را مانند نیمه اول عمرت در وسعت و نعمت قرار داد.[3]

بنابر این اگر انسان در زندگی به فکر دیگران باشد و به آنها کمک کند و نسبت به دیگران احسان و نیکی داشته باشد، این احسان و نیکی او سرمایه‌ای سود آور برای او خواهد بود و خداوند نیز در زندگی همواره او را کمک خواهد کرد.   

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رزق حلال

رزق حلال

امام صادق (ع) قرمودند: «ترک یک لقمه‌ حرام‌ نزد خدا، محبوب تر است از هزار رکعت نماز مستحبی.» (بحار الأنوار (ط ـ بیروت)، ج‌90، ص373)
نفاق

نفاق

امیرالمؤمنین علی (ع):«از نفاق دوری کن، به درستی که فرد دو رو نزد خداوند متعال دارای جایگاه و منزلت نیست.» (شرح آقا جمال خوانساری بر غررالحکم و دررالکلم، ج‌2، ص304)
عفت در کلام امیرالمومنین(ع)

عفت در کلام امیرالمومنین(ع)

حضرت علی(ع) فرمودند: «هرکس اعضا و جوارح خویش را از حرام بازدارد، اخلاقش نیکو می گردد.» (شرح آقا جمال خوانساری بر غررالحکم و دررالکلم، ج‌5، ص432).
دوری از موضع تهمت

دوری از موضع تهمت

امام صادق (ع) فرمودند: هرگاه مؤمن به برادر [دینی] خود تهمت بزند، ایمان در قلب او از میان می‌رود، هم چنان که نمک در آب، ذوب می‌شود. (مشکاةالأنوار فی غررالأخبار، طبرسی، علی بن حسن، ص319)
قناعت

قناعت

حضرت علی (ع) فرمودند: «به جستجوی بی‌نیازی برخاستم، آن را جز در قناعت نیافتم؛ همواره قناعت کنید، تا بی‌نیاز باشید.» (جامع الأخبار (للشعیری)، محمد بن محمد،ص123)

پر بازدیدترین ها

No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

امام علی (علیه‌السلام) فرمود: «فرصت مانند ابر از افق زندگی می‌گذرد، مواقعی که فرصت‌های خیری پیش می‌آید غنیمت بشمارید و از آن‌ها استفاده کنید»
صله رحم در کلام پیامبر اکرم(ص)

صله رحم در کلام پیامبر اکرم(ص)

حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) فرمودند: «ثواب صله رحم را از ثواب همه اطاعات زودتر میدهند» الکافی، ج 4 ص 68، ح 2(
«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«افرادی هستند (امیر مؤمنان علی (علیه‌السّلام)) که جان خویش را با خداوند معامله می‌کند به خاطر به دست آوردن رضایت او، و خداست که نسبت به بندگانش مهربان است».
عن ام البنین (علیها السلام): «أخبِرنی عَن أبِی عَبدالله الحُسَین، …أولادی وَمَن تَحتَ الخَضراء کُلُّهُم فداءُ لأبی عَبدِاللهِ الحُسین»

عن ام البنین (علیها السلام): «أخبِرنی عَن أبِی عَبدالله الحُسَین، …أولادی وَمَن تَحتَ الخَضراء کُلُّهُم فداءُ لأبی عَبدِاللهِ الحُسین»

حضرت ام البنین (علیها السلام): «از ابا عبدالله الحسین (ع) به من خبر بده! …فرزندانم و تمام کسانی که زیر آسمان کبودند، همه به فدای ابا عبدالله الحسین (ع) باد!» (منتهی المقال، ج 2، ص 70؛ تذکره الشهداء، ص 443)
Powered by TayaCMS