دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

عوامل حبط عمل و تكفير سيئات

No image
عوامل حبط عمل و تكفير سيئات

پرسش:

چه علل و عواملي سبب مي شود اعمال نيک انسان باطل و اعمال زشت او از بين برود؟

پاسخ:

مفهوم حبط و کلمه حبط به معناي باطل شدن عمل، و از تأثير افتادن آن است، در صحاح اللغة آمده است: « حبط عمله حبطا بطل ثوابه» عملش حبط شد؛ يعني ثواب آن از بين رفت، (الجوهري، اسماعيل بن حماد، الصحاح، ج 3، ص 1118) هم چنين در المصباح المنير آمده « حبط العمل حبطا... فسد و هدر» (الفيومي، احمد بن محمد، المصباح المنير، ص 118)؛ عملش حبط شد؛ يعني عمل فاسد و تباه شد.

احباط و تکفير در قرآن و روايات از گناهاني که موجب از بين رفتن اعمال نيک و پسنديده مي شود، تعبير به حبط اعمال و بطلان آن شده است، از اين رو، به بيان موارد و مصاديق آن در قرآن و روايات و در ادامه به بيان اهميت حفظ اعمال نيک، مي پردازيم.

در قرآن و روايات برخي از اعمال ناپسند سبب حبط و از بين رفتن اعمال پسنديده و خوب معرفي شده اند که به ترتيب در قرآن و روايات آن را بررسي مي کنيم.

الف. حبط در قرآن:

واژه حبط و مشتقّات آن شانزده مورد در قرآن آمده است که در آنها اعمالي را که سبب تباهي و از بين رفتن عمل خوب مي شود، ذکر شده است و ما به چند مورد آن اشاره می‌کنيم:

1- ارتداد پس از ايمان:

يعني شخصي که مؤمن بوده، از عقايد خود دست بکشد و آنها را انکار کند. قرآن فرمود: «هر کسي راه ارتداد را پس از ايمان در پيش گيرد و در همان حال بميرد، اعمال او در دنيا و آخرت باطل مي شود و آنان براي هميشه در آتش خواهند بود». (بقره 217)

2- کفر و شرک

الف. «مَنْ يَکْفُرْ بِالْإيمانِ فَقَدْ حَبِطَ عَمَلُهُ وَ هُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخاسِرينَ» ؛ (مائده/ 5) «هر کس به ايمان (دين اسلام) کافر شود عمل او تباه شده و در آخرت از زيان کاران خواهد بود».

ب. «ما کانَ لِلْمُشْرِکينَ اَنْ يَعْمُرُوا مَساجِدَ اللَّهِ شاهِدينَ عَلي‌ اَنْفُسِهِمْ بِالْکُفْرِ اُولئِکَ حَبِطَتْ اَعْمالُهُمْ وَ فِي النَّارِ هُمْ خالِدُون‌»؛ (توبة 17) « مشرکان را شايسته نيست که مسجدهاي خدا را آباد کنند در حالي که بر کفر خودشان شاهد هستند، آن گروه اعمالشان تباه شده و آنها در آتش ماندگارند» .

در اين دو آيه به صراحت شرک و کفر را موجب تباه شدن اعمال مشرکين و کفار مي داند.

3- نفاق

« وَ يَقُولُ الَّذينَ آمَنُوا اَ هوُلاءِ الَّذينَ اَقْسَمُوا بِاللَّهِ جَهْدَ اَيْمانِهِمْ إِنَّهُمْ لَمَعَکُمْ حَبِطَتْ اَعْمالُهُمْ فَاَصْبَحُوا خاسِرين‌» ؛ (مائدة 53) آنها که ايمان آورده‌اند مي‌گويند: « آيا اين (منافقان) همان ها هستند که با نهايت تأکيد سوگند ياد کردند که با شما هستند؟!(چرا کارشان به اين جا رسيد؟!) (آري،) اعمالشان نابود گشت، و زيان کار شدند».

4- تکذيب آيات خداوند و روز قيامت

« وَ الَّذينَ کَذَّبُوا بِآياتِنا وَ لِقاءِ الْآخِرَةً حَبِطَتْ اَعْمالُهُمْ هَلْ يُجْزَوْنَ إِلاَّ ما کانُوا يَعْمَلُون‌»؛ (اعراف 147) و کساني که آيات، و ديدار رستاخيز را تکذيب (و انکار) کنند، اعمالشان نابود مي گردد، آيا جز آنچه را عمل مي‌کردند پاداش داده مي‌شوند؟!» .

5- بی احترامی نسبت به پيامبر(ص)

از جمله عوامل احباط بي احترامي نسبت به شأن و مقام پيامبر است که از مظاهر آن با صداي بلند در مقابل حضرت سخن گفتن است، يعني در برابر پيامبر ادب را رعايت ننموده و چون سايرين با ايشان برخورد کنند. قرآن فرمود: «اي افراد با ايمان! صداهاي خود را فراتر از صداي پيامبر نبريد و براي او داد و فرياد نکنيد، آن گونه که برخي از شما با برخي ديگر سخن مي گويد و فرياد مي زند؛ مبادا اعمال شما باطل شود و خود توجه نداشته باشيد». (حجرات 2)

روزنامه كيهان، شماره 21540 به تاريخ 30/10/95، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

No image

صداقت و درستکاری

No image

فضيلت و فوايد سكوت

Powered by TayaCMS