24 آبان 1393, 14:5
كلمات كليدي : اشتغال زنان، نيروي انساني، نياز اقتصادي، صنعتي شدن، خانواده
نویسنده : فاطمه امين پور
واژه Employment از ریشه Employ و بهمعنی اشتغال است.[1] و Women جمع کلمه Woman بهمعنی زنان و جنس مؤنث است.[2]
اشتغال زنان در خارج از خانه، از پدیدههای اجتماعی مورد توجه در جامعهشناسی خانواده است که گرچه ممکن است نوعی پیشرفت برای زنان محسوب گردد، اما از آنجا که با کارکردهای حمایتی و مراقبتی مادران در خانواده سر و کار دارد، بایستی مورد توجه واقع شود.
شرکت معتنابه زن در بازار کار پدیدهای است که از اوایل قرن بیستم در جهان پدید آمده است. در آغاز قرن بیستم مسائل متعددی که از قرون وسطی بسط یافته بودند، در ذهن فمینیست غربی جای گرفته بود. یکی از این مسائل تفاوت بین زنان و مردان بود که بهنظر آنان نتیجه آموزش متفاوت دو جنس بود. آنها معتقد بودند که آموزش دختران باید به آنان این امکان را بدهد که بتوانند تمامی نقشهایی را که ایفای آن از سوی آنان منع شده است برعهده بگیرند.[3] اما اشتغال زنان و تغییر موقعیت آنان در سه دوره قابل بررسی است:
تغییرات اقتصادی، صنعتی شدن، موج نوگرایی و بهطور کلی تغییرات اجتماعی اثرات چشمگیری را بر وضعیت و موقعیت زنان بهجای گذاشته است. همچنین شهرنشینی و چندفرهنگی شدن جوامع، خود تغییرات معناداری در هنجارها و نظام ارزشی قشرهای مختلف ایجاد کرده است؛ یعنی اقشار مختلف اجتماعی با تأسی از یکدیگر و دریافت الگوهای جدید، بهدنبال جریان شهرنشینی، تغییرات چشمگیری در موقعیت زنان ایجاد کردهاند که از لحاظ اجتماعی حائز اهمیت است.[9] در مجموع علل و انگیزههای اشتغال زنان را در چند عامل میتوان خلاصه کرد:
در مورد اشتغال زنان تفاوت عمدهای بین کشورهای در حال توسعه و کشورهای پیشرفته وجود دارد. بهعنوان نمونه در ایران نزدیک به نیمی از جمعیت (9/48 درصد) را زنان تشکیل میدهند، اما نقش زنان در فعالیتهای اقتصادی مزدبگیر گسترش نیافته است. متغیرهای اشتغال زنان عبارتاند از:
اشتغال زنان پدیدهای نو در جامعه معاصر است که پیامدهای مثبت و منفی را برای جوامع بهدنبال میآورد. پیامدهای اشتغال زنان از دیدگاههای مختلف مورد توجه قرار گرفته است. برخی از اندیشمندان که بهشدت مخالف اشتغال زنان هستند، پیامدهای آن را منفی ارزیابی میکنند و کسانی که طرفدار اشتغال زنان میباشند، با دیدی مثبت به آن مینگرند. دستهای نیز دیدگاهی بینابین دارند و اشتغال پارهوقت زنان را پیشنهاد میکنند. در کل با توجه به آنچه که در ذیل پیامدهای اشتغال زنان آمده است، میتوان آنها را بدینگونه دستهبندی کرد:
اسلام با چشمپوشی از برخی محدودیتهای شغلی که بهواسطه تفاوتهای طبیعی زن و مرد و حفظ عفت عمومی قائل میشود، با اصل اشتغال زنان هیچگونه مخالفتی ندارد. در عین حال بهدلیل اهمیت ویژهای که برای پرورش نسل آینده قائل است، اشتغال زنان را در صورت تعارض با ایفای نقش مادری، تأیید نمیکند؛ چرا که تربیت فرزندان بهدست مادران طبیعی را یک اولویت میداند.[25] همچنین اسلام انگیزههایی مانند زیادهخواهی و رفاهطلبی بیحد و مرز، دستیابی به تشابه کامل با مردان و رقابت با شوهران را مردود میشمارد، اما با این حال به انگیزه مشروعی همچون رفع نیازهای اقتصادی خانواده، کسب عزّت نفس، کمک به نیازهای جامعه و تضمین ایمنی برای آینده خود و خانواده به دیده احترام مینگرد.[26]
بنابراین اشتغال زنان از دیدگاه اسلام مردود نمیباشد، بلکه انگیزه اشتغال و نیز رابطه آن با وظایف مادری دارای اهمیت است.
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان