اهميت قم و زيارت حضرت معصومه سلام الله عليها

امام صادق ميفرمايند «تُدْخَلُ بِشَفَاعَتِهَا شِيعَتِي الْجَنَّةَ بِأَجْمَعِهِمْ[1]» يعني اين فرزند من فاطمه معصومه عليها سلام به شفاعت او تمام شيعيان من وارد بهشت ميشوند. قم با وجود حرم حضرت معصومه عليها سلام و جمکران مرکز خيلي مهمي است.

حاجآقاي دولابي رحمة الله عليه آنقدر به قم و زيارت حضرت معصومه سلام الله عليها علاقه داشتند که ميگفتند من از قم سير نميشوم. ايشانبزرگ شده مشاهد مشرفه بودند. مشهد، کربلا و نجف ميرفتند گاهي چند ماه ميماندند ولي ميگفتند از زيارت قم هر چه قدر که آمدم سير نشدم. تهران هم که برميگردم صورتم به سمت قم است حضرت معصومه عليها سلام رابطه بين همه و امامهاست و زيارت ايشان را امام هشتم عليه السلام خواندهاند. السَّلامُ عَلَيْكِ يَا بِنْتَ رَسُولِ اللَّهِ السَّلامُ عَلَيْكِ يَا بِنْتَ فَاطِمَةَ وَ خَدِيجَةَ السَّلامُ عَلَيْكِ يَا بِنْتَ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ السَّلامُ عَلَيْكِ يَا بِنْتَ الْحَسَنِ وَ الْحُسَيْنِ السَّلامُ عَلَيْكِ يَا بِنْتَ وَلِيِّ اللَّهِ السَّلامُ عَلَيْكِ يَا أُخْتَ وَلِيِّ اللَّهِ السَّلامُ عَلَيْكِ يَا عَمَّةَ وَلِيِّ اللَّهِ السَّلامُ عَلَيْكِ يَا بِنْتَ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَكَاتُهُ[2] امام هشتم عليه السلام ميخواهد بگويد اين خانم از همه طرف وصل است يعني اگر اينجا وصل شدي به همه امامها وصل شدهاي. امام هشتم عليه السلام فرمودند کسي که خواهرم را زيارت کند مرا زيارت کرده است. اگر نتوانستيد مشهد برويد قم را رها نکنيد.

امام صادق عليه السلام فرمودند سه در بهشت از قم باز ميشود سه بزرگوار فرمودند زيارت اين خانم معادل بهشت است بهشت را بر ما واجب ميکند. ان شاءالله اين اقيانوس بيکران رحمت الهي که در جوارش هستيم را قدر بدانيم.

عنايت اولياء الله پس از مرگ

مرحوم آقاي بهاءالديني و خيلي از بزرگان ميفرمايند در عالم برزخ دست انسان بازتر است. احاطه بيشتر است. اولياء خدا حتي در عالم بعد از مرگ بيشتر ميتوانند گرهگشايي کنند. دوستاني هستند که ميروند سر قبر شهدا و علما و يا پدر مادر و حاجت ميگيرند. مثلا قبر ميرزاي قمي از اول صبح تا غروب و شب دعا ميخوانند و حاجت ميگيرند.

عظمت ميرزاي قمي

در کتاب کريمه اهلبيت عليهم السلام نقل شده در زمان قحطي و خشکسالي قم کشاورزهاي اطراف قم به حرم آمدند تا توسل کنند و باران رحمت ببارد. از متولي حرم اجازه گرفتند تا شب را در حرم بيتوته کنند يک عده مشغول دعا و توسل و يک عده که خسته بودند خوابيدند. يکي از کشاورزها ميخوابد و در خواب ميرزاي قمي را که يکي از علماي بزرگ قم بوده است (صاحب قوانين) است را خواب ميبيند. و ايشان ميفرمايد چرا از روستا آمديد اينجا؟ و کشاورز ميگويد به خاطر خشکسالي و براي آمدن باران اينجا آمدهايم و ميرزاي قمي ميگويد براي اين کار کوچک پيش من هم ميآمديد دعا ميکردم باران بيايد من حوائج اهل قم و مردم قم را ميتوانم برآورده کنم و حضرت معصومه عليها سلام براي کل دنيا است.

عنايت آيت الله بهاءالديني از عالم برزخ

يکي از دوستان ما ميگفت من براي يک مشکل مادي سر قبر مرحوم آيت الله بهاءالديني رحمةالله عليه رفتم و به آقا گفتم شما که زنده بوديد من نماز شما ميآمدم و جلسات شما قبل از نماز و بعد از نماز شرکت ميکردم و صحبتي ميکرديد، دعايي ميکرديد مشکل ما حل ميشد. شما از وقتي از دنيا رفتهايد ما را فراموش کرديد يعني ما ديگر با شما رابطه نداريم به فکر ما نيستيد و گلايه کردم بعد از اينکه اين گلايهها را کردم حمدي خواندم و به روح ايشان هديه کردم. همان شب خواب آقا را ديدم. آقا فرمودند فلاني فکر ميکنيد ما به فکر شما نيستيم ما به فکر شما هستيم همين حالا هم به مشکل شما دعا ميکنيم. ميگفت فردا يک کسي يک هديه حسابي پول مفصلي براي ما آورد کسي هيچ وقت از اين هديهها نميآورد. مشکل ما حل شد فهميديم اشاره آقا بوده است. اموات دستشان باز است. روحشان آزاد است.

زنده بودن شهدا و اولياءالله

سفري در ايام اعتکاف به شيراز رفتم تا در دانشگاه شيراز سخنراني کنم. جانبازي که پايش قطع شده بود بعد از جلسه به من گفت ماجرايي براي من اتفاق افتاده است ميخواهم به شما بگويم. مي گفت : شب جمعهاي براي خواندن دعاي کميل با ويلچر و ماشين مخصوص به گلزار شهدا رفتم و تا ديروقت آنجا ماندم بعد از راز و نياز آمدم سوار ماشين بشوم اما هرچه استارت زدم ماشين روشن نشد. و من هم که پا نداشتم که پياده شوم و عيبش را بيابم. ناگهان ياد اين آيه قرآن افتادم که خدا ميفرمايد: شهدا زندهاند. خداي متعال ميفرمايد خوني که در راه خدا ريخته شد زنده است. بَلْ أَحْياءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ، فَرِحِينَ بِمَا ءَاتَئهُمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ...[3] به ياد شهيدي افتادم که در جبهه با من خيلي رفيق بود. شروع کردم با او سخن گفتن و گفتم حسين ما با هم خيلي رفيق بوديم ميگويند شهدا زندهاند خوب براي من کاري بکن من اينجا گرفتار شدهام. ناگهان ديدم کسي به شيشه ماشين من ميزند. ديدم يک آقايي است. خوب که نگاه کردم ديدم پسر عموي همان شهيد است. به من گفت اينجا چه کار ميکني؟ بعد ماشين را هل داد و روشن شد.

  • هرگز نميرد آنکه دلش زنده شد به عشقثبت است بر جريده عالم دوام ما
  • مـا در پيـاله عکس رخ يـار ديـدهايماي بيخبر ز لذت شرب مدام ما

آيت الله ناصري حفظه الله فرمودند سر قبر آيت الله بهاءالديني رفتم ديدم ايشان زنده است و در حال خنده به من نگاه ميکنند. سر قبر حاجآقاي دولابي رحمةالله عليه هم رفتم که ديدم ايشان هم زنده است و خيلي شاداب به من نگاه ميکنند. آنهايي که اهل دلاند و اهل معنا هستند اموات را زنده ميبينند. اينکه ما نميبينيم دليل نميشود که اين واقعيت نداشته باشد. ما خيلي چيزها را نميبينيم. ما از پشت ديوار خبر نداريم چه رسد به آن عالم که با آن خيلي فاصله داريم.

توصيه خروس به جوان بي نماز

در کتابي از آيت الله خرازي نقل شده است که جواني در نمازي کاهل بود گاهي ميخواند گاهي نميخواند اما ناگهان مقيد ميشود و به او گفتند چرا اينقدر عوض شدهاي؟ جوان گفت: خوابي ديدم و بر اثر آن عوض شدم. گفتند چه خوابي ديدي؟ گفت: خروسي که در خانه داشتيم را در خواب ديدم که مثل يک آدم با من صحبت ميکند و به من ميگويد چرا براي نماز صبح بيدار نميشوي؟ من اينقدر صبح برايت اذان ميگويم چرا بلند نميشوي نماز بخواني؟ من آنقدر براي توي بينماز سبوحٌ قدوس گفتم که چشمهايم کور شده است. جوان فردا چشم خروس را معاينه ميکند و ميبيند که خروسشان واقعا کور شده است. اين واقعه من را تکان داد و تصميم گرفتم از اين به بعد به نماز اول وقت اهميت بدهم.

  • هنگام سپيده دم خروس سحريداني که چرا همي کند نوحهگري
  • يعني که دميدند در آيينه صبحکز عمر شبي گذشت و تو بيخبري

پيامد سبک شمردن نماز

امام صادق عليه السلام فرمود شفاعت ما به کسي که نماز را سبک بشمارد و اهميت ندهد؛ نميرسد «لاتنال شفاعتنا لمن ترک الصلوة» ترک نماز در مرز کفر است. يعني کسي که نماز را ترک کرده است در لبه کافرشدن است. نماز ارتباط با خداست و نبايد اين ارتباط قطع شود. امام صادق عليه السلام ميفرمايد: «إِنَّ شَفَاعَتَنَا لَا تَنَالُ مُسْتَخِفّاً بِالصَّلَاةِ[4]».

يکي از علما براي اينکه مردم به کارهايشان برسند؛ نماز جماعتش را در عرض دو يا سه دقيقه تمام ميکرد و مستحباتش را نميخواند واجباتش را ميخواند. به ايشان گفتند فلاني نمازش را نصف شما ميخواند يعني در عرض يک دقيقه نمازش را ميخواند. اين عالم فرمود من واجبات را ميخوانم و مستحباتش را نميخوانم به نظرم او واجباتش را هم ميزند. اين ديگر نماز نيست.

نقل شده است که شخصي در محضر پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم در مسجد نماز ميخواند و چنان تند نماز ميخواند که وقتي پيشانياش به مهر ميخورد؛ بلند ميشد. مثل مرغي که دانه برميدارد و فوري بلند ميشود. پيغمبر خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمودند اين شخص اگر به همين وضع نمازخواندن از دنيا برود به دين من از دنيا نرفته است يعني مسلمان از دنيا نرفته است.

امام حسين عليه السلام در شب عاشورا را مهلت گرفتند و نماز خواندند و فرمودند خدا شاهد است که من نماز را دوست دارم. «أَنِّي قَدْ أُحِبُّ الصَّلَاةَ[5]». آيا عاشقان امام حسين عليه السلام هم نماز را دوست دارند؟

قبل از نماز فکرهايمان را از غيرخدا دور کنيم تا مقدار رغبت، محبت و عشق نماز، قرآن و دعا در دلمان بروز کند بعد بلند شويم و با محبت بگوييم الله اکبر. نماز را سبک نگيريم.

سفارش به نماز اول وقت

همچنين نمازمان را اول وقت بخوانيم. نماز آخر وقت خيلي بد است. در روايت داريم آخر وقت نماز، وقت غفران خداست يعني خدا بايد بيامرزد. اما خواندن نماز در اول وقت خدا را خيلي خشنود ميکند، غفران يعني با بخشش خدا نمازت قبول ميشود. ولي خشنودي خدا خيلي مهمتر است. اگر به حرف خدا گوش بدهيد خدا هم حرف شما را گوش ميدهد. «أَنِّي مُطِيعٌ لِمَنْ أَطَاعَنِي[6]» در حديث قدسي خدا ميفرمايد هر کس حرف من را گوش بدهد من هم حرف او را گوش ميدهم.


[1]. بحارالأنوار / مجلسي / 57 / 228 / باب 36- الممدوح من البلدان و... / ص:201.

[2]. مفاتيحالجنان / حاج شيخ عباس قمى / 1 / 563 / اول سيده جليله معظمه حضرت فاطمه بنت موسى... / ص:563.

[3]. آلعمران : 170،169.

[4]. وسائلالشيعة / شيخ حرعاملي / 4 / 25 / 6- باب تحريم الاستخفاف بالصلاة... / ص:23.

[5]. الإرشاد في معرفة حجج الله على العباد / شيخ مفيد / ج2 / 91 / نزول الإمام الحسين ع في كربلاء و ما جرى عليه فيها قبل عاشوراء..... / ص: 87.

[6]. بحارالأنوار / مجلسي / 67 / 26 / باب 43- حب الله تعالى..... / ص: 13.