24 آبان 1393, 13:59
كلمات كليدي : جامعه شناسي روستايي، جوامع روستايي، روحيه محافظه كارانه
جامعه شناسی روستایی شاخهای از جامعه شناسی است که در آن نظامهای اجتماعی و مناسبات در جامعه روستایی مورد مطالعه قرار میگیرد. در اوایل قرن بیستم جامعه شناسان توجه بیشتری به این موضوع پیدا کردند.
ایجاد انجمن جامعه شناسان روستایی در سال 1937 و همچنین انتشار مجله جامعهشناسی روستایی در آمریکا، گامی در گسترش این رشته از جامعهشناسی شد.
در سال 1957 در اروپا مجلهای توسط انجمن اروپایی جامعه شناسان روستایی انتشار یافت. هر یک از این اقدامات تنها باعث گسترش جغرافیایی این دانش نشد؛ بلکه مسائل تازهای را در این رشته مطرح ساختند.
موضوع این علم به پدیدههای اجتماعی و فرهنگی روستایی محدود میشود. در جامعهشناسی روستایی به بررسی انواع نظامهای اجتماعی؛ مانند خانواده، جمعیت، گروهبندی، ارزشهای اجتماعی هنجارهای اجتماعی، گرایشها، کارکردها، تحولات و بالاخره کلیه امور و مسائل جامعه روستایی پرداخته میشود که شناخت آنها میتواند، از یک سو برای توسعه، رفاه اجتماعی و بهبود زندگی روستانشینان سودمند باشد و از سوی دیگر زمینه گسترش جامعه شناسی روستایی به عنوان یک رشته علمی فراهم گردد.
جامعه شناسی روستایی مسائل اقتصادی، فنی، زیستی، طبیعی و عوامل دیگری را که در پذیرش تغییرات و نوآوریها نقش دارند، از طریق تحقیق تبیین میکند.
بر پایه آنچه گفته شد جامعهشناسی روستایی در تحقیقات خود از رشتههای متعدد علوم اجتماعی؛ از جمله، جغرافیای انسانی، جمعیت شناسی، اقتصاد، تاریخ و آمار یاری میگیرد.
برای مثال، مطالعات ریختشناسی جوامع روستایی ضرورت علم جغرافیای انسانی در جامعهشناسی روستایی را مشخص میکند.
لزوم استفاده از جغرافیا در مطالعات اجتماعی به حدی است که غالباً جغرافیدانان، مطالب مهمی را برای سایر علوم اجتماعی به خصوص جامعه شناسی روستایی پدید میآورند. اکولوژی انسانی یکی از این موارد است.
اهمیت تاریخ، در جامعهشناسی روستایی نیز از آنجا سرچشمه میگیرد که سنت در جامعهشناسی روستایی بسیار قابل اهمیت است. به دلیل غلبه روحیه محافظه کارانه در روستاها، سنتها به کندی تغییر میکند. نظر به اینکه اصل و منشأ سنتها اغلب به گذشتههای دور برمیگردد، برگشت به گذشته و یاری گرفتن از تاریخ در این مورد ضرورت دارد.
1- بررسی ساختار جمعیت روستا
2- بررسی طبقات و قشرهای اجتماعی، نحوه معیشت و سطح زندگی آنها
3- بررسی نقشها و پایگاههای اجتماعی
4- بررسی ارزشهای اجتماعی جامعه روستایی
5- بررسی هنجارهای اجتماعی
6- بررسی فرهنگ روستایی که به طور عمده متأثر از سنتهای روستایی است.
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان