دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حسادت

بدترین همراه و رفیق انسان، حسادت است.
حسادت
حسادت

حسادت

قال علی (ع) :« شرُّ ما صَحب المرءُ الحسدُ »(تصنیف غرر الحکم و دررالکلم)

حسد یک حالت نفسانی است که صاحب آن آرزو دارد دیگری چیزی را که او آن را کمال و نعمت می‌داند نداشته باشد. چه شخص حسود دارای آن کمال و نعمت باشد یا نه، و چه آرزوی آن را برای خودش داشته باشد و یا نه. حسادت غیر از غبطه است؛ چون در غبطه، بر خلاف حسد، انسان نعمت و کمالی را که در غیر خودش دیده است برای خودش آرزو می‌کند بدون اینکه آرزو کند دیگری آنرا نداشته باشد.[1] یکی از آفاتی که در روایات برای دوستی و رفاقت شمرده شده است حسادت است. حضرت علی(ع) می‌فرمایند:« حسادت بر دوست، از آفات دوستی است.»[2]

بنابراین در دوستی و رفاقت باید مراقب بود تا بر اثر حسادت های بی‌مورد، دوستان خود را از دست ندهیم. برای حسادت اسباب و عللی در کتابهای اخلاقی ذکر شده که انسان با شناخت آنها می‌تواند زمینه حسادت را در خود از بین ببرد.

1-عداوت و دشمنی؛

2- ترس: به این معنی که انسان بترسد محسود با نعمتی که به دست آورده است مانع منافع او شود؛

3- تعجب: اینکه تعجب کند از اینکه نعمت بزرگی را این شخص دارا است؛

4- حب ریاست: به این معنی که ریاست او تا وقتی است که دیگران از آن نعمت محروم باشند و لذا آرزو می‌کند دیگران آن نعمت را نداشته باشند؛

5- کبر: شخص حسود می خواهد بر دیگران تکبر کند و اگر آنها نیز آن نعمت را داشته باشند زمینه ای برای او باقی نمی ماند؛

6- عزت نفس: اینکه شخص دارای نعمت به خاطر نعمتی که دارد بر او تکبر می کند و او تحمل کبر و فخر فروشی او را ندارد و لذا زوال آن نعمت را آرزو می کند؛

7-خباثت درونی و بخل ذاتی نسبت به دیگران: به این معنی که نتواند دیگران را در نعمت ببیند.[3]

    پی نوشت:
  • [1] - امام خمینی، چهل حدیث،موسسه تنظیم ونشر آثار امام خمینی، چاپ بیست دوّم، 1379هش، ص105
  • [2] - نهج البلاغه، محمد دشتی ،نشر لقمان،چاپ سوم،1379هش، حکمت 218
  • [3] - شبّر، سید عبدالله ، اخلاق،ترجمه محمد رضا جباران،انتشارات هجرت، چاپ پنجم،1379هش، ص 256

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رزق حلال

رزق حلال

امام صادق (ع) قرمودند: «ترک یک لقمه‌ حرام‌ نزد خدا، محبوب تر است از هزار رکعت نماز مستحبی.» (بحار الأنوار (ط ـ بیروت)، ج‌90، ص373)
نفاق

نفاق

امیرالمؤمنین علی (ع):«از نفاق دوری کن، به درستی که فرد دو رو نزد خداوند متعال دارای جایگاه و منزلت نیست.» (شرح آقا جمال خوانساری بر غررالحکم و دررالکلم، ج‌2، ص304)
عفت در کلام امیرالمومنین(ع)

عفت در کلام امیرالمومنین(ع)

حضرت علی(ع) فرمودند: «هرکس اعضا و جوارح خویش را از حرام بازدارد، اخلاقش نیکو می گردد.» (شرح آقا جمال خوانساری بر غررالحکم و دررالکلم، ج‌5، ص432).
دوری از موضع تهمت

دوری از موضع تهمت

امام صادق (ع) فرمودند: هرگاه مؤمن به برادر [دینی] خود تهمت بزند، ایمان در قلب او از میان می‌رود، هم چنان که نمک در آب، ذوب می‌شود. (مشکاةالأنوار فی غررالأخبار، طبرسی، علی بن حسن، ص319)
قناعت

قناعت

حضرت علی (ع) فرمودند: «به جستجوی بی‌نیازی برخاستم، آن را جز در قناعت نیافتم؛ همواره قناعت کنید، تا بی‌نیاز باشید.» (جامع الأخبار (للشعیری)، محمد بن محمد،ص123)

پر بازدیدترین ها

No image

قالَ رَسُولُ اللّهِ (صلّى اللّه علیه و آله):«اِنَّ لِقَتْلِ الْحُسَیْنِ علیه السّلام حَرارَةً فى قُلُوبِ الْمُؤمنینَ لا تَبْرُدُ اَبَداً.»

پیامبر اکرم (صلّى اللّه علیه و آله) فرمود: «براى شهادت حسین علیه السلام ، حرارت و گرمایى در دلهاى مؤمنان است که هرگز سرد و خاموش نمی‌شود.» (جامع احادیث الشیعه ، ج 12، ص 556)
عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

امام صادق (علیه‌السّلام) از جدّ گرامیش علی (علیها‌السّلام) روایت کرده است که فرمود: «خداوند جمیل است و جمال و زیبایی را دوست دارد و همچنین دوست دارد که اثر نعمت‌های خود را در مردم مشاهده نماید» (کافی، ج6، ص 438)
No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
قال رسول الله (ص): «اِثْنانِ لا یَنْظُرُ اللهُ اِلَیْهِمْ یَوْمَ القِیامَةِ: قاطِعُ الرَّحِمِ وَجارُ السُّوءِ»

قال رسول الله (ص): «اِثْنانِ لا یَنْظُرُ اللهُ اِلَیْهِمْ یَوْمَ القِیامَةِ: قاطِعُ الرَّحِمِ وَجارُ السُّوءِ»

پیامبر خدا (ص) فرمودند: «دو کس را خداوند روز قیامت به نظر رحمت نمی‌نگرد: آنکه از خویشان ببُرد و آنکه با همسایه بدی کند.» (الفردوس:1/414/1674)
«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«افرادی هستند (امیر مؤمنان علی (علیه‌السّلام)) که جان خویش را با خداوند معامله می‌کند به خاطر به دست آوردن رضایت او، و خداست که نسبت به بندگانش مهربان است».
Powered by TayaCMS