دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حسادت

امام صادق(ع): ریشه حسد کوری و تاریکی قلب همراه با انکار فضل پروردگار متعال است و این دو صفت دو بال کفر به خدا هستند.
حسادت
حسادت

قال الصادق(ع): «الحسد أصله من عمى القلب و الجحود بفضل الله تعالى وهما جناحان للكفرة
ریشه حسد کوری و تاریکی قلب همراه با انکار فضل پروردگار متعال است و این دو صفت دو بال کفر به خدا هستند. (مصباح الشریعهٔ/ترجمه مصطفوی، متن،ص ۲۱۲)

حسادت
در باب حسادت مطالب زیادی در کتب اخلاقی آمده و کسی نیست که از قبیح این رفتار زشت بی خبر باشد، اما آنچه ما را بر آن داشت دوباره مطلبی در این مورد بنویسیم واکاوی گوشه ی ناپیدای حسادت بود و اینکه چگونه عبرت های تاریخ را در مقابل دیدگان بشریت قرار می دهد. کسی که حسد میورزد به عظمت و جلال پروردگار متعال توجه نداشته و از قضا و تقدیرات الهی که سراسر مخلوق را فراگرفته، و از علم و نفوذ و قدرت او که همه جهان و جهانیان را احاطه کرده است؛ بی اطلاع است. حسد از جمله سیئات اخلاقی است که در آیات قرآن و روایات معصومین به شدت تقبیح شده است؛ مرز حسادت حتی تا کتاب خدا و حکمت و فضل الهی در حق بندگان صالح اش پیش میرود؛ مانند این آیه شریفه که حسد به آل ابراهیم را بازگو می کند: «أم یخشدون الئاس علی ما آتافم اللهٔ من فضله فقد آتینا آل ابراهیم الکتاب و الجگمهٔ و آتینافام ملکاً عظیماً آیا مردم حسد میبرند بر آنچه خداوند از فضلاش به آنان داده است؟ ما به آل ابراهیم کتاب و حکمت دادیم و به آنان حکومت بزرگ دادیم.»۲ پیامبر اکرم(ص) در این زمینه می فرماید: بدان که ما اهل بیت، همان خاندان ابراهیم هستیم که بر آنان رشک بردند، ما مورد حسد واقع شدیم، همچنان که پدرانمان زین پیش مورد حسد واقع شده بودند. "اگر این خلق ناپسند در وجود آدمی رخنه کند، مانند آتش بر انبار کاه عمل می کند و تمام هستی اش را نابود می کند.
عقدهای زین صعب تر در راه نیست ای خنک آن کس حسد همراه نیست خود حسد نقصان و عیب دیگر است بلکه از جمله کمی ها کمتر است یوسفان از مکراخوان در چهند کز حسد یوسف به گرگان می دهند از حسد بر یوسف مصری چه رفت این حسد اندر کمین گرگیست زفت "

حسادت در برابر ولی خدا
زبیر از افرادی بود که در واقعه ی درب خانه حضرت زهرا(س) به دفاع از خانه اهل بیت شمشیر کشید، اما چه شد که آن رشادتها به عاقبت شر و جنگ جمل
منتهی شد. وقتی سر زبیر را برای حضرت امیر(ع) آوردند از ایشان سؤال شد که چرا عاقبت زبیر به اینجا ختم شد، ایشان خاطره ای را تعریف نمودند با این مضمون که روزی پیامبر اکرم(ص) من و زبیر را به دستگیری زن جاسوسه ای فرستاد، زیرا نامه ای در اختیار او بود که باید از وی می گرفتیم؛ برای دستگیری آن زن رفتیم، وقتی به آنجا رسیدیم به زبیر گفتم شما نامه را از او بگیر، زبیر جلو رفت و هرچه اصرار کرد جاسوسه نامه را تکذیب کرد و وی نتوانست نامه را از او بگیرد؛ زبیر نزد من آمد و گفت نامه در اختیار زن نیست، به وی گفتم ای زبیر پیامبر حرف لغو نمی زند؛ خود نزد زن رفتم و چند کلامی با آن زن صحبت کردم و نامه را از وی گرفتم. در همین جا حسدی در دل زبیر ایجاد شد و در جمل سر در آورد و عاقبت اش این شد.
بمیر تا برهی ای حسود کاین رنجی است که از مشقت آن جز به مرگ نتوان رست
بلعم باعورا بر حسب نقل در بعضی کتاب های آسمانی دیده بود که ساحت آفریدگار پیامبری را اعزام خواهد فرمود و گمان میبرد که خود او باشد و چون موسی کلیم (ع) به رسالت مبعوث شد، بر رسالت و ولایت او رشک برد؛ در آیه کریمه «واتل علیهم نباً الذری آئیناهٔ آیاتنا فانستلخ منها فاتبعهٔ الشیطان فکان من
الغاوین» تفسیر آیه درباره شخص عابدی از بنی اسرائیل به نام بلعم باعورا است که در زمان موسی کلیم (ع) میزیسته و از گروندگان به او بوده است و در اثر مخالفت و
تجتميم مبارزه با موسی(ع) از حریم قدس خارج و از رحمت پروردگار بی بهره شد.

منسوب به جعفربن محمد(ع)، امام ششم -اعلامه مصطفوی، حسن، مصباح الشریعهٔ و مفتاح
الحقیقهٔ /ترجمه مصطفوی، ۱ جلد، انجمن اسلامی حکمت و فلسفه ایران، تهران، چاپ اول، ۱۳۶۰ ش، ص ۲۱۲.
۱. نساع، ۵۴. ۲. هلالی، سلیم بن قیس-انصاری زنجانی خوئینی، اسماعیل، اسرار آل محمد علیهم السلام ترجمه
کتاب سلیم بن قیس هلالی، ۱ جلد، نشر الهادی، قم، چاپ اول، ۱۴۱۶ ق، ص ۳۲۴. ۳. ثقفی، ابراهیم بن محمدبن سعید بن هلالی-آیتی عبدالمحمد، الغارات ترجمه آیتی، ۱ جلد، وزارت
ارشاد- تهران، چاپ دوم، ۱۳۷۴ ش، ص ۶۸.
منسوب به جعفربن محمد(ع)، امام ششم -اعلامه مصطفوی، حسن، مصباح الشریعهٔ و مفتاح
الحقیقهٔ/ترجمه مصطفوی، ۱ جلد، انجمن اسلامی حکمت و فلسفه ایران، تهران، چاپ اول، ۱۳۶۰ ش، ص ۲۱۳
اعراف، ۱۷۵.
کلینی، محمدبن یعقوب- حسینی همدانی نجفی، محمد، درخشان پرتوی از اصول کافی، ۶ جلد،
،چاپ خانه علمیه قم، قم، چاپ اول

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

موتور های جستجوگر

در این بخش انواع موتور های جستجوگر در موضوع روش تحقیق و منبع شناسی ارائه شده است.
No image

آشنایی بانرم افزارها و سایت های فرهنگی تبلیغی

امروزه در فعالیت های فرهنگی تبلیغی از نرم افزارهای بسیار زیادی می توان بهره گرفت از آن جایی که این نرم افزارها از نظر دسته بندی موضوعی و مخاطب متفاوت می باشند ، نرم افزارهای زیربه عنوان نمونه ای که می تواند پاسخگوی بسیاری از نیازهای طلاب ارجمند و مبلغان عزیز باشد معرفی می گردد.
No image

معرفی نرم افزارهای مورد استفاده در اینترنت

در این بخش به معرفی نرم افزارهای مورد استفاده در اینترنت در راستای بیان روش تحقیق و منبع شناسی پرداخته شده است.
No image

گوگل پک (Google Pack )

در این بخش به موضوع "گوگل پک (Google Pack )" در مبحث روش تحقیق و منبع شناسی پرداخته شده است.
No image

قابلیتهای فرد با سواد اطلاعاتی

در این بخش قابلیتهای فرد با سواد اطلاعاتی در موضوع روش تحقیق و منبع شناسی ارائه شده است.

پر بازدیدترین ها

No image

اهميت حق الناس

No image

احکام بلوغ دختران

No image

شيخ جعفر مجتهدي (ره) 9

روزی در فصل زمستان هنگام خروج از منزل از شدت سرما دو عبا بر دوش انداختم در بین راه به سیدی از دوستان برخورد نموده و پس از اینکه مقداری از مسیر را با ایشان طی کردم متوجه شدم که از سرما بخود می لرزد، فوراً یکی از آن دو عبا را که بر دوشم بود و تازه تهیه کرده بودم به ایشان دادم.
No image

شيخ جعفر مجتهدي(ره)8

جناب مجتهدی در مورد عظمت معنوی جناب حافظ برای استاد مجاهدی نقل کرده اند :روزی مأمور شدم تا به اصفهان رفته و به مدت یک هفته مرکب یکی از روضه خوان های اهل بیت را تر و خشک کنم! ایشان می فرمودند:بعد از اتمام ماموریت ، از خانه که بیرون آمدم، مأموریت دیگری به من محول شد که بایستی به شیراز می رفتم. وقتی به دروازه قرآن شیراز رسیدم، نوری مرا تا حافظیه همراهی کرد.
Powered by TayaCMS