دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مبارزه با قاسطين؛ راه فقرزدايی

No image
مبارزه با قاسطين؛ راه فقرزدايی

قسط در عربي به معني سهم و نصيب و بهره و عدالت است که اگر به صورت ثلاثي مجرد و اسم فاعل به کار رود (قسط و قاسط) معني ظلم و ظالم مي دهد و اگر در قالب ثلاثي مزيد و باب افعال به کار رود (اقسط و مقسط) به معني عدالت ورزي مي باشد (مفردات راغب، ص 403) عدالت قسطي به معناي دادن سهم و قسط هر کسي از نعمت هاي الهي است؛ زيرا هر انساني جدا از مسلمان و غيرمسلمان بودن، داراي حقي از نعمت هاي الهي است. (حديد، آيه 25)

اسلام بر عدالت به ويژه در قالب عدالت قسطي به عنوان يک هدف متعالي براي کل تعليمات و آموزه هاي اسلام از آدم(ع) تا خاتم(ص) تأکيد دارد.(همان)

اما در اين ميان قاسطين يا همان قسط خواران و ستم پيشگان اجازه نمي دهند تا هر کسي از نعمت هاي الهي در دنيا بهره مند شود و قسط خودش را بردارد. بنابراين، بر مقسطين (قسط خواهان) و عدالت خواهان است تا از ظالم و مستکبر حتي با جنگ(نساء، آيه 75) سهم قسط مظلوم و مستضعف را مطالبه نمايند.

اين روشي است تا فقر از جوامع بشري به شکل عقلي و شرعي زدوده شود؛ اما اينکه ما بيائيم يک کار عاطفي انجام دهيم و به فقير از روي دلسوزي کمک کنيم، فقرزدايي نيست، بلکه فقير را زنده نگه داشتن و فقر را حفظ کردن است. حتي ظالمان و مستکبران نيز نهادهايي در جهان ايجاد کرده اند که فقير را زنده نگه دارند، اما هيچ تلاشي براي فقرزدايي نمي کنند؛ زيرا اگر بخواهند اين کار را بکنند بايد دست از ظلم و بي عدالتي و قسط خوري بردارند.

اميرمؤمنان(ع) مي فرمايد: لَو تَمَثَّلَ لِيَ الفَقرُ رَجُلاً لَقَتَلتُهُ؛ اگر فقر به شکل مردي برايم تمثل مي يافت آن را مي کشتم.(احقاق الحق، شوشتري، ج 32، ص 217)

پس درست کردن نهادي چون کميته امداد خوب است تا فقير نميرد، ولي مهم تر آن است با مبارزه با قاسطين (قسط خواران)، فقر را از ميان برد، يعني بايد به جنگ اختلاس کنندگان رفت و ريشه آنان را زد و با کساني که حقوق هاي نجومي به ظاهر قانوني مي گيرند برخورد قاطع کرد تا ديگر قاسطين نباشند. اين گونه است که مي توان فقر را گردن زد و فقير را به غنا رساند تا ديگر نيازي نباشد کميته امدادي داشته باشيم.

روزنامه كيهان، شماره 21529 به تاريخ 16/10/95، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

No image

صداقت و درستکاری

No image

فضيلت و فوايد سكوت

Powered by TayaCMS