دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

راهکارهای رهایی از غفلت

پرسش: غفلت که یکی از مهم ترین موانع هدایت و تکامل انسان به حساب می‌آید، با چه راهکارهایی می‌توان از آن رهایی یافت؟
راهکارهای رهایی از غفلت
راهکارهای رهایی از غفلت

پرسش: غفلت که یکی از مهم ترین موانع هدایت و تکامل انسان به حساب می‌آید، با چه راهکارهایی می‌توان از آن رهایی یافت؟

پاسخ:

یقظه و بیداری اولین گام در مسیر حرکت تکاملی انسان و سیر الی الله به حساب می‌آید. که در نقطه مقابل غفلت قرار دارد. اینکه انسان غافل چگونه از غفلت بیرون می‌آید در قرآن کریم ساز و کارهایی برای آن تعریف شده که اینک به اهم آنها در مباحث زیر می‌پردازیم: 

1- تفکر: یکی از راههایی که پیمودن آن، افق‌های تازه ای را بر انسان می‌گشاید، تفکر است. از این رو در آیات و روایات اسلامی بر مقوله تفکر تاکیدهای بسیاری شده است. در قرآن کریم نزدیک بیست بار با عبارت‌های گوناگونی به آن اشاره شده است که یکی از پیامدها و ثمرات تفکر، کنار رفتن پرده غفلت و نگاه به جهان از پنجره بیداری است. آیات متعدد قرآن بر این اهمیت و نقش تفکر دریافتن و پیمودن راه صحیح اذغان دارند از جمله:

«مسلماً در آفرینش آسمان‌ها و زمین و آمد و رفت شب وروز نشانه‌های (روشنی) برای خردمندان است؛ همانا که خدا را در حال ایستاده و نشسته و آنگاه که بر پهلو خوابیده اند یاد می‌کنند و در اسرار آفرینش آسمانها و زمین می‌اندیشند (و می‌گویند) بارالها! اینها را بیهوده نیافریدی ، منزهی تو ما را از عذاب آتش نگاهدار.» (ال عمران - آیات 191-190)

دستیابی به فلسفه خلقت جهان و انسان و سلوک عملی در مسیر قرب الهی ناشی از تفکر و تعقل انسان در دستگاه آفرینش الهی است و تمامی دستاوردهای آن در سایه تفکر و تعقل برای انسان حاصل می‌شود: این تفکر باعث بیداری و یقظه، زدوده شدن غفلت و زمینه سازی برای کسب این معارف می‌شود.

اساساً بدون رهایی از غفلت، کسب معارف و سیر در مراحل بعدی سلوک به دست نمی‌آید. امام راحل(ره) که خود از اساتید برجسته اخلاق و سیر وسلوک نظری و عملی بود در مورد این مطلب که «قدم اول در سلوک، یقظه است» می‌گوید:

«شما هنوز بیدار نشده اید، هنوز قدم اول را بر نداشته اید، قدم اول در سلوک یقظه است چشم‌ها باز ودل‌ها در خواب فرورفته است. اگر دل‌ها خواب آلوده و قلب‌ها براثر گناه سیاه وزنگ زده نمی بود، این طور آسوده خاطر و بی تفاوت، اعمال و اقوال نادرست، ادامه پیدا نمی کرد.»(جهاد اکبر ص 77)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

موتور های جستجوگر

در این بخش انواع موتور های جستجوگر در موضوع روش تحقیق و منبع شناسی ارائه شده است.
No image

آشنایی بانرم افزارها و سایت های فرهنگی تبلیغی

امروزه در فعالیت های فرهنگی تبلیغی از نرم افزارهای بسیار زیادی می توان بهره گرفت از آن جایی که این نرم افزارها از نظر دسته بندی موضوعی و مخاطب متفاوت می باشند ، نرم افزارهای زیربه عنوان نمونه ای که می تواند پاسخگوی بسیاری از نیازهای طلاب ارجمند و مبلغان عزیز باشد معرفی می گردد.
No image

معرفی نرم افزارهای مورد استفاده در اینترنت

در این بخش به معرفی نرم افزارهای مورد استفاده در اینترنت در راستای بیان روش تحقیق و منبع شناسی پرداخته شده است.
No image

گوگل پک (Google Pack )

در این بخش به موضوع "گوگل پک (Google Pack )" در مبحث روش تحقیق و منبع شناسی پرداخته شده است.
No image

قابلیتهای فرد با سواد اطلاعاتی

در این بخش قابلیتهای فرد با سواد اطلاعاتی در موضوع روش تحقیق و منبع شناسی ارائه شده است.

پر بازدیدترین ها

No image

اهميت حق الناس

No image

احکام بلوغ دختران

No image

شيخ جعفر مجتهدي (ره) 9

روزی در فصل زمستان هنگام خروج از منزل از شدت سرما دو عبا بر دوش انداختم در بین راه به سیدی از دوستان برخورد نموده و پس از اینکه مقداری از مسیر را با ایشان طی کردم متوجه شدم که از سرما بخود می لرزد، فوراً یکی از آن دو عبا را که بر دوشم بود و تازه تهیه کرده بودم به ایشان دادم.
No image

شيخ جعفر مجتهدي(ره)8

جناب مجتهدی در مورد عظمت معنوی جناب حافظ برای استاد مجاهدی نقل کرده اند :روزی مأمور شدم تا به اصفهان رفته و به مدت یک هفته مرکب یکی از روضه خوان های اهل بیت را تر و خشک کنم! ایشان می فرمودند:بعد از اتمام ماموریت ، از خانه که بیرون آمدم، مأموریت دیگری به من محول شد که بایستی به شیراز می رفتم. وقتی به دروازه قرآن شیراز رسیدم، نوری مرا تا حافظیه همراهی کرد.
Powered by TayaCMS